.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Miről árulkodnak a névtáblák? Ezért nézd meg a kapucsengőket!

Minden lakáskereső tudja, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen szomszédokkal találkozik majd új otthonában. Hogy elkerüld a kellemetlenségeket és jó szomszédi viszonyt alakíthass ki, mutatjuk, mire figyelj egy megtekintés során! Új cikkünkben eláruljuk, mit üzennek a névtáblák és a kapucsengők a különböző típusú ingatlanok esetében.

Társasháznál: kik juthatnak be a közös terekbe? 

Társasházban keresgélsz lakást? Akkor egy kiemelt szempontot mindenképpen vegyél figyelembe a megtekintés során, mégpedig, hogy a lakókon kívül kik juthatnak még be a közös terekbe! Előfordul, hogy a több lakásból álló épületek nemcsak otthonoknak, hanem különböző boltoknak, szolgáltatóknak, irodáknak is helyt adnak. Ez főleg a belvárosokban lehet gyakori jelenség, hiszen a jó megközelítés kedvez az üzleteknek is. Ha a kiszemelt társasház esetében is ez a helyzet áll fenn, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy el kell állnod a vételtől, azonban megtekintéskor érdemes lesz egy-két plusz szempontot is figyelembe venned.

Az első, hogy milyen típusú üzlethelyiség kapott helyet a társasházban. Míg egy orvosi rendelő napközben fogad vendégeket, akik jellemzően nem hangoskodnak, addig egy vendéglátó- vagy szórakozóhely az esti, hétvégi nyugalmadat is megzavarhatja. A második szempont, hogy az üzletbe látogató vendégek bejuthatnak-e a közös terekbe, vagy megoldott-e, hogy elkerített úton jussanak el az üzlethelyiségbe. Nagyobb biztonságot feltételez, ha csak a lakók használhatják a közös tereket, mások pedig nem juthatnak be illetéktelenül.

Kertes háznál: kik látogatják a szomszédokat? 

Családi vagy kertes ház esetében már nem áll fenn az a helyzet, hogy boltok, üzletek is megtalálhatók az épületen belül, azonban a szomszédok tevékenységeire érdemes lehet odafigyelni a megtekintés során. Előfordulhat, hogy a szomszéd telken olyan vállalkozás üzemel, amely munkavégzésével zavarja a lakókat. Ez lehet apróbb kellemetlenség is, mint például a megnövekedett autóforgalom egy szomszédos üzlethelyiség miatt, de jelenthet akár komoly gondot is egy közeli üzemből származó zaj- vagy szagforrás. Megtekintéskor gyalogosan is fedezd fel a szomszédos utcákat, a séta során pedig figyeld meg a közelben lakók üzleti tevékenységeit.

Arról, hogy miért érdemes akár több napszakban is felkeresni a kiválasztott környéket, itt írtunk részletesebben. Ha azonban erre végül nem került sor, akár egy online térképen is megvizsgálhatod a környéket, hiszen innen is kaphatsz fontos információkat a közeli létesítményekről.

Vajon milyen információkat deríthetsz ki egy lakás kapucsengőjén?
Derítsd ki, hogy a lakókon kívül mások is hozzáférnek-e a társasház közös tereihez!

Egyéb intő jelek 

Megtekintéskor ügyelj az egyéb intő jelekre is! A kapucsengők állapota is ilyen lehet: ha jó állapotban vannak és láthatóan karban vannak tartva, az azt jelentheti, hogy a társasház is rendezett, lakói szívesen fordítanak az épület állapotának megőrzésére. Ha viszont a készülék nem működik, rendezetlen, az hasonlót feltételezhet a további közös terekről is.

Ezeken felül gondold végig, hogy a télen nyugodtnak tűnő szomszédos étterem nyáron nyit-e majd teraszt, ami esetleg zavarja a pihenésed! Hasonlóan, a közeli, nyáron csendes iskola vagy óvoda a tanév kezdetekor megtelik élettel, gyermekzsivajjal, valamint az utakon is megjelennek a szülők autói. 

2022. 02. 09.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább