.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Zártkerti ingatlanok. Mit jelent és mire kell figyelni?

Eladóként és vevőként is fejtörést okozhat a zártkerti ingatlan kifejezés. Nemcsak a fogalom definiálása okoz kisebb nehézségeket, hanem az ilyen típusú ingatlanok adásvétele is, hiszen a procedúra hosszan el is nyúlhat, ám sokkal olcsóbban lehet hozzájutni ilyen területen fekvő ingatlanokhoz. Ebben a cikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során. 

Történeti áttekintés

Ahhoz, hogy meg tudjuk fogalmazni azt, mit is jelentenek pontosan a zártkerti ingatlanok, a termelőszövetkezetek kialakulásának idejére kell visszatekinteni. A termelőszövetkezetek mellett létrejöttek úgynevezett háztáji gazdálkodások, ahol magánemberként zöldségeket és gyümölcsöket lehetett termeszteni. Ezek voltak a zártkerti ingatlanok, ám egy idő után már különböző funkciót ellátó építményeket is elkezdtek építeni rá, amelyeket nyaralóként is használtak. A rendszerváltást követő években a zártkerti ingatlan kategória megszűnt, és a területek átsorolódtak a külterülethez. A köznyelvben, illetve a tulajdoni lapokon viszont továbbra is létezik ez a kategória.

Külterület

A külterületi kategóriába elsősorban gazdasági területek, szántók, mezők, legelők tartoznak, amelyekre speciális szabályzások vonatkoznak. A külterületi részek beépíthetősége sokkal kisebb, általában 3% az, amelyen ingatlan helyezkedhet el.

A zártkerti ingatlanok esetén 2015 és 2017 között lehetőség volt egyszerűsített eljárás során művelődési ág alól kivonni a területeket, ám sokan nem éltek ezzel a lehetőséggel. Így a zártkerti ingatlanok jelenleg két kategóriába sorolhatóak: művelési ág alól kivont vagy művelési ág alól ki nem vont terület.

Művelési ág alól ki nem vont terület

Ezekre a területekre sokkal szigorúbb szabályozások vonatkoznak. Ezeket a területeket művelési ágnak megfelelően kell kezelni, vagy ha a terület műveletlen, akkor is különböző tájvédelmi előírásoknak kell megfelelni, amennyiben ezek nem kerülnek betartásra, akár bírságot is vonhat maga után.

Mi a zártkerti ingatlanok pontos fogalma?
A külterületi kategóriába elsősorban gazdasági területek, szántók, mezők, legelők tartoznak.

Mi történik adásvétel során? 

A művelési ág alól ki nem vont területekre vonatkozik a Földforgalmi törvény, amely lassítja az értékesítés folyamatát. Az adásvételi szerződés aláírásáig minden a megszokott rendben zajlik, ám ezt követően az adott ingatlant ki kell függeszteni a helyi önkormányzatnál hatvan napra. Ennek célja, hogy az egyéb elővásárlásra jogosultak értesüljenek az adásvételről. Ha a hatvan nap letelt, akkor még szükséges a helyi földbizottság és a megyei földhivatal jóváhagyása is.

Ha az ingatlan művelési ág alól kivont terület, akkor az adásvétel a megszokott rendben történhet és nem kell végig menni egy gyakran több hónapig elhúzódó procedúrán. De ebben az esetben is meg kell vizsgálni a tulajdoni lapot, mert előfordulhat, hogy az ingatlan, amibe beleszerettünk a tulajdoni lapon gazdasági épületként szerepel, amelyre a legtöbb bank nem ad lakáscélú hitelt, illetve CSOK sem igényelhető rá.

Előfordulhat, hogy zártkerti ingatlan besorolású otthont néztünk ki magunknak, vagy ilyen kategóriába eső ingatlant szeretnénk eladni. Ez esetben forduljunk ingatlan szakértőhöz, aki végigkísér minket a folyamaton és felhívja a figyelmet az esetleges buktatókra. Minden esetben konzultáljunk ingatlanjogásszal is!

A zártkerti ingatlan egy igen speciális kategória, ami sok buktatót rejthet magában, ám jobb áron juthatunk hozzá ezekhez az ingatlanokhoz.

Minden, amit a zártkerti ingatlanról tudnod érdemes.
Az adásvételi szerződés aláírása után az ingatlant ki kell függeszteni 60 napra a helyi önkormányzatnál.
2022. 07. 01.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Ingatlanfotózási kisokos: add el lakásod profi módon!
Egyedül szeretnél belefogni otthonod értékesítésébe? Ha nem tudod, hogy hogyan készíthetnél jó képeket a hirdetéshez, akkor az alábbi blogbejegyzésünk épp neked szól!
2023. 02. 16.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Eladnád az otthonod? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Az intenzíven változó ingatlanpiac híreit olvasva nehéz lehet meghatározni, hogy mi a jó döntés, a piacra lépés során, ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, ha 2023-ban értékesítenéd az otthonod!
2023. 05. 19.
Olvass tovább