Mi is az Energetikai Tanúsítvány?

 

Ahogy a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet fogalmaz: az energetikai tanúsítvány egy „igazoló okirat, amely az épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek a külön jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza.”Az ingatlan energetikai minőségét hivatott mutatni, úgy, ahogy a háztartási gépeknél már jól megszokhattuk. A tanúsítványból elsősorban azt tudhatjuk meg, hogy előreláthatóan mekkora az ingatlan éves energiafelhasználása. Hasonló a skálázás is a megszokotthoz: a legkedvezőbb az „AA++” kategóriába, míg a legrosszabb besorolású „JJ” kategóriába kerül. Itt fontos megemlíteni, hogy a követelményrendszer alapján a „CC” jelzésig felel meg a jogszabályban meghatározott energetikai követelményeknek az ingatlan. Egyes tranzakciók során előfordulhat, hogy ez a minimálisan elvárható szint.

 

Az Európai Unió minden tagállamára kötelező érvényű az Energiaminősítési címke meghatározása bizonyos tranzakciók esetén. Ezzel a rendelkezéssel azt kívánjuk elérni, hogy felismerve lakásunk/házunk alacsonyabb besorolását, olyan intézkedéseket vigyünk véghez, amivel csökkentjük a feleslegesen elhasznált energia mennyiségét. A cél, hogy a jelenlegi pazarló energiafelhasználás tapasztalható mértékben csökkenjen.


Mikor kötelező elkészíttetni?

2012. január 1. után a lakóingatlanok eladása, vagy bérbeadása esetén kötelező a tanúsítványt elkészíttetni. Ne adjon lehetőséget egy későbbi szankciónak, vagy reklamációnak. Nem éri meg!

 

Ki készíti el a tanúsítványt és hogyan?

Tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek. Új ingatlan esetén, ha az épület a terveknek megfelelően készült el, akkor a kivitelezési dokumentáció alapján egyszerűsített eljárásban készülhet, ellenkező esetben számításokat kell végeznie a szakembernek. Használt lakás esetén, ha már rendelkezésre áll hasonló paraméterű ingatlan (pl. típuslakások, házak) tanúsítványa, akkor szintén egyszerűsített eljárással készülhet az okirat. Ha nem, akkor a szakember helyszíni szemle és számítások során állapítja meg a megfelelő kategóriát.


Mikor érdemes beszerezni?

A tanúsítvány 10 évig érvényes, így ha Ön úgy dönt, hogy segítségünkkel értékesíti az ingatlanát, ajánlott már a megbízási szerződés létrejöttekor ezt is elindítania. Bár a tanúsítás folyamata aránylag gyors eljárás, nem érdemes megvárni, amíg vevőt talál, hiszen éppen elég tennivaló lesz a szerződéskötés kapcsán.

 

Miért fontos, hogy rendelkezzen Energetikai Tanúsítvánnyal?

 • Legyen jogkövető! 2012. január 1. után a lakóingatlanok eladása vagy bérbeadása esetén kötelező a tanúsítványt elkészíttetni. A tanúsítás költségei minden esetben az eladót vagy a bérbeadót terhelik. Ne hagyja, hogy később reklamációk vagy szankciók áldozata legyen!
   
 • Tüntesse fel hirdetésében! Nem sok időnek kell eltelni ahhoz, hogy a vásárlók, bérlők az ingatlanenergetikai besorolást fontos szempontként vegyék figyelembe a döntésüknél. A várható energiaköltség fontos szempont, melyet a vevők, bérlők eddig közműszámlák alapján igyekeztek kideríteni. Ez a módszer nem feltétlenül hiteles, hiszen nem ugyanolyan környezetben érezzük magunkat komfortosnak. Az energetikai tanúsítvány egy egységes rendszer, ezért összehasonlításra is kiválóan alkalmas. Aki hirdetésében feltűnteti az energetikai besorolást, hamarabb találhat vevőre, bérlőre!
   
 • Előzze meg a reklamációt! Ha Ön nem biztosított Energetikai Tanúsítványt a szerződés mellé, és a vevője, bérlője néhány hónappal a beköltözés után reklamálna, akkor Öné a felelősség. Ebben az esetben, akár 50 ezer forintos büntetést is kaphat szabálysértési eljárás keretében, Egy alacsonyabb szintű besorolás is jobb, mint tanúsítvány nélkül értékesíteni, bérbe adni. Nemcsak azért, mert rövidesen a vevők, bérlők fokozott figyelmet fordítanak neki, hanem azért, mert így megelőzhető egy jövőbeli reklamáció, jogi vita.  Önnek megér 20-25 ezer Ft-ot  egy későbbi pert?
   
 • Korszerűsítés, magasabb bérleti díj! Az energetikai tanúsítvány fontos része a szakember által összeállított korszerűsítési javaslat. Az ajánlott korszerűsítések végrehajtásával nemcsak jobb besorolást nyer az ingatlan, de értéke is magasabb lesz. Fordítsa saját előnyére a tanúsítványt!

 

 Ha Ön vevő

 • Minden esetben kérje! Egy ingatlan tényleges rezsiköltségét eddig nem volt könnyű eddig megállapítani. Az Energetikai Tanúsítvány kötelezővé tétele azonban nagyban segíti a vevőket abban, hogy ezt a fontos szempontot is mérlegelhessék.
   
 • Mivel az eladónak kötelező az okiratot elkészíttetni, ezért tanácsos minden esetben kérni. Az eladónak is legalább annyira érdeke a teljes körű tájékoztatás, mint Önnek, hogy elkerüljenek, megelőzzenek egy későbbi vitát.

 

Lakások energetikai tanúsításának díja

Méret Bruttó ár
60 m2 alatt 21 000 Ft
60-120 m2 23 000 Ft
120-200 m2 25 000 Ft
200-300 m2 30 000 Ft
300 m2 felett egyedi ár

 

Családiházak energetikai tanúsításának díja

Méret Bruttó ár
160 m2 alatt 28 000 Ft
160-300 m2 32 000 Ft
300 m2 felett egyedi ár

Fontos:

Az itt feltüntetett árak minden költséget fedeznek, nincsen a helyszínen felmerülő extra költség.
Kollégáink minden, az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez szükséges munkát elvégeznek Önnek (kiszállás, felmérés, számítások, nyomtatás stb.) a megadott díjak ellenében!
 

Örömmel állunk rendelkezésére, rendelje meg Energetikai Tanúsítványát az www.etanusitvany.hu oldalon, vagy írjon nekünk közvetlenül az [email protected] címre!!

 
 
Apró tippek, élhetőbb megoldások Hogyan spóroljunk otthonunkban?

Részletek ide kattintva >>
 

Az Energetikai Tanúsítvány Kft. aktuális adatkezelési tájékoztatója IDE kattintva érhető el


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

06 1 555 2222

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Köszönetet szeretnék mondani a Duna House platina fokozatú értékesitőjének Dobi Doriánnak (Felső Kispest) a sok segitségért,amivel hozzájárult budapesti lakásvásárlásomhoz! Köszönöm!"

— Zsuzsanna és Norbert, Budapest

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.