.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Albérlet keresés – ezekre figyelj oda, hogy biztosan megfelelő helyre költözz

Az albérlet keresés egy elsőre könnyűnek tűnő feladatnak hangzik, hiszen a social media és az ingatlankereső portálok igen széles kínálatot mutatnak. De már sokkal nehezebb az igényeinknek megfelelő ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelni.

Felújított lakás bérbeadó

Elsőre nagyon jól hangzik, igaz? Sajnos törvényileg nincs szabályozva mi minősül felújítottnak, ezért előfordulhat, hogy csak a fürdőszoba, vagy egy-egy szoba van felújítva. Ezért érdemes fotót kérni minden helyiségről, ha esetleg nincs feltöltve a hirdetéshez több kép, mert előfordulhat, hogy egy olyan lakásra egyeztetünk időpontot, amely elsőre szimpatikus, de amúgy nem felel meg az igényeinknek. 

Bútorozott, vagy bútorozatlan?

A fotók csalhatnak, hiszen lehet, hogy a jelenlegi bérlő bútorait láthatod a képeken, így ezt kérdést mindenképpen érdemes feltenni a bérbeadónak. Sok hirdetés leírásában megtalálható a „részben bútorozott” kifejezés. Erre is érdemes rákérdezni mit fed pontosan, hiszen előfordulhat, hogy csak a szekrényt és apróbb berendezési tárgyakat értik ez alatt, ez esetben nagyobb beruházást jelent a beköltözés, hiszen még jó pár bútort be kell szerezni. De az is lehet, hogy csak egy ágy hiányzik és már költözhetünk is.  

Mutatjuk, hogyan válaszd ki a számodra legjobb albérletet.
Kérdezd meg, hogy pontosan milyen bútorok találhatók meg az ingatlanban!

Közös költség

Érdemes tisztázni, mit is tartalmaz pontosan a közösköltség, hiszen lehet ez lesz a mérvadó szempont a döntésünkben, ha két albérlet között vacillálunk.  Néhány társasház esetén a közösköltség tartalmazza a csatorna és szemétszállítási díjat is, vagy esetenként akár a vízfogyasztás költsége is bele van kalkulálva. Ellenben vannak olyan társasházak, amelyekben ezek mind kívül esnek a közösköltségen és különálló tételek lesznek a rezsi kifizetésekor. 

Szomszédok

A főbérlő természetesen a legjobb képet szeretné festeni az ingatlanról és környezetéről, így előfordulhat, hogy sajnos nem kapunk egyértelmű választ arra vonatkozóan, hogy milyenek is a szomszédok. Ezért, ha az ingatlan megtekintésekor az előző bérlő is jelen van, akkor érdemes lehet ezt a kérdést neki feltenni inkább, hiszen tőle sokkal őszintébb választ kaphatunk erre a kérdésre.  

2023. 05. 11.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Életmód
Milyen zajokra készülj, ha társasházba költözöl?
. Ha most költözöl társasházba, ez a bejegyzésünk neked szól: összegeztük, hogy milyen zajokra számíthatsz, amik a közös együttélésből és a zsúfolt városi környezetből fakadnak.
2022. 07. 13.
Olvass tovább