.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Passzívház, a jövő energiatakarékos megoldása

Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket! Ebben a blogcikkünkben bemutatjuk mit is fed pontosan ez a fogalom és milyen előnyökkel jár ennek az ingatlantípusnak az építtetése.

Pontosan mi is az a passzívház?

Akkor tekinthetünk egy ingatlant passzívháznak, ha az ideális hőmérséklet külön fűtési és hűtési rendszer nélkül is biztosított. Az elnevezés egy német kritériumrendszernek köszönhető, amely kimondja, hogy az az ingatlan tekinthető passzívháznak, amelynek az éves fajlagos energiafogyasztása 15 kWh/nm, vagy az alatt van.  

Hogyan érhető el?

A passzívházaknak szigorú követelményrendszernek kell megfelelniük. Legfőkép az építési anyagokon múlik, illetve a szigetelésen, így a külső burkolaton szinte semennyi hő nem szökik ki. Az erős, kevés hőt leadó nyílászáróknak is nagy szerepe van, illetve az ablakok háromrétegű, hőszigetelő üvegből készülnek.

Az egyik legfontosabb tényező a tájolás. Úgy kell a háznak elhelyezkednie, hogy télen a napsugarak az ablakokat érjék, nyáron pedig az árnyék legyen biztosított. Éppen ezért a déli fekvés a legmegfelelőbb.

Kiemelten fontos szerepe van a hővisszanyerős szellőztető rendszernek. Télen a már felmelegített kiáramló levegő energiáját használja fel a beáramló friss levegő felmelegítésére, nyáron pedig a kiáramló hűvös levegő hűti le a beáramló légtömeget. E mellett a por és pollen miatt sem kell aggódni, hiszen ezt is kiválóan megszűri.

A passzívháznak egy szigorú követelményrendszer alapján kell megépülnie!
A passzívház környezettudatos és fenntartható megoldást nyújt számodra

A passzív ház előnyei

A hagyományos épületekhez képest akár 80-90%-os energiamegtakarítás is lehetséges a passzívházakban, így az energiatakarékosságnak köszönhetően nem csak környezettudatos, de rezsibarát megoldást is biztosít. Az egészségre is jótékony hatással van, hiszen por és pollen mentesen biztosított a frisslevegő. Nincs páralecsapódás és a penésszel sem kell harcolni ezekben az otthonokban. 

2023. 02. 03.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Életmód
Milyen zajokra készülj, ha társasházba költözöl?
. Ha most költözöl társasházba, ez a bejegyzésünk neked szól: összegeztük, hogy milyen zajokra számíthatsz, amik a közös együttélésből és a zsúfolt városi környezetből fakadnak.
2022. 07. 13.
Olvass tovább