.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Minden, amit az elővásárlási és a haszonélvezeti jogról tudni kell 

Aktuális blogbejegyzésünkben két olyan szabályról összegezzük a tudnivalókat, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.

Az elővásárlási jog

Az elővásárlási jog lényege röviden, hogy a jogosult ugyanolyan feltételekkel megveheti az ingatlant, mint a potenciális vevőjelölt. Ha vevőként olyan ingatlannal találkozunk, amelyen elővásárlási jog van, akkor számunkra az azt jelenti, hogy az elővásárlás jogosultja – ugyanolyan feltételekkel- akár előttünk megvásárolhatja az ingatlant. 

Honnan lehet tudni, ha egy ingatlanon elővásárlási jog van?
A tulajdoni lap III. része adhat erről információt, de fontos tudni, hogy az elővásárlási jog nem minden esetben szerepel a tulajdoni lapon. Az osztatlan közös tulajdon esetén az elővásárlási jog minden esetben megilleti a tulajdonosokat, társasházak esetében pedig az alapító okirat adhat a tulajdonosok számára elővásárlási jogot. 

Mikor szokott a gyakorlatban elővásárlási jog felmerülni?
Egy tipikus példa erre a társasházi garázsbeállók adásvétele, amikor a teljes garázs, így a benne található összes beálló egy helyrajzi számon szerepel. De ingatlanokra is lehet elővásárlási jogot alapítani, melyet a társasházi alapító okiratban rögzítenek előzetesen.

Hogyan kell értesíteni az elővásárlásra jogosultakat?
A vételi ajánlatot elküldik a jogosultaknak, így értesítve őket a vételi szándékról. Érdemes legalább 15 napot adni a jogosultaknak arra, hogy vételi szándékukat jelezzék. A vételi ajánlat közlésének általános módja, hogy az eladó a vételi ajánlatot tértivevényes levéllel megküldi a jogosult/ak részére.

Közöltnek lehet tekinteni a vételi ajánlatot akkor is, ha a tértivevény szerint a címzett a küldeményt a postán nem vette át vagy a levél átvételét megtagadta. Nem tekinthető azonban közöltnek a vételi ajánlat, ha a címzett a megadott címről ismeretlen helyre költözött vagy a címen ismeretlen.

Nagyobb számú jogosulti körben a tulajdonostársak hirdetményi úton, azaz a társasház hirdetőtábláján történő kiértesítésével szerezhetnek tudomást arról, hogy adott esetben az elővásárlási jogosultságukkal élhetnek.

Általános esetben akkor tekinthető úgy, hogy a jogosult nem óhajt élni az elővásárlási jogával, ha a tértivevény tanúsága szerint a vételi ajánlat közlése óta legalább 15 nap eltelt. Ez az időintervallum egyes speciális esetekben ennél hosszabb. Például, ha az elővásárlásra jogosult önkormányzat vagy állami szerv, 30-60 napos közlési időközt is megkövetelhet a földhivatal.

Eltekinthet a földhivatal a vételi ajánlat közlésének igazolásától, ha az akadályba ütközik, illetve számottevő késedelemmel járna. Ilyen körülmények lehetnek, ha a tulajdonostárs lakóhelye ismeretlen, esetleg külföldön tartózkodik vagy az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonostárs meghalt és a hagyatéki eljárás még folyamatban van.

Minden, amit az elővásárlási jogról tudnod érdemes!
Az elővásárlásra jogosult személy akár előttünk is megvásárolhatja az ingatlant.

A haszonélvezeti jog 

A haszonélvezeti jog szerződéssel vagy jogszabály rendelkezése folytán (pl. özvegyi jog) jöhet létre. A haszonélvezeti jog alapítása szerződés útján történhet ellenérték fejében vagy ingyenesen is. Ingatlan esetén a haszonélvezeti jogot be kell jegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba, így az ingatlan tualjdoni lapján is megjelenik.

A haszonélvezeti jog ideiglenesen jogot biztosít arra, hogy egy személy egy másvalaki tulajdonát (például ingatlanát) használja. A használat nem terjed ki a tulajdonnal való rendelkezésre, tehát például a haszonélvező nem adhatja el az ingatlant, azonban például az ingatlannal kapcsolatos terheket - a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével - a haszonélvező viseli és a haszonélvezőt terhelik az ingatlan használatával kapcsolatos kötelezettségek is.

Eladható-e olyan ingatlan, ami haszonélvezeti joggal terhelt?
Jellemzőn igen, ha nincs bejegyezve elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlanra. A tulajdonos akár a haszonélvező tudta nélkül eladhatja az ingatlant, de a haszonélvező haszonélvezeti joga ebben az esetben is megmarad, és az új tulajdonossal szemben is élvezheti azt- tehát számolni kell azzal, hogy a haszonélvező használhatja, birtokolhatja azt.

Mikor szűnik meg a haszonélvezeti jog?
A haszonélvezeti jog megváltása vonatkozhat határozott és határozatlan időtartamra is. Határozott időtartam esetén a haszonélvezeti jog az idő leteltével egyszerűen megszűnik. Határozatlan idejű haszonélvezeti jog esetén pedig megszűnik a haszonélvezeti jog, ha a haszonélvező elhalálozik, ha a haszonélvező lesz a tulajdonos, illetve, ha a haszonélvezet tárgya elpusztul.

Minden, amit a haszonélvezeti jogról tudnod kell!
A haszonélvezeti jog esetében ideiglenesen lehetőséged van mások ingatlanját használni
2022. 09. 22.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Életmód
Milyen zajokra készülj, ha társasházba költözöl?
. Ha most költözöl társasházba, ez a bejegyzésünk neked szól: összegeztük, hogy milyen zajokra számíthatsz, amik a közös együttélésből és a zsúfolt városi környezetből fakadnak.
2022. 07. 13.
Olvass tovább