.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Séta reggel, délben és este: ezért érdemes különböző napszakokban is megismerni a kiválasztott környéket. 

Már túl vagytok egy jó pár lakás megtekintésén, és meg is van a kedvencetek? Szuper! Egy fontos dologról ne feledkezzetek meg, mielőtt ajánlatot tesztek: tekintsétek meg különböző napszakokban és a hét különböző napjain az ingatlant, hiszen így fontos információkhoz juthattok. Akkor is érdemes a környéken sétát tenni, ha esetleg az ingatlanba nincs lehetőségetek többször visszatérni.

Környékek, amik tipikusan reggel jelentenek gondot

Könnyen előfordulhat, ha hétvégén nézitek meg a kiszemelt ingatlant, akkor egyáltalán nem találkoztok forgalmi dugóval, sőt, még autók is alig vannak az utakon. Igen ám, de amikor hétfőn az emberek elindulnak a gyerekeikkel az iskolába, vagy munkába mennek, idegtépő torlódások alakulnak ki a környéken. Mindenképpen nézzetek utána, hogy ez a jelenség a kiszemelt környéken jellemző-e, hiszen hosszú távon biztosan bosszúságot fognak okozni a reggeli dugók.

Napközbeni bosszantó tényezők 

Ha egy környék napközben hangos, az ugyanolyan zavaró tud lenni, mintha az esti pihenést zavarná meg valami. A séták során ellenőrizzétek például, hogy van-e műhely vagy üzem a közelben, ahol napközben folyik a zajos munkavégzés!

Ha napközben újra ellátogattok az ingatlanhoz, és tesztek egy-két kört a lépcsőházban, kiderülhet az is, hogy tart-e valamelyik szomszéd napközben énekórát, vagy hogy mennyire szűrődik át a földszinten lévő táncstúdióból a zene.

Napközben egy óvoda vagy iskola közelsége is megzavarhatja az otthoni munkavégzést, hiszen az intézmények udvaráról beszűrődő gyerekzsivaj nem feltétlenül ideális a koncentrációhoz. Az oktatási intézmények a zajon felül a közlekedésben is okozhatnak nehézséget, hiszen sok szülő éppen akkor viszi a gyermekét autóval az iskolába, vagy hozza el onnan, amikor ti is dolgozni indulnátok, vagy hazafelé tartotok.

Miért érdemes több napszakban is végigjárnod a kiválasztott ingatlan környékét?
Gyakran egy hétvégi megtekintés során nem ismerhető fel, hogy hétköznap milyen forgalmi dugókkal kell számolni.

Esti és hétvégi problémák 

Tipikus példája az esti, hétvégi zajforrásnak a szórakozóhelyek közelsége. A bárokba, éttermekbe jellemzően munka után, az esti órákban, vagy hétvégén járnak az emberek, így, ha délelőtt mentek megtekinteni az ingatlant, elsőre nem biztos, hogy feltűnik a gond. A szórakozóhelyek kapcsán a szezonalitásra is érdemes gondolnotok, hiszen sok vendéglátóhely üzemeltet teraszt tavasztól-őszig, amik nem várt zajforrást okozhatnak. A zaj mellett a kellemetlen szagokra is érdemes odafigyelnetek: biztosan bosszúságot okoz, ha a közelben lévő kifőzdéből érkező olajos, zsíros szag lengi be a környéket.

Amiatt is érdemes sétát tenni a környéken este, hogy megtapasztaljátok, milyen a közbiztonság sötétben és eldönthessétek, hogy biztonságban éreznétek-e magatokat, ha a késői órákban tartanátok haza, akár egyedül. 

Kertes, családi ház esetén a kert gondozása miatt felmerülő zajokkal érdemes számolnotok: a legtöbb ember hétvégén ér rá például füvet nyírni, ami szintén a tavasztól őszig tartó időszakban zavarhatja meg a nyugodt pihenést. Az is előfordulhat, hogy a csend és a zavartalanság miatt költöznél kertes házba, de a szomszédoknál sok gyermek lakik, akik ugyanúgy élvezik a kertet és jóidőt, csak épp hangosabban, mint te. 

A közlekedés kapcsán érdemes utánajárnotok annak, hogy a tipikus munkába és iskolába járási időszakokon kívül mennyire egyszerű a tömegközlekedés. Előfordulhat, hogy noha reggel és este sűrűn járnak például a buszok, napközben vagy hétvégén szinte lehetetlen tömegközlekedési eszközökkel megközelíteni az ingatlant.

2021. 11. 22.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább