.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Így okosítsd fel otthonodat!

Az újépítésű lakások és házak esetében már szinte alapvető, hogy az okosotthon rendszer kiépített, vagy igény esetén kiépíthető. De mit lehet tenni akkor, ha nem tervezünk költözni még is szeretnénk modernizálni otthonunkat a technológia segítségével.

Okosotthon

Először is nézzük meg mit is jelent pontosan az okosotthon.  Az okosotthon olyan technikai megoldások összességét jelenti, amely lehetővé teszi a lakásban működő rendszerek együttes irányítását és automatizálását, amely a lakók kényelmét szolgálja.

Ezt egy központi vezérlőegység biztosítja, amelyhez minden olyan funkció csatlakozik, amelyre a tulajdonos vágyik. Ezek a funkciók többrétűek lehetnek, lehet például a lakás hűtése és fűtése, annak megfelelően mikor tartózkodunk otthon. Akár a redőny felhúzása is lehet, amely összhangban van ébredési időnkkel, vagy lágy aláfestő zene bekapcsolása egy kellemes baráti vacsorához.

A beállítások kézivezérléssel működtethetőek, időponthoz kötött beállítások mentén, vagy valamilyen külső tényezőhöz igazítva, mint például a páratartalom, vagy a hőmérséklet.

Okosotthon és a fenntarthatóság
A kényelmen, a biztonságon és az időspóroláson kívül hatalmas előnye még ezeknek a rendszereknek. A lakás energiaoptimalizálása előtérbe kerül, így akár napi rutinunknak megfelelően állítható egy okostelefon vagy tablet segítségével a lakás fűtési vagy hűtési programja. Az elektromos eszközök fogyasztása is figyelemmel kísérhető a rendszer segítségével.

Hogyan okosíthatjuk fel otthonunk?

Már számos olyan cég vállal „felokosítást”, akik bontás és fúrás nélkül, vezetéknélküli megoldásokkal tudják telepíteni a rendszert, minden olyan egységre kiterjedően, amelyet szeretnénk bevonni a vezérlésbe. Ha teljeskörű okosotthon kiépítését tervezed mindenképp egy ilyen teljeskörű megoldást kínáló lehetőséget igénybe venni.

A Credipass pénzügyi szakértői a szabadfelhasználású hitelek területén kedvező lehetőségeket kínálnak annak érdekében, hogy a vágyott okosotthonod kialakításra kerülhessen.

Amennyiben csak bizonyos területeket szeretnénk automatizálni, akkor akár egyesével, külön-külön is szert tehetünk különböző eszközökre. Ez esetben viszont figyelembe kell venni azt, hogy ezek az ezközök külön-külön lesznek vezérelhetőek esetleg különböző appok segítségével.

Biztonság

Bejárati ajtóknál elhelyezett kamera azonosítja és követi a mozgást, szükség esetén értesítést is küld a felhasználónak. Egyes készülékeknél hangriasztás is beállítható, illetve kétirányú kommunikációt is lehetővé tesz a beépített mikrofon és hangszóró segítségével.  Ezzel párhuzamosan felszerelhető beltéri kameraegység is, ami hasonló funkciókat lát el.

A nyitásérzékelők valós időben küldenek alkalmazás értesítés, ha az adott ajtót, vagy ablakot kinyitották.

Blogcikkünkből kiderítheted, hogyan okosíthatod fel otthonod néhány egyszerű praktikával.
Otthonod felokosításához választhatsz teljes berendezéseket, vagy akár külön eszközöket is

Energiatakarékosság és kényelem  

Az okoskonnektorok egyszerű lehetőséget biztosítanak az otthonunkban található elektronikus eszközök automatizálására. Az okoskonnektor használata egyszerű. Nem kell hozzá más csak egy telefon vagy tablet, a megfelelő applikáció és a wifi hálózaton keresztül máris irányítani tudjuk azt az eszközt, ami a konnektorhoz van csatlakoztatva. Lehet ez egy lámpa, ventilátor, vagy valamilyen konyhai eszköz Általában beépített fogyasztásmérővel is el vannak látva, így ezt is nyomon tudjuk követni. Távolról akár ki is kapcsolhatjuk, így nem kell aggódnunk többet amiatt, hogy kikapcsoltuk-e a vasalót.

Az okos villanykapcsolók nem csak hasznosak, hanem rendkívül jól is mutatnak otthonunkban. Ráadásul nagyön könnyen beszerelhető a régi billenőkapcsolós megoldások helyére. Kényelmes megoldást nyújtanak, ha este égve marad a villany és nincs kedvünk kikászálódni, hogy lekapcsoljuk. Felhelyezésük persze nem csak kényelmi, de energiatakarékossági célokat is szolgál.

Hangasszisztens

A hangasszisztens nem csupán egy hangszóró, hanem egy mesterséges intelligencia, amely a kompatibilis eszközök segítségével teszik még kényelmesebbé otthonunkat és lehetővé teszi a hang alapú irányítást.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Életmód
Milyen zajokra készülj, ha társasházba költözöl?
. Ha most költözöl társasházba, ez a bejegyzésünk neked szól: összegeztük, hogy milyen zajokra számíthatsz, amik a közös együttélésből és a zsúfolt városi környezetből fakadnak.
2022. 07. 13.
Olvass tovább