Így okosítsd fel otthonodat

Így okosítsd fel otthonodat

Az újépítésű lakások és házak esetében már szinte alapvető, hogy az okosotthon rendszer kiépített, vagy igény esetén kiépíthető. De mit lehet tenni akkor, ha nem tervezünk költözni még is szeretnénk modernizálni otthonunkat a technológia segítségével.

Okosotthonok

Először is nézzük meg mit is jelent pontosan az okosotthon.  Az okosotthon olyan technikai megoldások összességét jelenti, amely lehetővé teszi a lakásban működő rendszerek együttes irányítását és automatizálását, amely a lakók kényelmét szolgálja.

Ezt egy központi vezérlőegység biztosítja, amelyhez minden olyan funkció csatlakozik, amelyre a tulajdonos vágyik. Ezek a funkciók többrétűek lehetnek, lehet például a lakás hűtése és fűtése, annak megfelelően mikor tartózkodunk otthon. Akár a redőny felhúzása is lehet, amely összhangban van ébredési időnkkel, vagy lágy aláfestő zene bekapcsolása egy kellemes baráti vacsorához.

A beállítások működtethetőek kézivezérléssel azonnal, időponthoz kötött beállítások mentén, vagy valamilyen külső tényezőhöz igazítva, mint például a páratartalom, vagy a hőmérséklet.

Okosotthon és a fenntarthatóság

A kényelmen, a biztonságon és az időspóroláson kívül hatalmas előnye még ezeknek a rendszereknek. A lakás energiaoptimalizálása előtérbe kerül, így akár napi rutinunknak megfelelően állítható egy okostelefon vagy tablet segítségével a lakás fűtési vagy hűtési programja. Az elektromos eszközök fogyasztása is figyelemmel kísérhető a rendszer segítségével.

Hogyan okosíthatjuk fel otthonunk?

Már számos olyan cég vállal „felokosítást”, akik bontás és fúrás nélkül, vezetéknélküli megoldásokkal tudják telepíteni a rendszert, minden olyan egységre kiterjedően, amelyet szeretnénk bevonni a vezérlésbe. Ha teljeskörű okosotthon kiépítését tervezed mindenképp egy ilyen teljeskörű megoldást kínáló lehetőséget igénybe venni.

A Credipass pénzügyi szakértői a szabadfelhasználású hitelek területén kedvező lehetőségeket kínálnak annak érdekében, hogy a vágyott okosotthonod kialakításra kerülhessen.

Amennyiben csak bizonyos területeket szeretnénk automatizálni, akkor akár egyesével, külön-külön is szert tehetünk különböző eszközökre. Ez esetben viszont figyelembe kell venni azt, hogy ezek az ezközök külön-külön lesznek vezérelhetőek esetleg különböző appok segítségével.

Biztonság

Bejárati ajtóknál elhelyezett kamera azonosítja és követi a mozgást, szükség esetén értesítést is küld a felhasználónak. Egyes készülékeknél hangriasztás is beállítható, illetve kétirányú kommunikációt is lehetővé tesz a beépített mikrofon és hangszóró segítségével.  Ezzel párhuzamosan felszerelhető beltéri kameraegység is, ami hasonló funkciókat lát el.

A nyitásérzékelők valós időben küldenek alkalmazás értesítés, ha az adott ajtót, vagy ablakot kinyitották.

Energiatakarékosság és kényelem  

Az okoskonnektorok egyszerű lehetőséget biztosítanak az otthonunkban található elektronikus eszközök automatizálására. Az okoskonnektor használata egyszerű. Nem kell hozzá más csak egy telefon vagy tablet, a megfelelő applikáció és a wifi hálózaton keresztül máris irányítani tudjuk azt az eszközt, ami a konnektorhoz van csatlakoztatva. Lehet ez egy lámpa, ventilátor, vagy valamilyen konyhai eszköz Általában beépített fogyasztásmérővel is el vannak látva, így ezt is nyomon tudjuk követni. Távolról akár ki is kapcsolhatjuk, így nem kell aggódnunk többet amiatt, hogy kikapcsoltuk-e a vasalót.

Az okos villanykapcsolók nem csak hasznosak, hanem rendkívül jól is mutatnak otthonunkban. Ráadásul nagyön könnyen beszerelhető a régi billenőkapcsolós megoldások helyére. Kényelmes megoldást nyújtanak, ha este égve marad a villany és nincs kedvünk kikászálódni, hogy lekapcsoljuk. Felhelyezésük persze nem csak kényelmi, de energiatakarékossági célokat is szolgál.

Hangasszisztens

A hangasszisztens nem csupán egy hangszóró, hanem egy mesterséges intelligencia, amely a kompatibilis eszközök segítségével teszik még kényelmesebbé otthonunkat és lehetővé teszi a hang alapú irányítást.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.