.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Társasházba költöznél? – Számolj a közös költség kiadásokkal!

Ha éltél már társasházban, akkor bizonyára találkoztál a közös költség befizetésének kötelezettségével. A ház fenntartásához szükséges havidíj befizetésével kapcsolatban gyakran előfordulnak viták a lakóközösség tagjai között, ami gyakran abból fakad, hogy a lakók előzetesen nem szereztek elegendő információt erről a kiadási pontról. Ahhoz, hogy egy egészséges lakókörnyezetben, megfelelően karbantartott házban lehessen eltölteni a mindennapokat, kulcsfontosságú tisztában lenni azzal, hogy mit takar a közös költség. Blogcikkünkben ezúttal azokat az tényezőket hoztuk el számodra, amelyek a legtöbb társasház esetében felmerülhet, mint közös költség összetevő elem. 

Mit is jelent a közös költség és miért kell fizetni? 

A közös költség arra a kiadásra vonatkozik, amelyet optimális esetben a lakóközösség minden tagja havi rendszerességgel fizet. Ez tartalmazza a közös tulajdonban álló épületrészek, berendezések és egyéb szolgáltatások felújítási-, valamint fenntartási költségeit. Ennek rendszeres befizetését a társasházi törvény írja elő, és különösen fontos a ház eredeti állapotának lehető legjobb megóvása érdekében. Ez a társasházban élő emberek számára is előnyt jelent, hiszen az épület állapota befolyásoló tényező az ingatlaneladás során, ronthatja az adott lakás megítélését, ezzel csökkentve annak értékét.

A közös költség összegét a közös képviselő részére kell befizetni minden hónapban. Ennek elmulasztása esetén először egy emlékeztetőt kap a lakástulajdonos írásos formában, majd, ha ez sem segít a helyzeten és a tartozás kiegyenlítése az emlékeztető után sem történik meg, abban az esetben egy fizetési felszólítás kerül kiküldésre, amelyben szerepel egy végső határidő a teljesítésre. Semmiképp sem éri meg halmozni a tartozást, mivel, ha az meghaladja a három hónapot, komoly büntetésre lehet számítani, közös tulajdoni részre terhelt jelzálog formájában. Ez a tartozás kiegyenlítéséig marad érvényben. 

Mire használható fel az összeg?

A közös költségből befolyó pénzösszeget a lakóközösség több célra is felhasználhatja. Ez minden társasház lakóközösségének saját hatásköre, amelyből kifolyólag változó szolgáltatáskört jelent. A legtöbb esetben azonban elmondható, hogy mind biztosítási, mind fenntartási-, valamint felújítási célok biztosan napirendre vannak tűzve a költségvetés tervezése során. Hogy miket tartalmaznak ezek? 

A biztosítási költségek alatt általában minden olyan infrastrukturális szolgáltatás díját értjük, amely közös tulajdonban van. Ez magában foglalja az épület villany-, víz- és gázvezetékrendszerét, a strukturális hibából adódó beázásokat, valamint a társasházi biztosítás egyéb pontjait. A közös költség rendszeres és pontos fizetésével tehát biztosítani lehet a fedezetet például a vízvezetékek hibáinak kijavításához, vagy akár egy tetőjavításhoz a nem várt beázások keletkezésekor.

A fenntartási költséghez tartozik minden közös, nem lakáscélra használt tér rendben tartása, működtetése, az ezekkel járó rezsiköltségek, az épület előtti járdaszakasz tisztítása, valamint lift esetében ennek üzemeltetési díja egyaránt. Több esetben a szemétszállítást is a közös költség fedezi, ilyenkor általában lehetőség van szelektív hulladékgyűjtésre is a ház belterületén.

A társasházak életében fontos továbbá, hogy legyen egy tervezett költségvetés a felújítási munkálatokra, hogy az épület minőségét a lehető legtovább eredeti állapotához közel lehessen tartani. Ezek időszakosan kerülnek sorra, általában a festés, szigetelés és beruházás költségei tartoznak ide. 

A Duna House blogjában összeszedtük a közös költségre vonatkozó szabályokat.
Fontos, hogy a társasház minden lakója befizesse a közös költséget.

Mitől függ, hogy mekkora összeget kell fizetni? 

Amikor először találkozol a közös költség befizetésének folyamatával, felmerülhet benned a kérdés, hogy miért kell arányaiban kevesebbet, vagy többet fizetned más lakóknál, ugyanazon szolgáltatások finanszírozására. Erre egészen egyszerű a válasz. A szabályozás alapján a közös költség mértékét az épületben található ingatlan mérete határozza meg. Ebből következik, hogy ha egy nagyobb ingatlan tulajdonosa vagy, akkor nagyobb összeggel járulsz hozzá az épület fenntartásához. Előfordulhat, hogy időközben a közös költség megemelésére kerül sor a nagyobb beruházások előtt. A beruházás szükségességéről, valamint az emelés mértékéről a lakóközösség közgyűlés formájában dönt. 

2023. 11. 17.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Életmód
Milyen zajokra készülj, ha társasházba költözöl?
. Ha most költözöl társasházba, ez a bejegyzésünk neked szól: összegeztük, hogy milyen zajokra számíthatsz, amik a közös együttélésből és a zsúfolt városi környezetből fakadnak.
2022. 07. 13.
Olvass tovább