Társasházba költöznél? – Számolj a közös költség kiadásokkal!

Társasházba költöznél? – Számolj a közös költség kiadásokkal!

Ha éltél már társasházban, akkor bizonyára találkoztál a közös költség befizetéséhez kapcsolható kötelezettségekkel. A ház fenntartásához szükséges havidíj fizetése kapcsán gyakran előfordulnak viták a lakóközösség tagjai között, ami sokszor abból fakad, hogy a lakók előzetesen nem szereztek elegendő információt erről a kiadási költségről.

Ahhoz, hogy egy egészséges lakókörnyezetben, megfelelően karbantartott házban lehessen eltölteni a mindennapokat, kulcsfontosságú tisztában lenni azzal, hogy mit takar a közös költség. Blogcikkünkben ezúttal azokat az tényezőket hoztuk el számodra, amelyek a legtöbb társasház esetében felmerülhetnek, mint közös költség összetevő elemek.

Mit is jelent a közös költség és miért kell fizetni?

A közös költség arra a kiadásra vonatkozik, amelyet optimális esetben a lakóközösség minden tagja havi rendszerességgel fizet. Ez tartalmazza a közös tulajdonban álló épületrészek, berendezések és egyéb szolgáltatások felújítási-, valamint fenntartási költségeit. Az összeg rendszeres befizetését a társasházi törvény írja elő, és különösen fontos a ház eredeti állapotának lehető legjobb megóvása érdekében. Ez a társasházban élő emberek számára is előnyt jelent, hiszen az épület állapota befolyásoló tényező az ingatlaneladás során, ronthatja az adott lakás megítélését, ezzel csökkentve annak értékét.

A közös költség összegét a közös képviselő részére kell befizetni minden hónapban. Ennek elmulasztása esetén először egy emlékeztetőt kap a lakástulajdonos írásos formában. Amennyiben ez sem segít a helyzeten és a tartozás kiegyenlítése az emlékeztető után sem történik meg, akkor egy fizetési felszólítás kerül kiküldésre, amelyben szerepel egy végső határidő a teljesítésre. Semmiképp sem éri meg halmozni a tartozást, mivel, ha az meghaladja a három hónapot, komoly büntetésre lehet számítani, közös tulajdoni részre terhelt jelzálog formájában. Ez a tartozás kiegyenlítéséig marad érvényben.

Mire használható fel az összeg?

A közös költségből befolyó pénzösszeget a lakóközösség több célra is felhasználhatja. Ez minden társasház lakóközösségének saját hatásköre, amelyből kifolyólag változó szolgáltatáskört jelent. A legtöbb esetben azonban elmondható, hogy mind biztosítási, mind fenntartási-, valamint felújítási célok biztosan napirendre vannak tűzve a költségvetés tervezése során. Hogy miket tartalmaznak ezek?

A biztosítási költségek alatt általában minden olyan infrastrukturális szolgáltatás díját értjük, amely közös tulajdonban van. Ez magában foglalja az épület villany-, víz- és gázvezetékrendszerét, a strukturális hibából adódó beázásokat, valamint a társasházi biztosítás egyéb pontjait. A közös költség rendszeres és pontos fizetésével tehát biztosítani lehet a fedezetet például a vízvezetékek hibáinak kijavításához, vagy akár egy tetőjavításhoz a nem várt beázások keletkezésekor.

A fenntartási költséghez tartozik minden közös, nem lakáscélra használt tér rendben tartása, működtetése, az ezekkel járó rezsiköltségek, az épület előtti járdaszakasz tisztítása, valamint lift esetében ennek üzemeltetési díja egyaránt. Több esetben a szemétszállítást is a közös költség fedezi, ilyenkor általában lehetőség van szelektív hulladékgyűjtésre is a ház belterületén.  

A társasházak életében fontos továbbá, hogy legyen egy tervezett költségvetés a felújítási munkálatokra, hogy az épület minőségét a lehető legtovább eredeti állapotához hasonlóan lehessen tartani. Ezek időszakosan kerülnek sorra, általában a festés, szigetelés és beruházás költségei tartoznak ide.

Mitől függ, hogy mekkora összeget kell fizetni?

Amikor először találkozol a közös költség befizetésének folyamatával, felmerülhet benned a kérdés, hogy miért kell arányaiban kevesebbet, vagy többet fizetned más lakóknál, ugyanazon szolgáltatások finanszírozására. Erre egészen egyszerű a válasz. A szabályozás alapján a közös költség mértékét az épületben található ingatlan mérete határozza meg. Ebből következik, hogy ha egy nagyobb ingatlan tulajdonosa vagy, akkor nagyobb összeggel járulsz hozzá az épület fenntartásához. Előfordulhat, hogy időközben a közös költség megemelésére kerül sor a nagyobb beruházások előtt. A beruházás szükségességéről, valamint az emelés mértékéről a lakóközösség közgyűlés formájában dönt.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.