.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Milyen intő jelekre figyelj, hogy elkerüld a kellemetlen szomszédokat? – 2. rész

A társasházi rémtörténetekről és a lakók életét megkeserítő, kellemetlen szomszédokról mindenki rengeteget hall. De vajon mit lehet tenni az érdekében, hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket? A témában már írtunk tippeket, amiket ide kattintva olvashatsz el. Most pedig újabb tanácsokat gyűjtöttünk össze: erre az 3 intő jelre figyelj oda, ha a kiszemelt ingatlan megtekintésére érkezel! 

Zaj, zaj, zaj 

Megérkeztél a környékre, de a várt kertvárosi nyugalom helyett a szomszédok fűnyírását hallod csak? Vagy éppen a hangulatos gangot szemléled, de a szomszédok gyerekei a közös udvaron fogócskáznak? Esetleg valamelyik szomszédtól hallatszik át a hangos zene? Jó okod van feltételezni, hogy ezek nemcsak egyszeri zajforrások, hanem folyamatosan, gyakran jelentkező jelenségek. A nyugodt pihenés vagy az otthoni tanulás, munkavégzés kulcsa pedig a csend, így különösen figyelj arra, hogy tapasztalsz-e bármi zavaró hangot a megtekintés során.

Igénytelen, elhanyagolt közös terek

Társasházak esetén a közös terek állapota is rengeteget elárul a lakóközösségről és a közös képviselőről egyaránt. A rossz állapotú vagy akár igénytelen, szeméttel teli lépcsőház vagy udvar jelentheti azt is, hogy a társasháznak nincs forrása arra, hogy rendszeres takarítót alkalmazzon, sem pedig arra, hogy renoválja a felújításra szoruló tereket. Jelentheti azt is, hogy a közös képviselő nem foglalkozik kellő mértékben a társasházzal, és nem intézkedik a helyzet javítása érdekében. Ez megfontolásra ad okot, hiszen egy rossz közös képviselő éppúgy megkeserítheti a mindennapi életet, mint egy kellemetlen szomszéd. 

Ha már a szomszédoknál tartunk: a szemetes, igénytelen lépcsőház, bejárat vagy udvar a lakóközösségről is árulkodik. Lehetséges, hogy a szomszédok közül senki nem ügyel a környezetére, de az is előfordulhat, hogy egy-két olyan szomszéd akad, aki az elvárható mértékhez képest kevésbé ügyel a tisztaságra és higiéniára.
Ez nem csak amiatt jelenthet gondot, mert senki nem szeret egy elhanyagolt helyre hazatérni, de amiatt is, hogy sajnos egy igénytelen szomszédtól kellemetlen szagok, akár kártevők is átszivároghatnak a lakásodba.

Ezekre a zajforrásokra figyelj, ha nyugodt lakásba szeretnél költözni.
A fűnyírás és a hangos zenehallgatás valószínűleg nem csak egyszeri zajforrások lesznek majd az ingatlanban.

Kutyaugatás a közelben

A kutyaugatás is egy olyan zajforrás, ami a legtöbb lakót zavarja. Mind társasházak, mind kertes házak esetében előfordulhat, hogy a szomszédban olyan kutyus él, aki ugatásával zavarja a nyugodt pihenést. Lehetséges, hogy a kutya például csak akkor ugat, ha a gazdái magára hagyják egy időre, de az is lehet, hogy mindenkit megugat, aki elhalad a kerítés előtt. Hogy ez időben kiderüljön, érdemes a kiszemelt ingatlant akár többször is felkeresni, meglátogatni akár csak kívülről is az ajánlattevés előtt.

A kutyaugatás egy visszatérő zajforrás lehet majd az új ingatlanban, ha már a megtekintéskor is észleled azt.
Figyeld meg jól, hogy a szomszédban mikor ugat épp a kutya, mert ez elárulhatja, hogy milyen gyakorisággal kell majd rá számítanod a beköltözés után.

Dohányfüst és cigarettacsikkek

A dohányfüst, így a cigarettázó szomszéd is zavaró lehet a nemdohányzók számára. Főleg akkor, ha a füst a lakásba is beszivárog a nyári estéken nyitott ablakon keresztül, vagy ha a kellemes erkélyen való pihenést zavarja. Mivel a dohányzó szomszédokat csak a legritkább esetben sikerül arra rávenni, hogy hagyjanak fel a tevékenységükkel, érdemes inkább elkerülni őket. Bizonyos társasházakban a házirend előírhatja, hogy a közös terekben tilos a dohányzás – ha ezt látod a szabályzatban, az már egy bíztató jel lehet!

 

2024. 05. 24.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább