.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Milyen zajokra készülj, ha társasházba költözöl? 

Noha a kertes vagy családi házakban lakók is tapasztalhatnak némi kellemetlen zajforrást, mint például a szomszéd, aki hétvégén délután nyírja a füvet, azért elmondható, hogy a leginkább a társasházakban élők találkoznak gyakori, zavaró zajokkal. Ha most költözöl társasházba, ez a bejegyzésünk neked szól: összegeztük, hogy milyen zajokra számíthatsz, amik a közös együttélésből és a zsúfolt városi környezetből fakadnak.

Zajos szomszédok 

A szomszédoktól megannyi zaj érkezhet, melyek közül az egyik legidegtépőbb a felújítás hangjai lehetnek. Ideális esetben a felújítók előre jelzik a fejújítás kezdetét és várható időtartamát, hogy a többi lakó tudjon vele tervezni. A távmunka miatt ez különösen illendő lépés a felújítók részéről: mivel sokan otthonról dolgoznak, érdemes jelezni számunkra, hogy mikor kell a munkát zavaró zajforrásokra készülniük. 

Emellett számtalan olyan mindennapi zaj is megnehezíti a társasházban lakók életét, amik abból fakadnak, hogy kis területen, sok ember él egymáshoz közel. Persze ezt még tovább fokozhatja, ha az adott társasházban nem megfelelő a szigetelés, vagy elavult nyílászárókkal rendelkezik a lakás. 

Sokszor előfordul, hogy a lakók hallják a szomszédjuk mosógépét, a székek tologatását vagy akár a hajszárítást, porszívózást is. Ezek a zajok – hacsak nem túlzó mértékben jelentkeznek – a mindennapi élet részei, így társasházi lakóként érdemes felkészülni a velük való együttélésre. Vannak azonban olyan zajforrások is, amik inkább abból fakadnak, hogy a szomszéd a többiekre való tekintet nélkül viselkedik: például hangosan beszélget az erkélyen, folyosón, vagy a gyerekeit állandóan a közös udvarra küldi játszani a játszótér helyett. Ez esetben érdemes udvariasan jelezni, hogy kellemetlenséget okoz a viselkedése.

A szomszédok gyakran eltérő időbeosztással rendelkeznek, ami miatt szintén zavaró hangokat tapasztal egyik vagy másik fél. Könnyen előfordulhat például, hogy az éjszakai műszakban dolgozó lakó akkor töltené a pihenését, amikor a szomszédok a napi rutinjukat folytatják.  

Blogcikkünkből kiderül. hogy milyen zajokra kell felkészülnöd a társasházi élet során.
Ha a társasház szigetelése nem megfelelő, akár a szomszéd bekapcsolt mosógépét is hallani fogod

Hangos utca 

A társasházi lakásokba – főleg, ha utcafrontra néznek az ablakok – behallatszik az utcai forgalom zaja: a munkába igyekvő autósok türelmetlen dudáitól a reggeli busz pöfékeléséig. A belvárosban, vagy kórházak közelében lakók gyakran hallják mentőautók szirénáit is.

Szintén kellemetlen tud lenni, ha óvoda vagy iskola közelében található a társasház, hiszen a jó időben kint játszó gyereksereg hangjai meg tudják zavarni az otthoni pihenést vagy koncentrációt. Főleg a nyári időszakban jellemző probléma, hogy az utcán lévő vendéglátóhelyek teraszairól származó zaj megzavarja a lakók pihenését.  A letöbb külső zajforrás ellen modern nyílászárókkal és jó szigeteléssel lehet védekezni, ezek biztosíthatják a lakók nyugalmát még a forgalmas belvárosi utcákban is.

Vajon mennyire hallatszik fel a társasházba az utca zaja?
A társasházakba általában behallatszik minden utcai zaj, kifejezetten, ha utcafrontra néz az ingatlan.
2022. 07. 13.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább