Eladnád az otthonod? Mutatjuk, hogy mire figyelj!

Eladnád az otthonod? Mutatjuk, hogy mire figyelj!

Az ingatlanpiac folyamatos változás alatt áll, számos gazdasági és politikai tényező hatása alakítja a szegmens működését. Hol a járványhelyzet módosítja a vásárlási szokásokat, hol a szomszédban dúló háború, a magas infláció, az energiaárak vagy éppen a hitelkamatok emelkedése formálja a keresletet. A vevői aktivitás erőssége pedig óhatatlanul befolyásolja az ingatlanárakat is.

Egy ilyen intenzíven változó szegmens híreit olvasva laikusként nehéz lehet meghatározni, hogy mi a jó döntés, akár vevőként, akár eladóként lépne az illető a piacra, ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, ha 2023-ban értékesítenéd az otthonod!

Bár 2022 év végére jelentősen visszaesett az ingatlanpiaci kereslet, mégsem állhatott meg teljesen a szegmens. Azok a vevők, akik élethelyzetükből adódóan nem halogathatják a lakásvásárlást, vagy éppen befektetési céllal vásárolnának aktívan mustrálják a kínálatot. Elsősorban tehát nem kell kétségbe esni, nem tűntek el a vevők, csak megfontoltabbak lettek, de ha ügyelsz az alábbiakra, a jelenlegi piacon is új gazdára talál majd a lakásod!

 

Reális ár meghatározása

A sikeres értékesítéshez elengedhetetlen, hogy az aktuális piacnak megfelelően árazd be eladásra váró ingatlanod. Az árra hatással van a kereslet nagysága, a vevőket pedig az ingatlankeresés során befolyásolja a lokáció és az infrastruktúra, vagyis az ingatlan településen belüli elhelyezkedése, illetve a közelben elérhető szolgáltatások, orvosirendelő, óvoda, iskola, bevásárlási lehetőségek, az épület és az ingatlan típusa, az épület külsejének állapota, a lakás belső kialakítása és állapota, és kiemelten fontos még az ingatlan energetikai besorolása, korszerűsége is. Laikusként nehéz megszabni az ideális árat, hiszen senki sem szeretné elkótyavetyélni a legértékesebb vagyonát, de túl magas árat sem szabad adni, hiszen akkor könnyedén bent ragadhat a piacon a lakás.

Egy tapasztalt és hozzáértő ingatlanszakember mindezek plusz a környéken értékesített hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanok tranzakciós adatainak figyelembevételével segítségedre lehet, hogy olyan áron kezdd el hirdetni ingatlanod, ami belátható időn belül sikeres értékesítéshez vezet.

Frappáns, lényegre törő szöveg és figyelemfelkeltő ingatlanfotók

Sokan azt gondolják, hogy nem nagy tudomány megírni egy ingatlanhirdetés szövegét és egyszerű dolog lőni pár fotót az okostelefonnal, pedig a jó hirdetési szöveg és a szép ingatlanfotók is elengedhetetlen kellékei a gyors és sikeres értékesítésnek. Egy felesleges sallangoktól mentes, lényegre törő, mégis részletes ingatlanbemutatás felkelti az érdeklődők figyelmét, az ízléses fotók pedig vonzzák a vevőjelölteket. Ha nem tudod, hogyan fogj hozzá a szöveg és a képek elkészítéséhez, kérd ingatlanszakértő segítségét!

 

Hirdetési felületek kiválasztása

Ha magánszemélyként szeretnéd eladni ingatlanodat, meglepetésként érhet, hogy a hirdetési oldalak extra szolgáltatásai költségesek lehetnek. Ha ingatlanost bízol meg az értékesítéssel, akkor a sikeres értékesítés esetén fizetendő megbízási díjon kívül nincsenek extra költségek és ráadásul még a bejövő telefonhívások áradatával sem neked kell bajlódni!

 

Vevőjelöltek

Ha ez az első ingatlaneladásod, akkor érdemes felkészülnöd arra, hogy az ingatlan bemutatása során sokféle vevőjelölttel találkozhatsz. Van köztük bizonytalan nézelődő, olyan, aki valójában még nem is tudja igazán, hogy milyen lakást keres, aki rendelkezik elegendő készpénzzel, vagy olyan, aki talán még abban sem biztos, hogy kapna-e hitelt a banktól.

Ha ingatlanszakértőre bízod az eladást, akkor a szakember kiszűri az érdeklődők közül azokat, akik valóban potenciális jelöltek lehetnek ingatlanod megvásárlására és nem kell bajlódnod az ingatlanturistákkal sem! Ha pedig augusztus 31-ig bezárólag kötsz egy évre szóló Prémium megbízást bármely Duna House iroda értékesítőjével, még egy fél millió forint értékű római vakációt is nyerhetsz!


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.