.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Eladnád az otthonod? Mutatjuk, hogy mire figyelj!

Az ingatlanpiac folyamatos változás alatt áll, számos gazdasági és politikai tényező hatása alakítja a szegmens működését. Hol a járványhelyzet módosítja a vásárlási szokásokat, hol a szomszédban dúló háború, a magas infláció, az energiaárak vagy éppen a hitelkamatok emelkedése formálja a keresletet. A vevői aktivitás erőssége pedig óhatatlanul befolyásolja az ingatlanárakat is. Egy ilyen intenzíven változó szegmens híreit olvasva laikusként nehéz lehet meghatározni, hogy mi a jó döntés, akár vevőként, akár eladóként lépne az illető a piacra, ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, ha 2023-ban értékesítenéd az otthonod!

Bár 2022 év végére jelentősen visszaesett az ingatlanpiaci kereslet, mégsem állhatott meg teljesen a szegmens. Azok a vevők, akik élethelyzetükből adódóan nem halogathatják a lakásvásárlást, vagy éppen befektetési céllal vásárolnának aktívan mustrálják a kínálatot. Elsősorban tehát nem kell kétségbe esni, nem tűntek el a vevők, csak megfontoltabbak lettek, de ha ügyelsz az alábbiakra, a jelenlegi piacon is új gazdára talál majd a lakásod!

Reális ár meghatározása

A sikeres értékesítéshez elengedhetetlen, hogy az aktuális piacnak megfelelően árazd be eladásra váró ingatlanod. Az árra hatással van a kereslet nagysága, a vevőket pedig az ingatlankeresés során befolyásolja a lokáció és az infrastruktúra, vagyis az ingatlan településen belüli elhelyezkedése, illetve a közelben elérhető szolgáltatások, orvosirendelő, óvoda, iskola, bevásárlási lehetőségek, az épület és az ingatlan típusa, az épület külsejének állapota, a lakás belső kialakítása és állapota, és kiemelten fontos még az ingatlan energetikai besorolása, korszerűsége is. Laikusként nehéz megszabni az ideális árat, hiszen senki sem szeretné elkótyavetyélni a legértékesebb vagyonát, de túl magas árat sem szabad adni, hiszen akkor könnyedén bent ragadhat a piacon a lakás. 

Egy tapasztalt és hozzáértő ingatlanszakember mindezek plusz a környéken értékesített hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanok tranzakciós adatainak figyelembevételével segítségedre lehet, hogy olyan áron kezdd el hirdetni ingatlanod, ami belátható időn belül sikeres értékesítéshez vezet.

Frappáns, lényegre törő szöveg és figyelemfelkeltő ingatlanfotók

Sokan azt gondolják, hogy nem nagy tudomány megírni egy ingatlanhirdetés szövegét és egyszerű dolog lőni pár fotót az okostelefonnal, pedig a jó hirdetési szöveg és a szép ingatlanfotók is elengedhetetlen kellékei a gyors és sikeres értékesítésnek. Egy felesleges sallangoktól mentes, lényegre törő, mégis részletes ingatlanbemutatás felkelti az érdeklődők figyelmét, az ízléses fotók pedig vonzzák a vevőjelölteket. Ha nem tudod, hogyan fogj hozzá a szöveg és a képek elkészítéséhez, kérd ingatlanszakértő segítségét! 

Blogcikkünkben három tippet hoztunk, hogy könnyebben eladhasd ingatlanodat.
Készíts minőségi tartalmakat hirdetéseidhez!

Hirdetési felületek kiválasztása

Ha magánszemélyként szeretnéd eladni ingatlanodat, meglepetésként érhet, hogy a hirdetési oldalak extra szolgáltatásai költségesek lehetnek. Ha ingatlanost bízol meg az értékesítéssel, akkor a sikeres értékesítés esetén fizetendő megbízási díjon kívül nincsenek extra költségek és ráadásul még a bejövő telefonhívások áradatával sem neked kell bajlódni!

+1
Ha ez az első ingatlaneladásod, akkor érdemes felkészülnöd arra, hogy az ingatlan bemutatása során sokféle vevőjelölttel találkozhatsz. Van köztük bizonytalan nézelődő, olyan, aki valójában még nem is tudja igazán, hogy milyen lakást keres, aki rendelkezik elegendő készpénzzel, vagy olyan, aki talán még abban sem biztos, hogy kapna-e hitelt a banktól.

Ha ingatlanszakértőre bízod az eladást, akkor a szakember kiszűri az érdeklődők közül azokat, akik valóban potenciális jelöltek lehetnek ingatlanod megvásárlására és nem kell bajlódnod az ingatlanturistákkal sem! Ha pedig augusztus 31-ig bezárólag kötsz egy évre szóló Prémium megbízást bármely Duna House iroda értékesítőjével, még egy fél millió forint értékű római vakációt is nyerhetsz!
Mutass többet
2023. 05. 19.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Eladás
Ingatlanfotózási kisokos: add el lakásod profi módon!
Egyedül szeretnél belefogni otthonod értékesítésébe? Ha nem tudod, hogy hogyan készíthetnél jó képeket a hirdetéshez, akkor az alábbi blogbejegyzésünk épp neked szól!
2023. 02. 16.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Falfesték színek, amikkel nem lőhetsz mellé
Ingatlanod eladásán gondolkodsz? Mutatjuk milyen falszínekben érdemes gondolkoznod, hogy a lehetséges vevők is könnyen magukénak érezhessék az ingatlant!
2022. 11. 04.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakberendezés
Készítsd fel lakásod az eladásra home staging segítségével
Készítsd fel ingatlanodat eladásra pár egyszerű lakberendezési trükkel, amely vonzóbbá teszik otthonodat a vevők számára.
2022. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Ezeket fontold meg, mielőtt eladnád ingatlanod.
Biztos vagy az eladásban? Tudod ki számodra az ideális vevő? Mennyi pénzt vársz az ingatlanért? Elsőre könnyűnek hangzik, de nem árt tisztázni ezeket a kérdéseket!
2022. 02. 18.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Így válassz ingatlanszakértőt magad mellé!
Akár eladni szeretnél ingatlant, vagy új álom otthonodat szeretnéd megvásárolni, fontos, hogy a megfelelő szakértő legyen melletted az adásvétel során.
2022. 06. 08.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakásfelújítás eladás előtt? Igen, vagy nem
Örök kérdés, amely minden lakás eladót foglalkoztat, hogy érdemes-e felújítani a lakást eladás esetén. Cikkünkből kiderül, hogy miket kell mérlegelni a döntés előtt.
2021. 09. 29.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább
Blog
Eladás
A kizárólagos szó.
Gondolatok és tények a kizárólagos szóról, mielőtt Prémium-ra változik a neve.
2019. 01. 02.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Hogyan add el ingatlanod? - Tippek és trükkök a sikerhez
Habár sok a potenciális vevő, nagy tömegben elérni őket igazán csak egy országos ingatlanközvetítő hálózattal lehetséges, ahol a nagy vevőkör számára az értékesítők az igényeknek megfelelő ingatlanokat rendszeresen kiajánlják. Érdemes tehát ingatlanközvetítőt megbízni ingatlanod értékesítésével.
2023. 12. 15.
Olvass tovább