.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Környezetbarát takarítás otthon, könnyebben, mint hinnéd

A környezettudatos életmód sokak számára már a mindennapok részévé vált. Bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy miként tudsz hozzájárulni a fenntarthatóbb jövőhöz, amely kevés energiabefektetést, azonban annál is több tudatosságot igényel. Az ingatlanod rendben tartása egy tökéletes napirendi pont lehet ennek elérésében. Környezetbarát tisztítószerek használatával csökkenteni tudod a káros anyagok levegőbe jutását, emellett saját egészségeden is kímélhetsz. A következőkben olyan tippeket, információkat olvashatsz, amelyek segítenek egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.

Miért válts környezetbarát tisztítószerekre?

Amikor azon gondolkodsz, hogyan tudnád ingatlanodat fenntarthatóbb rendszerek mentén kezelni, valószínűleg a takarítószereid lecserélése nem az első dolog, ami eszedbe jut. Ennek ellenére kiemelt szerepet játszanak az egészséges otthoni környezet fenntartásában, anélkül, hogy bármilyen káros hatást okoznának a természetes élővilágra.

A leggyakrabban használt tisztítószerek több olyan erős kémiai vegyületet tartalmaznak, amelyek mind saját jólétünkre, mind pedig a természetre ártalmasak. Ezek a kemikáliák ugyan magas fertőtlenítő, fehérítő és tisztító hatásfokkal rendelkeznek, azonban jelentős mértékben szennyezik a természetes vízforrásokat, káros hatással vannak vizeink élővilágára, valamint hozzájárulnak a légszennyezéshez is. Emellett a legtöbb termék gyártásakor és csomagolásakor jelentős hulladékmennyiség keletkezik, ezzel nagy mértékben terhelve a környezetet. Az ilyen vegyületek továbbá az egészségre is gyakran negatív befolyással vannak. Ha viszonylag sokáig lélegezzük be, vagy érintkezünk a konvencionális takarítószerekkel – ami egy nagytakarítás esetén gyakran fordul elő – nagy eséllyel légzőrendszeri-, valamint bőrirritációt is okozhat.

A környezettudatos takarítószerek előnyei

Ha azonban környezetbarát takarítást választasz ingatlanod tisztítása során, megkímélheted magad az esetleges egészségügyi problémáktól, miközben hozzájárulsz a Föld megóvásához egyaránt. Gyakori tévhit, hogy az ilyen típusú keverékek nem túl hatékonyak, mivel nem tartalmaznak olyan erősen maró anyagokat, mint az elterjedtebb szerek. Ez azonban nem feltétlen igaz, mivel a kímélő, biológiailag lebomló összetétel, valamint a minimalista csomagolás nem megy a hatékonyság rovására. Ezek éppen olyan szépen fogják kiszedni a foltokat kedvenc szőnyegedből, ruhadarabjaidból, vagy akár a kanapé huzatjából is, mintha a megszokott erős vegyszereket alkalmaztad volna.

A környezetbarát tisztítószerek biztonsággal használhatók akár kisgyermek, akár háziállatok közelében, mivel nem tartalmazzák a szervezetet károsító anyagokat, nem kell félnünk akkor sem, ha esetlegesen szájon át, vagy bőrön keresztül szívódik fel.

Hígítsd fel a környezetbarát tiszítószereket!
A citrom az egyik legjobb természetes takarítószer.

Környezetbarát háztartás a gyakorlatban

Az egyik legjobb praktika a mikroszálas és mosható törlőkendők használata, ha szeretnéd otthonod fenntartható módon rendben tartani. Ezek hatékonyan vonzzák magukhoz a port, baktériumokat és szennyeződéseket, ezáltal lehetővé teszik, hogy maró vegyi anyagoktól mentesen tisztítsd meg lakásod felületeit.

Mindig hígítsd fel a boltban vásárolt környezetbarát szereket, mivel ezek általában egy magas koncentrátumú oldatokat jelentenek. Ha hideg, vagy langyos vízben kis mennyiséget használsz, már akkor is látványos eredményeket tapasztalhatsz. Egy másik nagy előny, hogy általában az ilyen koncentrátumok sokoldalú felhasználásra lettek tervezve, ezáltal minimalizálhatod a takarítószerek mennyiségét és a csomagolásból adódó hulladékmennyiséget is.

Ha fontos számodra az újrahasznosítás, a boltokban már számos többször is használható takarítóeszközökkel találkozhatsz – például kimosható felmosófejek, szivacsok formájában – amelyekkel könnyen kiváltható a papírtörlőkendő alkalmazása.

Ezeknek a környezettudatos tippeknek a követésével a lehető leghatékonyabb módon fogod tudni kihasználni a kímélő takarítószerek adta előnyöket, miközben minimalizálod az ehhez köthető szennyezést.

2023. 10. 27.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Amit a veszélyhelyzet alatt tudni érdemes a Babaváró hitelről
Jelentős könnyítések a családok számára
2020. 05. 14.
Olvass tovább