.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Friss levegőt! Gang, balkon, erkély, loggia, terasz vagy kertrész? 

Ha ingatlanod rendelkezik valamiféle kültéri tartózkodásra alkalmas résszel, az minden kétséget kizáróan kellemesebbé teszi az ott töltött mindennapokat. Gondolj csak az erkélyen elfogyasztott kávéra egy meleg nyári napon, vagy egy jó hangulatú baráti összejövetelre a kertben.

Az ingatlanhirdetésekben megtalálható különféle kifejezések, mint a gang, erkély, loggia, terasz vagy kertrész könnyen összezavarhatják a tapasztalatlan lakáskeresőt. Cikkünkben ezért összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a különféle típusokról, mik az előnyeik és hátrányaik, és hogy tulajdonosként miként használhatod ki az általuk nyújtott lehetőségeket.

A gang

A gang jellemzően a városi bérházak emeletein körbefutó folyosó, amelyről elérjük az azon a szinten lévő lakásokat.

Egy gang kisebb kihasználható helyet biztosít, de a kültér adta lehetőségeket így is kihasználhatod: díszítheted 1-2 kültéri növénnyel, vagy beszélgethetsz a szomszédokkal pár perc erejéig. Pozitívum, hogy mivel nem nagy tér, a karbantartása sem igényel nagy erőforrást. Ezzel szemben jellemzően nem túl privát a tér, más lakóknak is lehet hozzáférésük és a személyes tárgyainkat, például a kerékpárunkat sem tárolhatjuk — így nem növeli a hasznosan kihasználható teret sem.

Friss levegő a gangon
A gangról elérhetők az azonos szinten található lakások.

Balkon, erkély, loggia vagy terasz 

Balkon és erkély

A balkon tulajdonképpen az erkélyre használatos idegen szó, a két kifejezés szinonimája egymásnak. Az erkély olyan elem, ami kilóg az épület homlokzatából, és akár 2 vagy 3 oldalról is nyitott. Felülről általában a felette lévő terasz fedi, ez biztosít eső- és fényvédelmet. Az erkély, mivel kinyúlik a homlokzatból, nem számít bele teljes egészében a lakás hasznos alapterületébe (általában az erkély területének a felét adják hozzá a lakás alapterületéhez, tehát egy 8 négyzetméteres erkély 4 m2-vel növeli a lakás területét).

Az erkély remek kültéri lehetőségeket nyújt. Elhelyezhetsz ott egy asztalkát és székeket, hogy nyári estéken itt beszélgethessetek a barátaitokkal, ültethetsz színpompás virágokat, és kísérletezhetsz balkonkerttel is. 

Tudj meg többet az erkélyról és a balkonról
A balkon és az erkély tulajdonképpen szinonímák.

Loggia

A loggiát könnyű megkülönböztetni a többi típustól, ugyanis fontos ismérve, hogy nem ugrik ki a homlokzat síkjából, így három oldalról fal határolja. Viszonylag gyakran előfordul, hogy a tulajdonosok az eredetileg nyitott, negyedik oldalt is beépítik, hogy hozzáadjanak az ingatlan alapterületéhez. Előnye, hogy sokféleképpen hasznosítható, hiszen megtartható kültéri tartózkodásra alkalmas térnek, de beépítésével növelhető a lakás területe is. Emellett viszonylag privát teret ad, hiszen csak egy oldalról nyitott.

Tudj meg többet arról, hogy mi az a loggia.
A loggiát három oldalról fal határolja.

Terasz

A terasz jellemzője, hogy a földszinten vagy a tetőn kap helyet, mivel a terasz nem felfüggesztett, hanem alsó alátámasztással rendelkezik. A teraszokat felülről nem fedi semmi, így jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Legalább 3 oldalról nyitott terek, de családi ház esetén akár mind a 4 oldaláról is nyitott lehet egy terasz. A teraszok általában nagyobb alapterülettel rendelkeznek, így változatos lehetőséget biztosítanak a kültéri tartózkodásra. A kényelemes kerti bútor mellett akár grillsütő vagy pingpongasztal is helyet kaphat. 

Szerinted hol található a terasz egy ingatlanban?
A terasz általában a földszinten vagy a tetőn található.

Kertészeknek és kutyatartóknak: a kert előnyei 

A kertrészek leggyakrabban a társasházak földszintjén helyezkednek el, a lakás előtt vagy mögött. Kizárólagos használati jogukról az SZMSZ vagy az alapító okirat rendelkezhet.
A legtöbb teret természetesen a kert nyújtja, de ne feledjük, egy kerttel jóval több teendő is jár. Hacsak nincs kertészünk, tavasztól őszig számíthatunk arra, hogy rendszeres hétvégi elfoglaltságot nyújt a kert gondozása. Vitathatatlan, hogy a munka mellett feltöltődést, pihenés, és természetközeliséget is a kert tudja a legjobban megadni. Temérdek lehetőség nyílik, ha kertes házba költözünk: kutyusunknak nagyobb tere nyílik szaladgálni, de létesíthetünk akár magaságyásokat konyhakerti zöldségeknek, ültethetünk pompás virágokat vagy gazdagon termő gyümölcsfákat.

Tudd meg, hogy milyen előnyei vannak egy kertnek!
A kert egy remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt, ha szereted a természetet.
2021. 12. 07.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Amit a veszélyhelyzet alatt tudni érdemes a Babaváró hitelről
Jelentős könnyítések a családok számára
2020. 05. 14.
Olvass tovább