Friss levegőt! Gang, balkon, erkély, loggia, terasz vagy kertrész?

Friss levegőt! Gang, balkon, erkély, loggia, terasz vagy kertrész?

Ha ingatlanod rendelkezik valamiféle kültéri tartózkodásra alkalmas résszel, az minden kétséget kizáróan kellemesebbé teszi az ott töltött mindennapokat. Gondolj csak az erkélyen elfogyasztott kávéra egy meleg nyári napon, vagy egy jó hangulatú baráti összejövetelre a kertben.

Az ingatlanhirdetésekben megtalálható különféle kifejezések, mint a gang, erkély, loggia, terasz vagy kertrész könnyen összezavarhatják a tapasztalatlan lakáskeresőt. Cikkünkben ezért összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a különféle típusokról, mik az előnyeik és hátrányaik, és hogy tulajdonosként miként használhatod ki az általuk nyújtott lehetőségeket.

A gang

A gang jellemzően a városi bérházak emeletein körbefutó folyosó, amelyről elérjük az azon a szinten lévő lakásokat.

Egy gang kisebb kihasználható helyet biztosít, de a kültér adta lehetőségeket így is kihasználhatod: díszítheted 1-2 kültéri növénnyel, vagy beszélgethetsz a szomszédokkal pár perc erejéig. Pozitívum, hogy mivel nem nagy tér, a karbantartása sem igényel nagy erőforrást. Ezzel szemben jellemzően nem túl privát a tér, más lakóknak is lehet hozzáférésük és a személyes tárgyainkat, például a kerékpárunkat sem tárolhatjuk — így nem növeli a hasznosan kihasználható teret sem.

Balkon, erkély, loggia vagy terasz

Balkon és erkély

 

A balkon tulajdonképpen az erkélyre használatos idegen szó, a két kifejezés szinonimája egymásnak. Az erkély olyan elem, ami kilóg az épület homlokzatából, és akár 2 vagy 3 oldalról is nyitott. Felülről általában a felette lévő terasz fedi, ez biztosít eső- és fényvédelmet. Az erkély, mivel kinyúlik a homlokzatból, nem számít bele teljes egészében a lakás hasznos alapterületébe (általában az erkély területének a felét adják hozzá a lakás alapterületéhez, tehát egy 8 négyzetméteres erkély 4 m2-vel növeli a lakás területét).

Az erkély remek kültéri lehetőségeket nyújt. Elhelyezhetsz ott egy asztalkát és székeket, hogy nyári estéken itt beszélgethessetek a barátaitokkal, ültethetsz színpompás virágokat, és kísérletezhetsz balkonkerttel is.


 

Loggia

A loggiát könnyű megkülönböztetni a többi típustól, ugyanis fontos ismérve, hogy nem ugrik ki a homlokzat síkjából, így három oldalról fal határolja. Viszonylag gyakran előfordul, hogy a tulajdonosok az eredetileg nyitott, negyedik oldalt is beépítik, hogy hozzáadjanak az ingatlan alapterületéhez. Előnye, hogy sokféleképpen hasznosítható, hiszen megtartható kültéri tartózkodásra alkalmas térnek, de beépítésével növelhető a lakás területe is. Emellett viszonylag privát teret ad, hiszen csak egy oldalról nyitott.

Ingatlan loggia rózsaszín virágokkal

Terasz

 

A terasz jellemzője, hogy a földszinten vagy a tetőn kap helyet, mivel a terasz nem felfüggesztett, hanem alsó alátámasztással rendelkezik. A teraszokat felülről nem fedi semmi, így jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Legalább 3 oldalról nyitott terek, de családi ház esetén akár mind a 4 oldaláról is nyitott lehet egy terasz. A teraszok általában nagyobb alapterülettel rendelkeznek, így változatos lehetőséget biztosítanak a kültéri tartózkodásra. A kényelemes kerti bútor mellett akár grillsütő vagy pingpongasztal is helyet kaphat.

Kertészeknek és kutyatartóknak: a kert előnyei

A kertrészek leggyakrabban a társasházak földszintjén helyezkednek el, a lakás előtt vagy mögött. Kizárólagos használati jogukról az SZMSZ vagy az alapító okirat rendelkezhet.

A legtöbb teret természetesen a kert nyújtja, de ne feledjük, egy kerttel jóval több teendő is jár. Hacsak nincs kertészünk, tavasztól őszig számíthatunk arra, hogy rendszeres hétvégi elfoglaltságot nyújt a kert gondozása. Vitathatatlan, hogy a munka mellett feltöltődést, pihenés, és természetközeliséget is a kert tudja a legjobban megadni. Temérdek lehetőség nyílik, ha kertes házba költözünk: kutyusunknak nagyobb tere nyílik szaladgálni, de létesíthetünk akár magaságyásokat konyhakerti zöldségeknek, ültethetünk pompás virágokat vagy gazdagon termő gyümölcsfákat.

 


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.