.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Közös kert: van jogom virágot ültetni, magaságyást művelni, kutyával játszani benne?

Ha társasházba költözöl, biztosan felmerül majd a kérdés, hogy kik és mire használhatják a társasház közös tereit, például a kertet vagy a lépcsőházat. Cikkünkben összegezzük, hogy milyen szabályok és alapelvek érvényesek a témában!

Tapasztalatok szerint az újépítésű társasházak jellemzően problémamentesebbek, hiszen a közös terek használatára vonatkozó szabályokat írásban is rögzítik, és nem csak az évek alatt kialakult szokásjogon alapulnak. Természetesen, ideális esetben ez a régebbi társasházaknál sincs máshogy!

A közös terekre vonatkozó egyik legfontosabb alapelv, hogy úgy használd, hogy azzal nem zavarod a többi lakót. Konfliktus vagy vita esetén azonban érdemes szakértőhöz fordulni, hiszen a közös terek használatnak akár bonyolult jogszabályi háttere is lehet.

Mit érdemes ellenőrizni vásárlás előtt?

Mielőtt belevágnál egy társasházi lakás megvásárlásába, mindenképpen kérd el a társasház SZMSZ-ét, vagyis a szervezeti és működési szabályzatát a közös képviselőtől. Ideális esetben az SZMSZ tartalmazza a közös terek használatának pontos szabályait, és amennyiben van ilyen, felsorolja a kizárólagos használatra jogosult személyek körét is.

Intő jel, ha nincsen a közös terek használatára vonatkozó szabályozás az SZMSZ-ben, hiszen ez esetben feltételezhető, hogy a használat bizony szokásjogon alapul – ez pedig konfliktusok és félreértések forrása lehet.

Illemszabályok és információk, ha kutyával költöznél

Jó, ha tudod, hogy a társasház alapvetően nem tilthatja meg, hogy kutyával költözz, de a lakásban tartott négylábú családtagok számára azonban kivethet korlátozásokat. A lakóhelyedtől függ az is, hogy a közös kertben szükséges-e pórázt vagy szájkosarat viselnie a kutyádnak, hiszen erről legtöbb esetben a helyi önkormányzatok rendelkeznek.

A konkrét szabályok mellett van pár olyan illemszabály, amit jó, ha betartasz a közös terek használatakor:

  • Ha a kutyusod az udvarba, lépcsőházba piszkít, vagy sáros tappancsaival nyomot hagy a padlón, minden esetben azonnal takarítsd fel! Hasonló a helyzet akkor is, ha az eb esetleg összetör egy kaspót a lépcsőházban, vagy megrágcsálja a szomszéd papucsát: jelezd az esetet az érintetteknek, és pótold az őket ért kárt!
  • Tartsd szem előtt, hogy a szomszédok lehet, hogy félnek a kutyától: a lépcsőházban, közös udvaron ne engedd hosszú pórázra, ha liftbe szálltok, akkor pedig érdeklődj a már bentlévőktől, hogy biztosan csatlakozhattok-e.
Milyen illemszabályok vonatkoznak a közös kert használatára?
A társasház nem tilthatja meg, hogy kutyával költözz, azonban korlátozásokat határozhat meg.

Tippek és trükkök társasházi hobbikertészeknek 

A balkonkertészet eredményét nem csak te magad, hanem a szomszédok is élvezhetik, hiszen a színes virágok őket is elkápráztathatják. Azonban jó, ha ügyelsz arra, hogy tevékenységed ne zavarja a többi lakót: bosszantó tud lenni, ha a magaságyások eltorlaszolják a folyosót, vagy ha a balkonládákból az alsó szomszédod teraszára folyik a víz minden locsolás után.

Ha a közös udvaron, vagy a társasház előtti területen tervezel városi kertet létesíteni, ahhoz előbb mindenképp kérd a közgyűlés engedélyét, és készülj fel arra is, hogy a ház előtti terület az önkormányzat tulajdonában lehet! Emellett azért is érdemes a terveidről egyeztetni a többi lakóval, mivel előfordulhat az is, hogy ők is kedvet kapnak a kertészkedéshez, és együtt vághattok bele a projektbe – így máris megvan, ki locsolja a paradicsompalántáidat, amíg te a nyaralásodat töltöd.

Kertészkedj a közös kertben!
Ha szeretnél a közös kertben kertészkedési munkálatokat végezni, kérd a közgyűlés engedélyét.
2021. 10. 26.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Amit a veszélyhelyzet alatt tudni érdemes a Babaváró hitelről
Jelentős könnyítések a családok számára
2020. 05. 14.
Olvass tovább