Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni

Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni

Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Egy felelős gazdi természetesen a kiskedvenceit sem hagyhatja hátra, holott köztudott tény, hogy állattal nehezebb a költözés akár albérlet, akár saját lakás a cél. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!

A tavalyi év gazdasági és politikai eseményei, valamint az emelkedő kamatkörnyezet hatására többen kénytelenek voltak elnapolni otthonteremtési terveiket, azonban azok, akik akár kényszerűségből, akár önszántukból mégis a költözés mellett döntenek, egy átalakuló ingatlanpiacon kell keresgélniük akár saját lakást vásárolnának, akár albérletbe költöznének. Az eladó ingatlanok piacán a tavalyi visszaesés után az idei év elején újra erősödő kereslet jellemzi a szegmenst, de nem kell elkeseredned, hiszen van miből válogatni! A bérlemények iránti kereslet azonban szünet nélkül kiemelkedően aktív, viszont a kínálat szegényes és sok esetben hajmeresztő árakat kérnek el az igazán jó lakásokért.

 

Kisállattal saját lakásban

Állattartás szempontjából határozottan könnyebb a helyzete annak a gazdinak, aki saját ingatlant vásárolna, hiszen a saját és a kedvence igényein túl korábban mindössze annyira kellet figyelni, hogy ellenőrizze az adott településen, kerületben, önkormányzati szinten előírt állattartási szabályokat. Fontos kiemelni, hogy manapság már nem az önkormányzat hatásköre megszabni az állattartás kereteit, a hatályos rendelkezés alapján[1] minden esetben, bármely fajról legyen is szó, a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló rendelet a mérvadó. Ha az ember legjobb barátjára vonatkozó előírásokat nézzük, akkor a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint kistestű kutyát (20 kg-ig) legalább 10, közepes testűt (20-40 kg között) 15, nagytestűt (40 kg felett) 20 négyzetméteres területen lehet tartani egy háztartáson belül, legyen szó kertes- vagy társasházról. Ennél több állatot nem csupán a szabályozás, de a kutyák mentális egészsége miatt sem javasolt tartani.

Ha családi ház a cél, akkor az állat és a gazda örömére a kert, - bármekkora legyen is - szabadságot és megfelelő teret adhat a boldog élethez. Ha az állatok tartását szabályozó rendeletnek megfelelő számú kiskedvenced van, akiket méltón gondozol, akkor az újdonsült szomszédaidnak nem lehet beleszólása, hogy milyen és mennyi háziállatot tartasz. Ez akkor is igaz, ha társasházi lakásra esik a választásod, akkor szintén a már említett rendelet előírásait kell csupán betartanod, ugyanis a társasházaknak nincs joguk szabályozni például azt, hogy hány kutyával élsz egy lakásban. Érdemes azonban szem előtt tartanod, hogy a kutyatulajdonos megbírságolható, ha az ebek zavarják a közösség nyugalmát. Fontos tehát, hogy megfelelő gondot fordíts a jószág nevelésére és szocializációjára.

De mi a helyzet, ha kisállattartóként albérletet keresel?

Sajnos nem csak városi legenda, hogy a gyerekesek és a kiskedvenccel költözők hátrányos helyzetből indulnak bérlőként az albérletpiacon. Bérelt ingatlanban a kutyák számát illetően mindig a tulajdonos szava a mérvadó, természetesen a jogszabályokat is figyelembe véve. Az állattal költözők dolga kifejezetten nehéz, akár a fővárosi, akár a vidéki bérleti piacot vizsgáljuk, hiszen nagyon kevés tulajdonos enged háziállatot a lakásába. Általánosságban nem az állattal szemben bizalmatlanok, hanem a kisállattartókkal szemben, lényegében a bérlő tartási gondosságától tartanak. Egy jól nevelt, jól gondozott, tisztán tartott, szobatiszta kutya, macska is nyomot hagy egy lakáson, vagy a bútorzaton, ha pedig a gazdi kevesebb figyelmet fordít az állatra, az a lakás állapotán is érezhető. Érthető tehát a bérbeadók aggodalma, de ha bizonyítani tudod, hogy gondos gazdi vagy és hajlandó vagy 3 havi kauciót letenni a választott lakásért, akkor nem lehetetlen kihívás kisállattal sem az otthonteremtés.

Ha olyan kedvenccel keresel, ami ketrecben, akváriumban, terráriumban él és egyáltalán nem is jön ki onnan, határozottabban könnyebb lesz számodra az albérletkeresés, mint az ingatlanban szabadon „garázdálkodó” állattípusokkal (pl. kutya, macska, nyúl stb.).

 

[1] https://njt.hu/jogszabaly/2010-41-20-22


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.