.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni

Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Egy felelős gazdi természetesen a kiskedvenceit sem hagyhatja hátra, holott köztudott tény, hogy állattal nehezebb a költözés akár albérlet, akár saját lakás a cél. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!

Milyen szempontokat kell figyelembe venned, ha kisállattal költözöl?

A tavalyi év gazdasági és politikai eseményei, valamint az emelkedő kamatkörnyezet hatására többen kénytelenek voltak elnapolni otthonteremtési terveiket, azonban azok, akik akár kényszerűségből, akár önszántukból mégis a költözés mellett döntenek, egy átalakuló ingatlanpiacon kell keresgélniük akár saját lakást vásárolnának, akár albérletbe költöznének. Az eladó ingatlanok piacán a tavalyi visszaesés után az idei év elején újra erősödő kereslet jellemzi a szegmenst, de nem kell elkeseredned, hiszen van miből válogatni! A bérlemények iránti kereslet azonban szünet nélkül kiemelkedően aktív, viszont a kínálat szegényes és sok esetben hajmeresztő árakat kérnek el az igazán jó lakásokért.

Állattartás szempontjából határozottan könnyebb a helyzete annak a gazdinak, aki saját ingatlant vásárolna, hiszen a saját és a kedvence igényein túl korábban mindössze annyira kellet figyelni, hogy ellenőrizze az adott településen, kerületben, önkormányzati szinten előírt állattartási szabályokat. Fontos kiemelni, hogy manapság már nem az önkormányzat hatásköre megszabni az állattartás kereteit, a hatályos rendelkezés alapján minden esetben, bármely fajról legyen is szó, a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló rendelet a mérvadó. Ha az ember legjobb barátjára vonatkozó előírásokat nézzük, akkor a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint kistestű kutyát (20 kg-ig) legalább 10, közepes testűt (20-40 kg között) 15, nagytestűt (40 kg felett) 20 négyzetméteres területen lehet tartani egy háztartáson belül, legyen szó kertes- vagy társasházról. Ennél több állatot nem csupán a szabályozás, de a kutyák mentális egészsége miatt sem javasolt tartani.

Ha családi ház a cél, akkor az állat és a gazda örömére a kert, - bármekkora legyen is - szabadságot és megfelelő teret adhat a boldog élethez. Ha az állatok tartását szabályozó rendeletnek megfelelő számú kiskedvenced van, akiket méltón gondozol, akkor az újdonsült szomszédaidnak nem lehet beleszólása, hogy milyen és mennyi háziállatot tartasz. Ez akkor is igaz, ha társasházi lakásra esik a választásod, akkor szintén a már említett rendelet előírásait kell csupán betartanod, ugyanis a társasházaknak nincs joguk szabályozni például azt, hogy hány kutyával élsz egy lakásban. Érdemes azonban szem előtt tartanod, hogy a kutyatulajdonos megbírságolható, ha az ebek zavarják a közösség nyugalmát. Fontos tehát, hogy megfelelő gondot fordíts a jószág nevelésére és szocializációjára.

De mi a helyzet, ha kisállattartóként albérletet keresel? Sajnos nem csak városi legenda, hogy a gyerekesek és a kiskedvenccel költözők hátrányos helyzetből indulnak bérlőként az albérletpiacon. Bérelt ingatlanban a kutyák számát illetően mindig a tulajdonos szava a mérvadó, természetesen a jogszabályokat is figyelembe véve. Az állattal költözők dolga kifejezetten nehéz, akár a fővárosi, akár a vidéki bérleti piacot vizsgáljuk, hiszen nagyon kevés tulajdonos enged háziállatot a lakásába. Általánosságban nem az állattal szemben bizalmatlanok, hanem a kisállattartókkal szemben, lényegében a bérlő tartási gondosságától tartanak. Egy jól nevelt, jól gondozott, tisztán tartott, szobatiszta kutya, macska is nyomot hagy egy lakáson, vagy a bútorzaton, ha pedig a gazdi kevesebb figyelmet fordít az állatra, az a lakás állapotán is érezhető. Érthető tehát a bérbeadók aggodalma, de ha bizonyítani tudod, hogy gondos gazdi vagy és hajlandó vagy 3 havi kauciót letenni a választott lakásért, akkor nem lehetetlen kihívás kisállattal sem az otthonteremtés.

Ha olyan kedvenccel keresel, ami ketrecben, akváriumban, terráriumban él és egyáltalán nem is jön ki onnan, határozottabban könnyebb lesz számodra az albérletkeresés, mint az ingatlanban szabadon „garázdálkodó” állattípusokkal (pl. kutya, macska, nyúl stb.).

Fontos, hogy ismerd a kormányzati előírásokat, amikor kisállattal költözöl új helyre.
A kisállattal való költözés egyik feltétele, hogy megfelelő nagyságú legyen az ingatlan
2023. 04. 20.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Amit a veszélyhelyzet alatt tudni érdemes a Babaváró hitelről
Jelentős könnyítések a családok számára
2020. 05. 14.
Olvass tovább