.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?

Az utóbbi napokban beköszöntött az igazi nyári idő, ezért bizonyára számodra is felüdülés, amikor egy hűvös lakás vár egy hosszú munkanap után. Ennek elérése azonban gyakran komoly fejtörést okozhat, mivel a napsütésnek és a heteken át tartó kánikulának köszönhetően a házak falai átmelegednek, amely az egész ingatlan hőmérsékletére hatással lehet. Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? 

Valószínűleg a legelső dolog, ami sokak eszébe jut, az a klíma bekapcsolása, azonban ez nem minden háztartásban kivitelezhető. Többen nem élnek a klímaberendezések adta lehetőségekkel anyagi, környezetvédelmi, vagy akár egészségügyi okok miatt, de ez nem jelenti azt, hogy nincs alternatíva a helyzet megoldására!

A következőkben néhány hasznos tippet hozunk számotokra, hogy miként tudjátok átvészelni a nyári kánikulát, ha ti is klíma nélkül szeretnétek lehűteni otthonotokat!

Használj redőnyöket, sötétítő függönyöket!

Egy régóta alkalmazott praktika a nyári meleg elleni védekezés során a redőnyök leengedése, amikor üres a lakás. Így az ablakon nem szűrődik be fény, ezzel elősegítve a magas hőmérsékletek kiszorítását. Ha ingatlanod nem redőnnyel felszerelt, akkor sincs okod az aggodalomra, mivel egy jó minőségű sötétítő függöny hasonló eredményeket tud nyújtani, költséghatékony módon! Mostanára több olyan sötétítő is megtalálható a boltok polcain, amelyek több rétegből állnak és teljes mértékben képesek kizárni a fényt és hőt.

Figyelj az áramhasználatra!

Te is gyakran hagyod bedugva töltőidet, elektromos készülékeidet azután, hogy használtad őket? Valójában ezek az eszközök is melegítik lakásodat, mivel az áramforrás használata során hő termelődik. Ha szeretnél néhány fokot hűteni lakásodon, jó taktika lehet minden olyan eszköz áramtalanítása, amelyet épp nem használsz. Ha időt spórolnál a folyamaton, már lehetőséged van olyan elosztók beszerzésére is, amelyeken gombnyomásra, egyszerre tudod beállítani a ki- és bekapcsolt állapotot. 

Emellett nem csak a hőmérséklet, de a villanyszámlád csökkentésére is jó megoldást nyújthat a hagyományos izzók LED fényforrásokra való cseréje, mivel ezek működésük során lényegesen kevesebb áramot fogyasztanak, ezzel kevesebb hőt termelve. 

Néhány hasznos tippet hoztunk számodra, amellyel könnyen, klímaberendezés nélkül hűtheted le ingatlanodat.
Használj lekapcsolható elosztókat!

Használd ki az éjszakai friss levegőt!

A nyári esték és hajnalok frissítő levegője az egyik legjobb módszer arra, hogy kihűtsd lakásodat az éjszaka folyamán. Ilyenkor többször esik 20°C alá a hőmérséklet, ezért, ha lefekvés előtt kinyitod az ablakot, reggelre biztosan frissesség árasztja majd el a lakást. Ha rendelkezel ventilátorral, akkor azt is érdemes az ablak alá helyezni, mert elősegíti a levegő cserélődését az egész lakásban! Ha esetleg az éjszaka folyamán sem ideális számodra a kinti hőmérséklet és a páratartalom, alternatív megoldást jelenthet néhány hűsítő ágybetét és párnahuzat beszerzése. Ezek kialakítása során hűsítő szálakat alkalmaznak, hogy melegben is zavartalan legyen az alvás. 

2023. 06. 23.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Amit a veszélyhelyzet alatt tudni érdemes a Babaváró hitelről
Jelentős könnyítések a családok számára
2020. 05. 14.
Olvass tovább