Blog - Ingatlanos szemmel szubjektíven
Amit a veszélyhelyzet alatt tudni érdemes a Babaváró hitelről

Amit a veszélyhelyzet alatt tudni érdemes a Babaváró hitelről

Jelentős könnyítések a családok számára

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint márciusban a családok 61,4 milliárd forint új szerződéses összegű Babaváró hitelt vettek fel, amely összeg október óta nem volt ilyen magas. A járványhelyzet első hónapjában az adatok alapján tehát nem csökkent az igénylési kedv, ráadásul azóta számos, jelentős könnyítést jelentettek be a folyamatokban. A Duna House Pénzügyek összegyűjtötte a legfontosabbakat, amelyekre minden családnak figyelni érdemes.

„A veszélyhelyezt kihirdetése óta, bár sokan nem tudják, de jelentős könnyítések vannak érvényben a támogatások és hitelfelvételek folyamatában azért, hogy a korlátozott kijárási lehetőségek és az élet minden területén lassabb ügyintézés ne befolyásolja a családok pénzügyi folyamatait.” – nyilatkozta Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője. „A felkészült pénzügyi szakértőink a naprakész információk ismeretében tudják segíteni és hatékonnyá tenni például a Babaváró hitel igénylését anélkül, hogy az ügyfélnek több bankban és hivatalban kellene sorban állnia a megfelelő információk és dokumentációk beszerzése miatt. A szabályozásnak számos részeleme van, amelyeket érdemes közvetlenül, az adott helyzet pontos ismertében átbeszélni a pénzügyi szakértőkkel. Ha kérdésük merülne fel, keressék kollégáikat a [email protected] e-mail címen.

 

Az 5 legfontosabb változás a koronavírus ideje alatt

 1. Egyszerűbb igénylés, elég az egyik fél: a házastársak meghatalmazhatják egymást a babaváró hitel, lakáscélú állami támogatások iránti együttes igénylés mindkettőjük nevében történő benyújtására, valamint minden szükséges jognyilatkozat megtételére, így például a várandós kismamának a jogszabály által meghatározott esetekben egyáltalán nem kell bankba mennie.
   
 2. Szülés után is igényelhető a Babaváró: A veszélyhelyzet időtartama, vagy az annak megszűnését követő legfeljebb 30 napos időszak alatt született gyermek esetén, amennyiben a kölcsönkérelmet legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napon benyújtják megszületett gyermekre is igényelhető a támogatás.
   
 3. Lazábban számít a TB jogviszony folytonossága: a veszélyhelyzet alatt megszűnő TB jogviszony megszakítását nem kell figyelembe venni, azaz akár későbbi igénylés esetén sem számít, ha a mostani járványhelyzetben valaki tartósan munkanélküli lesz és így nem rendezett a társadalombiztosítási jogviszonya. Feltéve, hogy a veszélyhelyzetet követően a jogszabályban meghatározott időn belül újabb biztosítási jogviszonyt létesít.
   
 4. Hosszabb bejelentési kötelezettség: a pandémiás helyzet alatt lejáró bejelentési határidők 30 nappal meghosszabodnak, ilyenek például a lakcímváltozás, vagy a született gyermek bejelentése.
   
 5. A március eleji köztartozásmentesség számít: az igénylők egyikének sincs az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása feltétel fennállását a 2020. március 10-én fennálló állapotra kell vizsgálni a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig benyújtott kérelmek esetén.

Fontos, hogy a veszélyhelyzet 2020.03.11-től tartó időszak, amelynek záró időpontjáról még nem rendelkezett a törvényalkotó, de nem szabad összekeverni a fizetési moratórium határidejével és dátumaival. A fenti változásokat az április 23-án hatályba lépett a 144/2020. (IV. 22.) Korm. rendelet tartalmazza, amely a koronavírus veszélyhelyzet miatt a lakáscélú állami támogatásokhoz és Babaváró hitelhez speciális eljárásokat tartalmaz.

A Duna House Pénzügyek szakértői várják kérdéseiket a [email protected] e-mail címen.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Szerző

Írta: Duna House

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Teljes mértékben elégedett vagyok Erika (Erdei Erika, Damjanich utca) munkájával. Kedves, udvarias, segítőkész volt az egész eladási procedúra lebonyolítása alatt. Plusz rekord idő alatt adta el az ingatlant. Mindenkinek csak ajánlani tudom, a jövőben is igénybe fogom venni szolgálatait, akár ingatlan vásárlásra, eladásra kerül sor."

— Mária, Budapest

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.