Blog - Ingatlanos szemmel szubjektíven
Amit a veszélyhelyzet alatt tudni érdemes a Babaváró hitelről

Amit a veszélyhelyzet alatt tudni érdemes a Babaváró hitelről

Jelentős könnyítések a családok számára

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint márciusban a családok 61,4 milliárd forint új szerződéses összegű Babaváró hitelt vettek fel, amely összeg október óta nem volt ilyen magas. A járványhelyzet első hónapjában az adatok alapján tehát nem csökkent az igénylési kedv, ráadásul azóta számos, jelentős könnyítést jelentettek be a folyamatokban. A Duna House Pénzügyek összegyűjtötte a legfontosabbakat, amelyekre minden családnak figyelni érdemes.

„A veszélyhelyezt kihirdetése óta, bár sokan nem tudják, de jelentős könnyítések vannak érvényben a támogatások és hitelfelvételek folyamatában azért, hogy a korlátozott kijárási lehetőségek és az élet minden területén lassabb ügyintézés ne befolyásolja a családok pénzügyi folyamatait.” – nyilatkozta Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője. „A felkészült pénzügyi szakértőink a naprakész információk ismeretében tudják segíteni és hatékonnyá tenni például a Babaváró hitel igénylését anélkül, hogy az ügyfélnek több bankban és hivatalban kellene sorban állnia a megfelelő információk és dokumentációk beszerzése miatt. A szabályozásnak számos részeleme van, amelyeket érdemes közvetlenül, az adott helyzet pontos ismertében átbeszélni a pénzügyi szakértőkkel. Ha kérdésük merülne fel, keressék kollégáikat a [email protected] e-mail címen.

 

Az 5 legfontosabb változás a koronavírus ideje alatt

 1. Egyszerűbb igénylés, elég az egyik fél: a házastársak meghatalmazhatják egymást a babaváró hitel, lakáscélú állami támogatások iránti együttes igénylés mindkettőjük nevében történő benyújtására, valamint minden szükséges jognyilatkozat megtételére, így például a várandós kismamának a jogszabály által meghatározott esetekben egyáltalán nem kell bankba mennie.
   
 2. Szülés után is igényelhető a Babaváró: A veszélyhelyzet időtartama, vagy az annak megszűnését követő legfeljebb 30 napos időszak alatt született gyermek esetén, amennyiben a kölcsönkérelmet legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napon benyújtják megszületett gyermekre is igényelhető a támogatás.
   
 3. Lazábban számít a TB jogviszony folytonossága: a veszélyhelyzet alatt megszűnő TB jogviszony megszakítását nem kell figyelembe venni, azaz akár későbbi igénylés esetén sem számít, ha a mostani járványhelyzetben valaki tartósan munkanélküli lesz és így nem rendezett a társadalombiztosítási jogviszonya. Feltéve, hogy a veszélyhelyzetet követően a jogszabályban meghatározott időn belül újabb biztosítási jogviszonyt létesít.
   
 4. Hosszabb bejelentési kötelezettség: a pandémiás helyzet alatt lejáró bejelentési határidők 30 nappal meghosszabodnak, ilyenek például a lakcímváltozás, vagy a született gyermek bejelentése.
   
 5. A március eleji köztartozásmentesség számít: az igénylők egyikének sincs az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása feltétel fennállását a 2020. március 10-én fennálló állapotra kell vizsgálni a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig benyújtott kérelmek esetén.

Fontos, hogy a veszélyhelyzet 2020.03.11-től tartó időszak, amelynek záró időpontjáról még nem rendelkezett a törvényalkotó, de nem szabad összekeverni a fizetési moratórium határidejével és dátumaival. A fenti változásokat az április 23-án hatályba lépett a 144/2020. (IV. 22.) Korm. rendelet tartalmazza, amely a koronavírus veszélyhelyzet miatt a lakáscélú állami támogatásokhoz és Babaváró hitelhez speciális eljárásokat tartalmaz.

A Duna House Pénzügyek szakértői várják kérdéseiket a [email protected] e-mail címen.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Szerző

Írta: Duna House

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

A volt férjemmel közös lakásunk eladása kapcsán ismerkedtem meg Henriettel (Pusztai Henriett, Nagy Lajos király útja). A kapcsolatunk első perctől kezdve közvetlen volt, rögtön megtaláltuk a közös nevezőt, hasonló stílusúak vagyunk. Ennek köszönhetően a munkakapcsolatunk hamar egy jó barátsággá is alakult. Heni a jelenlegi lakásom megtalálásában is nagyon nagy segítség volt.

— Zsófia, Budapest

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.