.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Mit tehetsz, ha dohányzik a szomszédod? 

A dohányzó szomszéd jellemzően a társasházi lakásokban jelent problémát a nemdohányzó lakók számára. A cigarettafüst és a csikkek, hamu zavaró lehet a nemdohányzók számára, és míg az utóbbi kettő egy kis odafigyeléssel megszüntethető, addig a füst már nehezebb helyzetet teremt.
Blogcikkünkben ezt a kérdéskört vizsgáljuk, a vonatkozó szabályok és tudnivalók ismertetésével segítséget nyújtunk azoknak, akik ilyen helyzettel találkoznak.

Dohányzás a társasházban: hol szabad és hol nem?

Erre a kérdésre jelenleg nincsen olyan általános válasz, mint például az éttermek, buszmegállók esetében, ahol a nemdohányzók védelmében hozott törvény egyértelműen tiltja a dohányzást.

A társasházak esetében viszont az adott társasház SZMSZ-e szabályozza, hogy lehet-e cigarettázni a társasház közös területein. Ha a szabályzat tiltja a dohányzást, akkor a lift, a lépcsőház vagy a tárolók területén bizony nem szabad rágyújtani. Mégis cigarettázó szomszéddal találkozol a liftre várva? Nyugodtan jelezd neki, hogy tilosban jár, és udvariasan kérd meg a cigaretta mellőzésére. Ha az udvarias kérés nem vezet eredményre, az illető ellen szabálysértési eljárás indítható. 

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a közös képviselő tud-e tenni valamit a dohányzó szomszédokkal kapcsolatban. A legtöbb esetben a szabályok betartására tudja felszólítani az érintettet, vagy a súlyosabb esetben elindíthatja a nevedben a szabálysértési eljárást is.

Hol szabad dohányozni a társasházban és hol nem?
A társasházak maguk szabályozzák, hogy lehet-e dohányozni a társasház közös területein.

Szabad-e az erkélyen dohányozni?

A legtöbb esetben amiatt alakul ki konfliktus a szomszédok között, ha valaki az erkélyén is rágyújt. A cigarettafüst szellőztetéskor könnyen bejut a szomszédok lakásába, ami felettébb zavaró lehet. A füst mellett a széthagyott csikkek vagy a balkonvirágokra hulló hamu is bosszúságot tud okozni. A gondot az jelenti, hogy a szabályok szerint a tulajdonosnak joga van a saját ingatlanában azt tenni, amit szeretne – jelen esetben rágyújtani az erkélyen.

Ugyan arra van lehetőség, hogy jegyzőhöz fordulva birtokvédelmet kérj, ez az eljárás hosszú, körülményes és drága is. Első körben emiatt igyekezz békés úton megoldást találni a helyzetre!

Mit tehetsz, ha a szomszédod az erkélyen dohányzik?
Ha valaki az erkélyen gyújt rá, annak füstje a szomszédok lakásába jutva zavaró tényező lehet.

Hogyan vedd észre a dohányzásra utaló jeleket? 

Mivel nem létezik egyértelmű szabály vagy eljárás a zavaró cigarettafüst megszüntetésére, érdemes inkább elkerülni a helyzetet, ha van rá lehetőség. Amikor például egy szimpatikus ingatlan megtekintésére érkezel, nézz körül a gangon és folyosón is, hogy látsz-e esetleg hamutartót a szomszédoknál. Ne feledkezz meg az alsó szomszédról és a feletted lakókról sem, akiktől szintén eredhet cigarettafüst.

A jelenlegi tulajdonosnál is érdeklődhetsz arról, hogy tapasztalata szerint dohányoznak-e a szomszédok. Érdemes arról is érdeklődnöd, hogy érkezik-e zavaró cigarettafüst a közeli éttermek, szórakozóhelyek teraszairól – hiszen a vendéglátóhelyeket érintő szabályozás miatt sok vendég az utcán vagy a kerthelyiségben gyújt rá.

2022. 04. 13.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább