.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Milyen tárolási lehetőségek vannak egy társasházban? 

A tárolási lehetőség kulcsfontosságú kérdés a társasházak esetében, hiszen legtöbbször a lakások kicsik ahhoz, hogy megfelelő módon elrakhasd az aktuálisan nem használt tárgyaidat. Bejegyzésünkben összegeztük, hogy mik a lehetőségek a társasházakban a tárolásra lakóként vagy bérlőként, és segítünk, hogy mikre figyelj oda, ha még költözés előtt állsz.

Közös tulajdonú tárolók 

Amennyiben a tároló – legyen az külön helyiség, pince vagy padlás is akár – közös tulajdonú, akkor a házirend szabályozza a használatát.

Előfordul azonban, hogy a tárolók használata nincs pontosan szabályozva, amiből kellemetlen helyzetek adódhatnak. Gyakori, hogy egy lakó elköltözik, de nem viszi magával a tárgyait, vagy egy tulajdonos kisajátítja a saját holmijai számára a tárolót. Bizonyos extrém esetekben az is előfordulhat, hogy egy lakó lecseréli a zárat és nem ad kulcsot a többieknek, így kizárva őket a helyiségből. Az sem példa nélküli, hogy egy új lakónak már szinte nem jut hely a közös tárolóban.

Ha ilyen problémás helyzettel találkozol, akkor a közös képviselőn keresztül a közgyűléshez érdemes fordulni, hiszen a közgyűlés határozattal dönthet a tároló használatának szabályozásáról.

Költözés előtt pedig érdemes nemcsak az előző lakót, hanem a közös képviselőt is kifaggatni a tárolási lehetőségekről. Az előző tulajdonos nem biztos, hogy pontos tájékoztatást ad, hiszen lehet, hogy nem írásos megállapodás, hanem a korábban kialakult szokások alapján veszi igénybe a közös tárolót. Ezért mindenképpen érdemes a közös képviselőt is megkérdezni az ügyben, aki a szabályzat és az aktuális lehetőségek értelmében tud válaszolni a kérdésre.

Fontos tűzvédelmi szabályok

Ha a közös tárolókban helyezel el tárgyakat, akkor érdemes tisztában lenned azzal, hogy a tűzvédelmi szabályok értelmében miket és hogyan tárolhatsz. Elsődleges szempont például, hogy a menekülési útvonalakat nem szabad elzárni, illetve a padláson található tároló estében a kéményhez való hozzáférést is biztosítani kell. Van néhány olyan dolog is, amit nem tarthatsz a közös tárolókban, ilyenek például a gyúlékony anyagok vagy a PB gázpalackok.

Fontos tudni, hogy a tárolásra kijelölt helyiségeken kívül azonban nem szabad például a folyosót vagy a gangot arra használni, hogy azokat a dolgokat ott tárold, amik a lakásban nem férnek el. 

Hová pakold holmijaidat egy társasházban?
A társasház házirendje szabályozza a közös tulajdonú tárolók használatát!

Használd ki az erkélyt! 

Az erkély is szolgálhat tárolóként, és egy kis kreativitással azt is megoldhatod, hogy esztétikus legyen a látvány. Használhatsz például olyan padot vagy ülőkét, amit ha felhajtasz, tudsz bele pakolni, de ha van helyed, zárható szekrényt is állíthatsz az erkélyre.

Sokan a biciklit is az erkélyen tárolják – ha van rá lehetőséged, fúrj fel a falra egy akasztót és helyezd rá a kerékpárokat, amik így kevesebb helyet foglalnak majd. 

Milyen szabályok vonatkoznak a bérlőkre? 

Mi a helyzet akkor, ha nem tulajdonosként laksz az ingatlanban, hanem bérlőként szeretnéd használatba venni a közös tárolókat? Ez esetben jellemzően a bérleti szerződés határozza meg, hogy használhatod-e a tárolót.

A gyakorlat azonban nem mindig ilyen egyszerű, hiszen előfordul, hogy a bérleti szerződés nem rendelkezik erről, vagy a tároló már használatban van a tulajdonos által – így viszont a bérlő nem használhatja azt. Érdemes a bérleti szerződés megkötése előtt tisztázni a kérdést és egyeztetni a tárolási lehetőségekről.

2022. 06. 16.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább