Milyen tárolási lehetőségek vannak egy társasházban?

Milyen tárolási lehetőségek vannak egy társasházban?

A tárolási lehetőség kulcsfontosságú kérdés a társasházak esetében, hiszen legtöbbször a lakások kicsik ahhoz, hogy megfelelő módon elrakhasd az aktuálisan nem használt tárgyaidat. Bejegyzésünkben összegeztük, hogy mik a lehetőségek a társasházakban a tárolásra lakóként vagy bérlőként, és segítünk, hogy mikre figyelj oda, ha még költözés előtt állsz.

Közös tulajdonú tárolók

Amennyiben a tároló – legyen az külön helyiség, pince vagy padlás is akár – közös tulajdonú, akkor a házirend szabályozza a használatát.

Előfordul azonban, hogy a tárolók használata nincs pontosan szabályozva, amiből kellemetlen helyzetek adódhatnak. Gyakori, hogy egy lakó elköltözik, de nem viszi magával a tárgyait, vagy egy tulajdonos kisajátítja a saját holmijai számára a tárolót. Bizonyos extrém esetekben az is előfordulhat, hogy egy lakó lecseréli a zárat és nem ad kulcsot a többieknek, így kizárva őket a helyiségből. Az sem példa nélküli, hogy egy új lakónak már szinte nem jut hely a közös tárolóban.

 

Ha ilyen problémás helyzettel találkozol, akkor a közös képviselőn keresztül a közgyűléshez érdemes fordulni, hiszen a közgyűlés határozattal dönthet a tároló használatának szabályozásáról.

 

Költözés előtt pedig érdemes nemcsak az előző lakót, hanem a közös képviselőt is kifaggatni a tárolási lehetőségekről. Az előző tulajdonos nem biztos, hogy pontos tájékoztatást ad, hiszen lehet, hogy nem írásos megállapodás, hanem a korábban kialakult szokások alapján veszi igénybe a közös tárolót. Ezért mindenképpen érdemes a közös képviselőt is megkérdezni az ügyben, aki a szabályzat és az aktuális lehetőségek értelmében tud válaszolni a kérdésre.

 

Tárolási lehetőségek társasáházakban és egyéb ingatlan tipusokban.Fontos tűzvédelmi szabályok

Ha a közös tárolókban helyezel el tárgyakat, akkor érdemes tisztában lenned azzal, hogy a tűzvédelmi szabályok értelmében miket és hogyan tárolhatsz. Elsődleges szempont például, hogy a menekülési útvonalakat nem szabad elzárni, illetve a padláson található tároló estében a kéményhez való hozzáférést is biztosítani kell. Van néhány olyan dolog is, amit nem tarthatsz a közös tárolókban, ilyenek például a gyúlékony anyagok vagy a PB gázpalackok.

Fontos tudni, hogy a tárolásra kijelölt helyiségeken kívül azonban nem szabad például a folyosót vagy a gangot arra használni, hogy azokat a dolgokat ott tárold, amik a lakásban nem férnek el.

 

Használd ki az erkélyt!

Az erkély is szolgálhat tárolóként, és egy kis kreativitással azt is megoldhatod, hogy esztétikus legyen a látvány. Használhatsz például olyan padot vagy ülőkét, amit ha felhajtasz, tudsz bele pakolni, de ha van helyed, zárható szekrényt is állíthatsz az erkélyre.

Sokan a biciklit is az erkélyen tárolják – ha van rá lehetőséged, fúrj fel a falra egy akasztót és helyezd rá a kerékpárokat, amik így kevesebb helyet foglalnak majd.

 

Milyen szabályok vonatkoznak a bérlőkre?

Mi a helyzet akkor, ha nem tulajdonosként laksz az ingatlanban, hanem bérlőként szeretnéd használatba venni a közös tárolókat? Ez esetben jellemzően a bérleti szerződés határozza meg, hogy használhatod-e a tárolót.

A gyakorlat azonban nem mindig ilyen egyszerű, hiszen előfordul, hogy a bérleti szerződés nem rendelkezik erről, vagy a tároló már használatban van a tulajdonos által – így viszont a bérlő nem használhatja azt. Érdemes a bérleti szerződés megkötése előtt tisztázni a kérdést és egyeztetni a tárolási lehetőségekről.

 


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.