.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Milyen papírokkal kell rendelkezned, ha el akarod adni az ingatlanodat? 

Van egy pár olyan dokumentum, ami az adásvételi folyamat valamely pontján biztosan szükségessé válik. Cikkünkben felsoroljuk, hogy mik ezek és hogyan tudod beszerezni őket!

Mielőtt belekezdenél, tanácsoljuk, hogy szerezd be a dokumentumokat már az adásvételi folyamat megkezdésekor – ideális esetben már a hirdetés feladása előtt! Így ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e, minden adat megfelel-e a valóságnak és tudod pótolni is, ha valami kiegészítésre szorul. Ezen kívül megbízható, felkészült eladó képét nyújthatod, ami pedig vonzó a komoly érdeklődők számára.

Személyes iratok 

Egyértelműnek tűnik, mégis sokan elfeledkeznek róla: a személyi okmányok nélkülözhetetlenek lesznek a szerződéskötéshez, mivel a szerződés tartalmazza az eladó személyes adatait is. Természetes személyként szükséged lesz a személyi igazolványodra, (vagy az útleveledre, esetleg jogosítványodra), a lakcímkártyádra és az adókártyádra a személyazonosságod igazolására. Ellenőrizd, hogy minden okmányod érvényes-e! 

Tulajdoni lap 

A tulajdoni lap tartalmaz minden fontos információt az ingatlannal kapcsolatban: rögzíti az ingatlan alapadatait, a tulajdonjogi adatokat és a különféle bejegyzett jogokat. Erre a dokumentumra azért is szükséged lesz, hogy a vevők számára átadd, hogy ők is ellenőrizhessék. 

Honnan tudod beszerezni? Eladáskor elegendő a tulajdoni lap nem hiteles változatával rendelkezned, amit az Ügyfélkapun keresztül évente kétszer ingyenesen letölthetsz. Amennyiben szükséged van a hiteles dokumentumra is, úgy a Kormányablakon keresztül igényelheted meg.

Milyen dokumentumokra lesz mindenképp szükséged, ha eladnád ingatlanod?
Mindenképp rendelkezz érvényes tulajdonosi lappal és személyes iratokkal, ha eladnád a lakásod!

Energetikai tanúsítvány 

Az energetikai tanúsítvány a háztartási gépeknél megszokott módon az ingatlan energetikai minőségéről ad információt. A dokumentumból kiderül például, hogy mekkora az ingatlan éves energiafogyasztása. Megléte kötelező minden adásvételhez, és az eladó feladata, hogy gondoskodjon róla.

Honnan tudod beszerezni?  Az energetikai tanúsítványt szakember készíti. A Duna House kollégái állnak a rendelkezésedre, ha elkészíttetnéd a dokumentumot!

 

Dokumentumok a tartozásokról és a terhekről 

Előfordulhat, hogy az ingatlanon teher van, amelyről szintén rendelkezned kell a megfelelő dokumentumokkal. Ha ellenőriznéd, hogy az ingatlanod tehermentes-e, nézd át alaposan a tulajdoni lapot, hiszen erre kerülnek feljegyzésre az ingatlant érintő különböző terhek.

Ha jelzálogjoggal terhelt a lakás, akkor az adásvételhez a banktól kell beszerezned egy nyilatkozatot, amelyben részletezik a hitel összegét és a végrehajtás aktuális státuszát. 
Haszonélvezeti jog esetében akár a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant is értékesítheted, azonban biztosabb a siker, ha a haszonélvező az eladást megelőzően lemond erről a jogáról. Ez történhet ingyenesen vagy ellenérték fejében, és szükséges egy nyilatkozat róla.

Ha kérdésed lenne azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen dokumentumokat kell beszerezned, fordulj a Duna house nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass szakértőihez. Az ingyenes tanácsadáson kollégáink segítenek megválaszolni a kérdéseidet.

Tudj meg többet arról, hogy milyen dokumentumokat kell beszerezned az ingatlaneladáshoz!
Eladás előtt ellenőrizd ingatlanod tehermentességét.

Egyéb hasznos dokumentumok

Ezek a dokumentumok ugyan nem kötelezőek, de meggyorsíthatják a folyamatot és hasznos infót szolgáltatnak a vevőknek:

Az alaprajz: az ingatlanhirdetés feladásához is hasznos, hiszen segít elképzelni az érdeklődőknek a lakást, de előfordulhat, hogy a banki hitelhez is szükségük lesz rá.

Társasház esetén alapító okirat, SZMSZ: Ezeket a dokumentumokat a közös képviselőtől tudod beszerezni. Az SZMSZ a társasházi szabályokról ad információt a vevőnek, az alapító okirat pedig részletezi, hogy a lakáshoz milyen egyéb területek tartoznak, vagy hogy rendelkezik-e kizárólagos használati joggal.

Rezsiköltség: Ehhez elegendő a közüzemi számláidat megőrizned. Érdemes minden évszakból félretenni egy számlát, hogy a vevő is tisztában lehessen a szezonalitással.

2022. 01. 21.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Eladás
Ingatlanfotózási kisokos: add el lakásod profi módon!
Egyedül szeretnél belefogni otthonod értékesítésébe? Ha nem tudod, hogy hogyan készíthetnél jó képeket a hirdetéshez, akkor az alábbi blogbejegyzésünk épp neked szól!
2023. 02. 16.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Eladnád az otthonod? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Az intenzíven változó ingatlanpiac híreit olvasva nehéz lehet meghatározni, hogy mi a jó döntés, a piacra lépés során, ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, ha 2023-ban értékesítenéd az otthonod!
2023. 05. 19.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Falfesték színek, amikkel nem lőhetsz mellé
Ingatlanod eladásán gondolkodsz? Mutatjuk milyen falszínekben érdemes gondolkoznod, hogy a lehetséges vevők is könnyen magukénak érezhessék az ingatlant!
2022. 11. 04.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakberendezés
Készítsd fel lakásod az eladásra home staging segítségével
Készítsd fel ingatlanodat eladásra pár egyszerű lakberendezési trükkel, amely vonzóbbá teszik otthonodat a vevők számára.
2022. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Ezeket fontold meg, mielőtt eladnád ingatlanod.
Biztos vagy az eladásban? Tudod ki számodra az ideális vevő? Mennyi pénzt vársz az ingatlanért? Elsőre könnyűnek hangzik, de nem árt tisztázni ezeket a kérdéseket!
2022. 02. 18.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Így válassz ingatlanszakértőt magad mellé!
Akár eladni szeretnél ingatlant, vagy új álom otthonodat szeretnéd megvásárolni, fontos, hogy a megfelelő szakértő legyen melletted az adásvétel során.
2022. 06. 08.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakásfelújítás eladás előtt? Igen, vagy nem
Örök kérdés, amely minden lakás eladót foglalkoztat, hogy érdemes-e felújítani a lakást eladás esetén. Cikkünkből kiderül, hogy miket kell mérlegelni a döntés előtt.
2021. 09. 29.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább
Blog
Eladás
A kizárólagos szó.
Gondolatok és tények a kizárólagos szóról, mielőtt Prémium-ra változik a neve.
2019. 01. 02.
Olvass tovább