Milyen papírokkal kell rendelkezned, ha el akarod adni az ingatlanodat?

Milyen papírokkal kell rendelkezned, ha el akarod adni az ingatlanodat?

Van egy pár olyan dokumentum, ami az adásvételi folyamat valamely pontján biztosan szükségessé válik. Cikkünkben felsoroljuk, hogy mik ezek és hogyan tudod beszerezni őket! Mielőtt belekezdenél, tanácsoljuk, hogy szerezd be a dokumentumokat már az adásvételi folyamat megkezdésekor – ideális esetben már a hirdetés feladása előtt!

Így ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e, minden adat megfelel-e a valóságnak és tudod pótolni is, ha valami kiegészítésre szorul. Ezen kívül megbízható, felkészült eladó képét nyújthatod, ami pedig vonzó a komoly érdeklődők számára.

 

Személyes iratok

Egyértelműnek tűnik, mégis sokan elfeledkeznek róla: a személyi okmányok nélkülözhetetlenek lesznek a szerződéskötéshez, mivel a szerződés tartalmazza az eladó személyes adatait is. Természetes személyként szükséged lesz a személyi igazolványodra, (vagy az útleveledre, esetleg jogosítványodra), a lakcímkártyádra és az adókártyádra a személyazonosságod igazolására. Ellenőrizd, hogy minden okmányod érvényes-e!

 

Tulajdoni lap

A tulajdoni lap tartalmaz minden fontos információt az ingatlannal kapcsolatban: rögzíti az ingatlan alapadatait, a tulajdonjogi adatokat és a különféle bejegyzett jogokat. Erre a dokumentumra azért is szükséged lesz, hogy a vevők számára átadd, hogy ők is ellenőrizhessék.

 

Honnan tudod beszerezni? Eladáskor elegendő a tulajdoni lap nem hiteles változatával rendelkezned, amit az Ügyfélkapun keresztül évente kétszer ingyenesen letölthetsz. Amennyiben szükséged van a hiteles dokumentumra is, úgy a Kormányablakon keresztül igényelheted meg.

Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány a háztartási gépeknél megszokott módon az ingatlan energetikai minőségéről ad információt. A dokumentumból kiderül például, hogy mekkora az ingatlan éves energiafogyasztása. Megléte kötelező minden adásvételhez, és az eladó feladata, hogy gondoskodjon róla.

 

Honnan tudod beszerezni?  Az energetikai tanúsítványt szakember készíti. A Duna House kollégái állnak a rendelkezésedre, ha elkészíttetnéd a dokumentumot!

 

Férfi kezében villanykörtével számlákat nézegetve.

Dokumentumok a tartozásokról és a terhekről

Előfordulhat, hogy az ingatlanon teher van, amelyről szintén rendelkezned kell a megfelelő dokumentumokkal. Ha ellenőriznéd, hogy az ingatlanod tehermentes-e, nézd át alaposan a tulajdoni lapot, hiszen erre kerülnek feljegyzésre az ingatlant érintő különböző terhek.

Ha jelzálogjoggal terhelt a lakás, akkor az adásvételhez a banktól kell beszerezned egy nyilatkozatot, amelyben részletezik a hitel összegét és a végrehajtás aktuális státuszát.

Haszonélvezeti jog esetében akár a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant is értékesítheted, azonban biztosabb a siker, ha a haszonélvező az eladást megelőzően lemond erről a jogáról. Ez történhet ingyenesen vagy ellenérték fejében, és szükséges egy nyilatkozat róla.

 

Ha kérdésed lenne azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen dokumentumokat kell beszerezned, fordul a Duna House Pénzügyek szakértőihez. Az ingyenes tanácsadáson kollégáink segítenek megválaszolni a kérdéseidet.

 

Egyéb hasznos dokumentumok

Ezek a dokumentumok ugyan nem kötelezőek, de meggyorsíthatják a folyamatot és hasznos infót szolgáltatnak a vevőknek:

  • Az alaprajz: az ingatlanhirdetés feladásához is hasznos, hiszen segít elképzelni az érdeklődőknek a lakást, de előfordulhat, hogy a banki hitelhez is szükségük lesz rá.
  • Társasház esetén alapító okirat, SZMSZ: Ezeket a dokumentumokat a közös képviselőtől tudod beszerezni. Az SZMSZ a társasházi szabályokról ad információt a vevőnek, az alapító okirat pedig részletezi, hogy a lakáshoz milyen egyéb területek tartoznak, vagy hogy rendelkezik-e kizárólagos használati joggal.
  • Rezsiköltség: Ehhez elegendő a közüzemi számláidat megőrizned. Érdemes minden évszakból félretenni egy számlát, hogy a vevő is tisztában lehessen a szezonalitással.

 


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.