Falfesték színek, amikkel nem lőhetsz mellé

Falfesték színek, amikkel nem lőhetsz mellé

Alapszabály, hogy ha ingatlanod eladását fontolgatod, érdemes elfelejteni a merész falszíneket. Az élénk színek vagy minták nem biztos, hogy mindenki ízlésének megfelelnek, sőt, feltételezhető, hogy a legtöbb érdeklődőt inkább elriasztják a túl extrém példák. Persze semmi gond nincs azzal, ha az ingatlanodban vannak ilyen terek, hiszen bizonyos szobáknak, helyiségeknek kifejezetten jól áll a megsz

Melyik az adott helyiséghez illő választás?

A falfesték színének kiválasztásakor vedd figyelembe az adott helyiség jellegzetességeit! Hogy a lehető legjobban kihozhasd a kedvező tulajdonságait, vedd figyelembe a tájolást és az adott helyiség fényviszonyait. Ha például a természetes fénynek köszönhetően világos, napos a szoba, úgy nyugodtan válassz akár hidegebb színeket is, hiszen az összhatás így is kiegyensúlyozott, világos lesz. Azonban, ha inkább mesterséges a világítás és kevesebb a természetes fény, a falakat mindenképpen világos színekkel fesd ki, hogy ellensúlyozd a napfény hiányát.

Lakásfelújítás során fontos, hogy megfelelő színt válasszunk otthonunkba.

Kezdjük az alapokkal: a fehér

 

A fehér az egyik legbiztonságosabb választás! A fehérre festett falak – akárcsak egy festővászon – lehetőséget adnak a potenciális vevőknek, hogy a saját stílusukra szabják az ingatlant. Gyakran látni olyan ingatlanhirdetéseket, ahol minden helyiség fehér, hiszen így semmilyen szín nem befolyásolja az érdeklődőket. A fehér emellett tisztaságot sugároz és segít tágítani a teret.

 

Barna és bézs árnyalatai  

 

Trendi szín mostanában a barna, bézs és ezek árnyalatai is, hiszen melegséget, biztonságot sugároznak. Érdemes arra ügyelned, hogy a világos árnyalatait használd ezeknek a színeknek, hiszen a sötétebb színek falfestékként szintén megosztóak lehetnek. Érdemes azt is megfontolnod, hogy nem az egész szobát, hanem egy-egy falat festesz csak be. Így dinamikát vihetsz a helyiségbe és ráirányíthatod a fókuszt a legkiemelkedőbb részekre. A világosbarna és a bézs színeket a nappaliban vagy a hálószobában érdemes alkalmazni.

 

Hideg színek: kék és szürke 

 

Mivel inkább hideg színek, kéket és szürkét csak abban az esetben válassz, ha bőséges természetes fény jut a helyiségbe, és ez esetben is ügyelj arra, hogy a világos árnyalatoknál maradj! A kék nyugtató, hűsítő hatású, amit gyakran alkalmaznak fürdőszobákban, de akár egy napos, jól megvilágított hálószobában is kifejtheti kedvező tulajdonságait.

 

A szürke pedig kiegyensúlyozottságot sugároz. Hogy elkerüld az egyhangú, unalmas hatást, érdemes kiegészítő színeket alkalmaznod például a kiegészítők terén. Nem kell itt sem túlzásba esni, de egy-két színes, mintás párna vagy textil, esetleg képkeret élettel telivé varázsolja a szürke helyiségeket is.

 

Beszéljünk a sárgáról is!  

 

A sárgával jellemzően érdemes óvatosnak lenni. Pár éve nagy divat volt, sokan előszeretettel alkalmazták falszínként is, amióta azonban ez lecsengett, ha túlzásba visszük a sárgát, a lakás akár ódivatúnak is hathat. Ha sárgára van festve például a nappali vagy a konyha, érdemes maximum egy-egy falat színesen hagyni, a többi falat pedig átfesteni fehérre. A sárga szín kedélyjavító hatású, falfestékként pedig a fehérhez hasonlóan segít tágítani a teret.

 

Színek, amiket inkább kerülj el  

 

Noha számos kedvező hatásuk van, és kétségtelen, hogy bizonyos helyiségekben, bizonyos bútorok és kiegészítők mellett jól mutatnak, érdemes inkább elkerülnöd a rózsaszínt, narancssárgát, pirosat, lilát és zöldet, ha az ingatlanod eladását fontolgatod. Az ilyen erőteljes színek esetében könnyű belefutni abba, hogy a potenciális vevőnek nem tetszik a szín, ami befolyásolja azt is, ahogy az ingatlan egészére tekint. Előfordulhat, hogy ami a te élethelyzetednek, családodnak tökéletesen működött (például egy rózsaszín gyerekszoba), az a potenciális vevőnek egyáltalán nem megfelelő, de nem is tud tőle elvonatkoztatni, és egyből arra a következtetésre jut, hogy nem megfelelő az ingatlan számára. A biztos siker érdekében javasoljuk, hogy a fentiekben felsorolt, semleges és világos színek közül válassz falfestéket, ha renoválnál egy kicsit eladás előtt! 


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.