.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Falfesték színek, amikkel nem lőhetsz mellé

Alapszabály, hogy ha ingatlanod eladását fontolgatod, érdemes elfelejteni a merész falszíneket. Az élénk színek vagy minták nem biztos, hogy mindenki ízlésének megfelelnek, sőt, feltételezhető, hogy a legtöbb érdeklődőt inkább elriasztják a túl extrém példák. Persze semmi gond nincs azzal, ha az ingatlanodban vannak ilyen terek, hiszen bizonyos szobáknak, helyiségeknek kifejezetten jól áll a megszokottól eltérő stílus. Ha eladást fontolgatsz, érdemes azonban konszolidáltabb falszínekben gondolkoznod, hogy a lehetséges vevők is könnyen magukénak érezhessék az ingatlant és el tudják képzelni következő otthonukként.

Melyik az adott helyiséghez illő választás?

A falfesték színének kiválasztásakor vedd figyelembe az adott helyiség jellegzetességeit! Hogy a lehető legjobban kihozhasd a kedvező tulajdonságait, vedd figyelembe a tájolást és az adott helyiség fényviszonyait. Ha például a természetes fénynek köszönhetően világos, napos a szoba, úgy nyugodtan válassz akár hidegebb színeket is, hiszen az összhatás így is kiegyensúlyozott, világos lesz. Azonban, ha inkább mesterséges a világítás és kevesebb a természetes fény, a falakat mindenképpen világos színekkel fesd ki, hogy ellensúlyozd a napfény hiányát.

Kezdjük az alapokkal: a fehér 

A fehér az egyik legbiztonságosabb választás! A fehérre festett falak – akárcsak egy festővászon – lehetőséget adnak a potenciális vevőknek, hogy a saját stílusukra szabják az ingatlant. Gyakran látni olyan ingatlanhirdetéseket, ahol minden helyiség fehér, hiszen így semmilyen szín nem befolyásolja az érdeklődőket. A fehér emellett tisztaságot sugároz és segít tágítani a teret.

Barna és bézs árnyalatai 

Trendi szín mostanában a barna, bézs és ezek árnyalatai is, hiszen melegséget, biztonságot sugároznak. Érdemes arra ügyelned, hogy a világos árnyalatait használd ezeknek a színeknek, hiszen a sötétebb színek falfestékként szintén megosztóak lehetnek. Érdemes azt is megfontolnod, hogy nem az egész szobát, hanem egy-egy falat festesz csak be. Így dinamikát vihetsz a helyiségbe és ráirányíthatod a fókuszt a legkiemelkedőbb részekre. A világosbarna és a bézs színeket a nappaliban vagy a hálószobában érdemes alkalmazni.

Válassz ingatlanodba konszolidált falfesték színeket, hogy könnyebb legyen az eladás!
A bézs és barna árnyalatai egyre népszerűbbek, amikor a falszín választására esik a sor.

Hideg színek: kék és szürke 

Mivel inkább hideg színek, kéket és szürkét csak abban az esetben válassz, ha bőséges természetes fény jut a helyiségbe, és ez esetben is ügyelj arra, hogy a világos árnyalatoknál maradj! A kék nyugtató, hűsítő hatású, amit gyakran alkalmaznak fürdőszobákban, de akár egy napos, jól megvilágított hálószobában is kifejtheti kedvező tulajdonságait. 

A szürke pedig kiegyensúlyozottságot sugároz. Hogy elkerüld az egyhangú, unalmas hatást, érdemes kiegészítő színeket alkalmaznod például a kiegészítők terén. Nem kell itt sem túlzásba esni, de egy-két színes, mintás párna vagy textil, esetleg képkeret élettel telivé varázsolja a szürke helyiségeket is.

Beszéljünk a sárgáról is! 

A sárgával jellemzően érdemes óvatosnak lenni. Pár éve nagy divat volt, sokan előszeretettel alkalmazták falszínként is, amióta azonban ez lecsengett, ha túlzásba visszük a sárgát, a lakás akár ódivatúnak is hathat. Ha sárgára van festve például a nappali vagy a konyha, érdemes maximum egy-egy falat színesen hagyni, a többi falat pedig átfesteni fehérre. A sárga szín kedélyjavító hatású, falfestékként pedig a fehérhez hasonlóan segít tágítani a teret.

Színek, amiket inkább kerülj el 

Noha számos kedvező hatásuk van, és kétségtelen, hogy bizonyos helyiségekben, bizonyos bútorok és kiegészítők mellett jól mutatnak, érdemes inkább elkerülnöd a rózsaszínt, narancssárgát, pirosat, lilát és zöldet, ha az ingatlanod eladását fontolgatod. Az ilyen erőteljes színek esetében könnyű belefutni abba, hogy a potenciális vevőnek nem tetszik a szín, ami befolyásolja azt is, ahogy az ingatlan egészére tekint. Előfordulhat, hogy ami a te élethelyzetednek, családodnak tökéletesen működött (például egy rózsaszín gyerekszoba), az a potenciális vevőnek egyáltalán nem megfelelő, de nem is tud tőle elvonatkoztatni, és egyből arra a következtetésre jut, hogy nem megfelelő az ingatlan számára. A biztos siker érdekében javasoljuk, hogy a fentiekben felsorolt, semleges és világos színek közül válassz falfestéket, ha renoválnál egy kicsit eladás előtt!

Tudd meg blogcikkünkből, hogy mely falszíneket érdemes elkerülnöd, ha szeretnéd eladni ingatlanod!
Érdemes elkerülni a rózsaszíner, zöldes, narancssárgás falszíneket.
2022. 11. 04.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Eladás
Ingatlanfotózási kisokos: add el lakásod profi módon!
Egyedül szeretnél belefogni otthonod értékesítésébe? Ha nem tudod, hogy hogyan készíthetnél jó képeket a hirdetéshez, akkor az alábbi blogbejegyzésünk épp neked szól!
2023. 02. 16.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Eladnád az otthonod? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Az intenzíven változó ingatlanpiac híreit olvasva nehéz lehet meghatározni, hogy mi a jó döntés, a piacra lépés során, ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, ha 2023-ban értékesítenéd az otthonod!
2023. 05. 19.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakberendezés
Készítsd fel lakásod az eladásra home staging segítségével
Készítsd fel ingatlanodat eladásra pár egyszerű lakberendezési trükkel, amely vonzóbbá teszik otthonodat a vevők számára.
2022. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Ezeket fontold meg, mielőtt eladnád ingatlanod.
Biztos vagy az eladásban? Tudod ki számodra az ideális vevő? Mennyi pénzt vársz az ingatlanért? Elsőre könnyűnek hangzik, de nem árt tisztázni ezeket a kérdéseket!
2022. 02. 18.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Így válassz ingatlanszakértőt magad mellé!
Akár eladni szeretnél ingatlant, vagy új álom otthonodat szeretnéd megvásárolni, fontos, hogy a megfelelő szakértő legyen melletted az adásvétel során.
2022. 06. 08.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakásfelújítás eladás előtt? Igen, vagy nem
Örök kérdés, amely minden lakás eladót foglalkoztat, hogy érdemes-e felújítani a lakást eladás esetén. Cikkünkből kiderül, hogy miket kell mérlegelni a döntés előtt.
2021. 09. 29.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább
Blog
Eladás
A kizárólagos szó.
Gondolatok és tények a kizárólagos szóról, mielőtt Prémium-ra változik a neve.
2019. 01. 02.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Hogyan add el ingatlanod? - Tippek és trükkök a sikerhez
Habár sok a potenciális vevő, nagy tömegben elérni őket igazán csak egy országos ingatlanközvetítő hálózattal lehetséges, ahol a nagy vevőkör számára az értékesítők az igényeknek megfelelő ingatlanokat rendszeresen kiajánlják. Érdemes tehát ingatlanközvetítőt megbízni ingatlanod értékesítésével.
2023. 12. 15.
Olvass tovább