.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Mi az a home staging, és hogyan segíthet jobb áron eladni az ingatlanodat?  

A home staging gyakorlata az Egyesült Államokból indult, és egy ingatlan eladásra való felkészítését jelenti. Magyarországon még kevésbé ismert, azonban itthon is egyre szélesebb körben alkalmazzák annak érdekében, hogy hamarabb és jobb áron adják el ingatlanukat.

A home staging nemcsak az ingatlan eladásakor, hanem bérbeadáskor is jelentős előnyöket jelenthet.

Hogyan működik?  

A home staging folyamat során tehát az ingatlant felkészítik arra, hogy már első pillantásra vonzónak tűnjön az érdeklődők számára, és segítsen nekik elképzelni a lakást új otthonuk helyszíneként. A lakás vonzó tulajdonságait kihangsúlyozzák, az esetleges hibákat pedig kijavítják.

A folyamat első lépéseként érdemes a lehetséges vevők körét, tehát a célcsoportodat meghatározni, hiszen másként célszerű felkészíteni a lakást, ha egy egyetemista fiatal, vagy ha egy két-három gyermekes család számára szeretnéd eladni.

Ezután kezdődik az igazán látványos és kreatív folyamat, amely során a célcsoport igényei szerint bizonyos mértékig átalakítják a lakást. Kisebb költségvetés esetén az átalakítás megvalósulhat tisztasági festéssel és a meglévő berendezési tárgyak átmozgatásával, nagyobb keret esetén pedig akár összetettebb átalakításokkal és új bútorokkal is. A home staging által jellemzően az adott helyiségeket eredeti funkcióik szerint mutatják be az érdeklődőknek, még akkor is, ha a jelenleg te, mint jelenlegi tulajdonos másként használod őket. Ez is azt a célt szolgálja, hogy a legelőnyösebb oldalát mutassa a lakás!

A home staging eredményeként minden esetben egy teljesen kész állapotú lakással rendelkezel majd. A folyamat utolsó lépéseként jellemzően megtörténik az ingatlan fotózásra való felkészítése is.

Így tedd vonzóbbá ingatlanod az eladás során!
A home staging megfelelő alkalmazása már az első pillanattól kezdve vonzóvá teszi az ingatlant a vevő számára.

Mik az alapelvek? 

Aktualitások ismerete: A home staging keretében olyan változtatásokat érdemes eszközölni, amik valóban jövedelmezőek lesznek az eladáskor. Ehhez elengedhetetlen a célcsoport, a környékbeli eladó ingatlanok, valamint az aktuális lakberendezési irányvonalak ismerete.

Az ingatlan előnyeinek kihangsúlyozása: A home stager szakértő segítségedre lesz abban, hogy megmutathasd az ingatlanod legelőnyösebb oldalát. A home staging a hibákat nem elfedi, hanem valóban ki is javítja!

Neutrális stílus: Az a cél, hogy a lehető legszélesebb kör tetszését elnyerje az ingatlan. Emiatt érdemes kerülni a nagyon egyedi, feltűnő, színes dekorációt. 

Előnyök és hátrányok

Hátránya, hogy – mint minden renováció – időt és erőforrást igényel.

Az előnyei azonban minden bizonnyal felülmúlják ezt, hiszen a tapasztalatok szerint a home staging módszerével felkészített otthonok legnagyobb része hamarabb és drágábban cserél gazdát, mind az üresen álló vagy a nem felkészített ingatlanok. Ennek oka egyszerű: az érdeklődők könnyebben képzelik el saját magukat a lakásban, ha az megfelel az ő ízlésüknek, stílusuknak. Egy teljesen üres, bútorok nélküli lakás esetén nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy a lehetséges vevők meglássák a terekben rejlő lehetőségeket, egy nem felkészített lakás esetében pedig nehéz elvonatkoztatni a jelenlegi lakók berendezési tárgyaitól.

Hogyan vágjak neki, ha tetszik az elképzelés? 

Érdemes eldöntened, hogy milyen mértékben vágsz neki a home stagingnek, hiszen az egyszeri tanácsadástól kezdve akár komplex felújításokig is terjedhet a lehetőségek száma. Mint minden felújítás, átalakítás során, itt is érdemes a rendelkezésedre álló idő és keretösszeg meghatározásával kezdeni a folyamatot, a következő lépés pedig a megfelelő szakember kiválasztása legyen.

Léteznek olyan megoldások is, amikor a szakember csupán tanácsadást nyújt számodra a javasolt módosításokról, de a kivitelezés már rád van bízva. Ez abban az esetben lehet opció, ha szívesen foglalkoznál lakberendezéssel és ellesnél egy-két trükköt a profiktól. Természetesen, ha jobbnak látod, a teljes kivitelezést a home stager szakértelmére bízhatod.

Ezekre figyelj, ha home staging technikát alkalmazol.
A home staging módszere segít az ingatlan gyorsabb eladásában!
2022. 01. 13.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Eladás
Ingatlanfotózási kisokos: add el lakásod profi módon!
Egyedül szeretnél belefogni otthonod értékesítésébe? Ha nem tudod, hogy hogyan készíthetnél jó képeket a hirdetéshez, akkor az alábbi blogbejegyzésünk épp neked szól!
2023. 02. 16.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Eladnád az otthonod? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Az intenzíven változó ingatlanpiac híreit olvasva nehéz lehet meghatározni, hogy mi a jó döntés, a piacra lépés során, ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, ha 2023-ban értékesítenéd az otthonod!
2023. 05. 19.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Falfesték színek, amikkel nem lőhetsz mellé
Ingatlanod eladásán gondolkodsz? Mutatjuk milyen falszínekben érdemes gondolkoznod, hogy a lehetséges vevők is könnyen magukénak érezhessék az ingatlant!
2022. 11. 04.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Ezeket fontold meg, mielőtt eladnád ingatlanod.
Biztos vagy az eladásban? Tudod ki számodra az ideális vevő? Mennyi pénzt vársz az ingatlanért? Elsőre könnyűnek hangzik, de nem árt tisztázni ezeket a kérdéseket!
2022. 02. 18.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Így válassz ingatlanszakértőt magad mellé!
Akár eladni szeretnél ingatlant, vagy új álom otthonodat szeretnéd megvásárolni, fontos, hogy a megfelelő szakértő legyen melletted az adásvétel során.
2022. 06. 08.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakásfelújítás eladás előtt? Igen, vagy nem
Örök kérdés, amely minden lakás eladót foglalkoztat, hogy érdemes-e felújítani a lakást eladás esetén. Cikkünkből kiderül, hogy miket kell mérlegelni a döntés előtt.
2021. 09. 29.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább
Blog
Eladás
A kizárólagos szó.
Gondolatok és tények a kizárólagos szóról, mielőtt Prémium-ra változik a neve.
2019. 01. 02.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Hogyan add el ingatlanod? - Tippek és trükkök a sikerhez
Habár sok a potenciális vevő, nagy tömegben elérni őket igazán csak egy országos ingatlanközvetítő hálózattal lehetséges, ahol a nagy vevőkör számára az értékesítők az igényeknek megfelelő ingatlanokat rendszeresen kiajánlják. Érdemes tehát ingatlanközvetítőt megbízni ingatlanod értékesítésével.
2023. 12. 15.
Olvass tovább