Mi az a home staging, és hogyan segíthet jobb áron eladni az ingatlanodat?

Mi az a home staging, és hogyan segíthet jobb áron eladni az ingatlanodat?

A home staging gyakorlata az Egyesült Államokból indult, és egy ingatlan eladásra való felkészítését jelenti. Magyarországon még kevésbé ismert, azonban itthon is egyre szélesebb körben alkalmazzák annak érdekében, hogy hamarabb és jobb áron adják el ingatlanukat. A home staging nemcsak az ingatlan eladásakor, hanem bérbeadáskor is jelentős előnyöket jelenthet.

Hogyan működik? 

A home staging folyamat során tehát az ingatlant felkészítik arra, hogy már első pillantásra vonzónak tűnjön az érdeklődők számára, és segítsen nekik elképzelni a lakást új otthonuk helyszíneként. A lakás vonzó tulajdonságait kihangsúlyozzák, az esetleges hibákat pedig kijavítják.

 

A folyamat első lépéseként érdemes a lehetséges vevők körét, tehát a célcsoportodat meghatározni, hiszen másként célszerű felkészíteni a lakást, ha egy egyetemista fiatal, vagy ha egy két-három gyermekes család számára szeretnéd eladni.

 

Ezután kezdődik az igazán látványos és kreatív folyamat, amely során a célcsoport igényei szerint bizonyos mértékig átalakítják a lakást. Kisebb költségvetés esetén az átalakítás megvalósulhat tisztasági festéssel és a meglévő berendezési tárgyak átmozgatásával, nagyobb keret esetén pedig akár összetettebb átalakításokkal és új bútorokkal is. A home staging által jellemzően az adott helyiségeket eredeti funkcióik szerint mutatják be az érdeklődőknek, még akkor is, ha a jelenleg te, mint jelenlegi tulajdonos másként használod őket. Ez is azt a célt szolgálja, hogy a legelőnyösebb oldalát mutassa a lakás!

 

A home staging eredményeként minden esetben egy teljesen kész állapotú lakással rendelkezel majd. A folyamat utolsó lépéseként jellemzően megtörténik az ingatlan fotózásra való felkészítése is.

Mik az alapelvek?

Aktualitások ismerete: A home staging keretében olyan változtatásokat érdemes eszközölni, amik valóban jövedelmezőek lesznek az eladáskor. Ehhez elengedhetetlen a célcsoport, a környékbeli eladó ingatlanok, valamint az aktuális lakberendezési irányvonalak ismerete.

 

Az ingatlan előnyeinek kihangsúlyozása: A home stager szakértő segítségedre lesz abban, hogy megmutathasd az ingatlanod legelőnyösebb oldalát. A home staging a hibákat nem elfedi, hanem valóban ki is javítja!

 

Neutrális stílus: Az a cél, hogy a lehető legszélesebb kör tetszését elnyerje az ingatlan. Emiatt érdemes kerülni a nagyon egyedi, feltűnő, színes dekorációt.

 

Előnyök és hátrányok

Hátránya, hogy – mint minden renováció – időt és erőforrást igényel.

Az előnyei azonban minden bizonnyal felülmúlják ezt, hiszen a tapasztalatok szerint a home staging módszerével felkészített otthonok legnagyobb része hamarabb és drágábban cserél gazdát, mind az üresen álló vagy a nem felkészített ingatlanok. Ennek oka egyszerű: az érdeklődők könnyebben képzelik el saját magukat a lakásban, ha az megfelel az ő ízlésüknek, stílusuknak. Egy teljesen üres, bútorok nélküli lakás esetén nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy a lehetséges vevők meglássák a terekben rejlő lehetőségeket, egy nem felkészített lakás esetében pedig nehéz elvonatkoztatni a jelenlegi lakók berendezési tárgyaitól.

 

Hogyan vágjak neki, ha tetszik az elképzelés?

Érdemes eldöntened, hogy milyen mértékben vágsz neki a home stagingnek, hiszen az egyszeri tanácsadástól kezdve akár komplex felújításokig is terjedhet a lehetőségek száma. Mint minden felújítás, átalakítás során, itt is érdemes a rendelkezésedre álló idő és keretösszeg meghatározásával kezdeni a folyamatot, a következő lépés pedig a megfelelő szakember kiválasztása legyen.

Léteznek olyan megoldások is, amikor a szakember csupán tanácsadást nyújt számodra a javasolt módosításokról, de a kivitelezés már rád van bízva. Ez abban az esetben lehet opció, ha szívesen foglalkoznál lakberendezéssel és ellesnél egy-két trükköt a profiktól. Természetesen, ha jobbnak látod, a teljes kivitelezést a home stager szakértelmére bízhatod.

 

Ha nem szeretnél teljes home staging-be belevágni az eladás előtt,  akkor érdemes megnézned ezt a videót, amiből megtudhatod, hogyan tudod felkészíteni az ingatlanodat az érdeklődők érkezésére.

 

Színes festék lakás kifestéséhez.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.