Felújítás eladás előtt? Igen vagy nem?

Felújítás eladás előtt? Igen vagy nem?

Megosztó kérdés, hogy érdemes-e az ingatlanunkat felújítani, mielőtt eladásra kínáljuk. Sokak szerint egy felújítás növeli az ingatlan értékét, mások szerint azonban felesleges bonyodalmat okoz. A népszerű lakásfelújítós tévésorozatok vonzóvá tehetik a renoválás ötletét, de lássuk, valójában milyen szempontokat érdemes mérlegelni, mielőtt meghozzuk a döntést!

Elsősorban befektetőnek vagy magán célra szánjuk a lakást?

A potenciális vevő kiléte egy fontos szempont lehet a döntésben. Ha a vevők saját maguk számára keresnek ingatlant, akkor nem feltétlenül érdemes belevágni a teljeskörű felújításba, de kisebb ráncfelvarrásokat végezhetünk a lakáson. Egy tisztasági festés és egy-két mutatós kiegészítő nem igényel nagy ráfordítást, mégis sokat hozzáadhat a lakás összképéhez. A fiatalabb korosztályból sokan eleve olyan szemmel nézik a lakásokat, hogy ők maguk hogyan tudják majd átalakítani, saját igényekre szabni, és mivel eladóként nem feltétlenül vagyunk tisztában az új lakók igényeivel, nem érdemes belevágni például a szerkezeti átalakításokba.

A befektetők sok esetben kifejezetten felújításra vagy átalakításra szoruló lakásokat keresnek, amiket felújítva magasabb áron tudnak majd értékesíteni, esetleg jó áron kiadni. Ők gyakran saját kivitelezői csapattal is rendelkeznek, így eladóként megspórolhatjuk a felújítással járó időt, költségeket és stresszt.

Hogy megalapozott döntést hozzunk a felújításról, hasznos tehát tudnunk, hogy kik lesznek a vevőink. Befektetők gyakran olyan belvárosi ingatlanokat keresnek, amiket utána könnyedén ki tudnak adni akár hosszabb, akár rövidebb időszakokra. Ha a társasház szabályzata nem teszi lehetővé a rövidtávú lakáskiadást, az sok befektetőt eltántoríthat az ingatlan megvásárlásától. Ez kifejezetten igaz lehet, ha a társasház nem engedélyezi az Airbnb-t. Az eladásra kínált ingatlan jellege is következtetni enged a lehetséges vevői körre: más élethelyzetben lévő vevőket érdekelhet egy kertes családi ház, mint egy belvárosi garzonlakás.

 

Mekkora az árkülönbség a felújított és a szebb napokat látott ingatlanok között a környéken?

Segítségünkre lehet a döntésben az is, ha megnézzük, mennyivel kerül többe a környékünkön egy felújított ingatlan, mint egy felújításra szoruló lakás. Ha a felújítás kevesebb költséggel jár, mint amennyivel növelné az ingatlanunk értékét, érdemes fontolóra venni a renovációt.

Ha eladóként bizonytalanok vagyunk a környéken lévő ingatlanok reális árával kapcsolatban, vegyük igénybe a Duna House Saccolót! Az online szolgáltatás segít megállapítani egy ingatlan – legyen az saját, vagy megvételre kínált lakás - jelenlegi értékét, hogy minden esetben megalapozott döntést hozhassunk.

 

Milyen gyorsan szeretnénk eladni az ingatlant?

Tapasztalatok szerint a felújított ingatlanok gyorsabban elkelnek, mint a felújításra szorulók, így a döntésben fontos szempont az is, hogy mennyire sürgős eladni a lakást, házat. Azonban számolnunk kell azzal is, hogy a felújítás is időt vesz igénybe, és minél több szakemberre van szükségünk a munkálatok elvégzéséhez, annál nagyobb az esélye, hogy valamelyik folyamat megcsúszik.

Kevésbé tűnhet lényeges kérdésnek, de érdemes megfontolni azt is, hogy tudunk-e esetleg máshol lakni a felújítás alatt. Gyorsabban haladhatnak a folyamatok akkor, ha nem tartózkodnak lakók az ingatlanban, hiszen ebben az esetben a szakembereknek nem kell a lakók elfoglaltságaihoz igazodniuk. A felújítás hossza természetesen attól is függ, hogy mennyire összetettek a munkálatok, hiszen amíg egy tisztasági festés elkészülhet akár pár napon belül is, úgy egy esetleges nyílászáró-csere, vezetékek vagy háztartási gépek cseréje hosszabb ideig is eltarthat.

Ha idő szűkében vagyunk, tervezzünk gyorsan elvégezhető, de hatásos változtatásokkal, mint a korábban említett tisztasági festés, a dekoráció felfrissítése, alapos kitakarítás és akár üde szobanövények beszerzése.

 

Felújítani, de mit is?

Ha már eldöntöttük, hogy belevágunk a felújításba, meg kell határoznunk azt is, hogy pontosan milyen munkálatokat szeretnénk elvégezni. Ehhez a döntéshez is hasznos, ha tudjuk, kiknek szeretnénk eladni az ingatlant! Bizonyos vevői kör, jellemzően a tehetősebb, középkorú lakásvásárlók gyakran érdeklődnek kulcsrakész ingatlanok iránt, így, ha feltételezzük, hogy potenciális vevőink között nagy arányban lehetnek ilyen személyek, érdemes lehet komplex átalakításokba is belefogni. Mindenképp javítsuk a feltűnő hibákat, mint például a csöpögő csap, leesett vakolat vagy egy rosszul záródó ajtó! Az esetleges szerkezeti alakításokat is érdemes elvégezni, amelyek azonban erőforrás-igényesek lehetnek. Egy amerikai konyhás lakás azonban minden bizonnyal vonzóbb, mintha két szűkebb szobával rendelkező ingatlant kínálnánk eladásra. A felújítás során figyeljünk arra is, hogy a festés, dekoráció során ne használjunk extrém színeket, hiszen ezek használata lecsökkentheti az ingatlanunk iránt érdeklődők körét. Törekedjünk inkább arra, hogy minimalista, letisztult és otthonos megjelenést kölcsönözzünk a helyiségeknek!

 

Ne feledkezzünk meg a kertről, teraszról sem!

Zöldövezetben található ingatlanunk rendelkezik kerttel is, vagy belvárosi lakásunkhoz tartozik egy kellemes terasz? Ne feledkezzünk meg ezekről sem, amikor a felújítás szükségességét mérlegeljük! A kert esetében a döntés nagyban függ attól, hogy jelenleg milyen állapotú. Apróbb munkálatokat itt is érdemes elvégezni: nyírjuk le a füvet, gereblyézzük össze az elszáradt leveleket és poroljuk le a kerti bútort. Egy-két örökzöld növény — vagy az évszakhoz illő dekoráció — is segíthet a kert hangulatossá tételében. Nagyobb átalakításra szorul a kert? Ez esetben érvényes az, hogy a felújított és szépen elrendezett kertnek nagyobb értéke lehet. Ha van rá kapacitásunk, érdemes kicsit felturbózni azt.

Egy városi ingatlant kifejezetten vonzóvá tehet egy hangulatos erkély vagy terasz, ezért mindenképp szánjunk rá időt. Figyeljünk arra, hogy semmi esetre se legyen rozsdás a korlát, ne legyen lomos az erkély, és ne kókadozzanak a múlt nyárról ottfelejtett muskátlik a ládákban! Egy kisebb kerti bútor, hangulatos fények és némi dekoráció segítségével hívogatóvá és otthonossá tehetjük a teraszt!

 


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.