.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Miért fontos egy ingatlan tájolása? 

Álomotthonunk kiválasztása során sokszor hallhatjuk a ’tájolás’ kifejezést. De mit is jelent ez pontosan, és mire kell figyelnünk, ha a legjobb ingatlant akarjuk kiválasztani? Blogcikkünkben ezt a témát járjuk körbe.

Mit is jelent pontosan a tájolás? 

A tájolás az ingatlan helyiségeinek, de főként a nyílászáróinak az elhelyezkedését jelenti. A tájolás tehát nagyban befolyásolja, hogy mennyire világos a lakás – de ez nem minden! A környező épületeknek is van erre ráhatása, hiszen hiába például déli tájolású az ingatlan, elképzelhető, hogy egy magas szomszédos irodaház beárnyékolja a napfényt. 

Az egyes fekvések előnyei 

A déli fekvést sokan a legelőnyösebbnek tartják, hiszen az ilyen tájolású ingatlanokban a nap nagy részében mindig világos van, valahol mindig éri napfény. Ez azonban a hátránya is ennek a tájolásnak, hiszen például nyáron az erős napsütés sokkal jobban felmelegíti a helyiségeket.
Természetesen megfelelő árnyékolással vagy hűtéstechnológiával elérheted a kellemes hőérzetet, azonban ennek költségével érdemes számolnod.

Az északi fekvés ezzel szemben viszonylag kevés fényt és hűvösebb lakást jelent, ami nyáron épp ideális lehet. Az északi tájolású ingatlanok esetében gyakran előfordul az is, hogy nyáron sem szükséges klímaberendezés a kellemes hűvös fenntartásához. Hátránya viszont, hogy télen a fűtési költségek lehetnek magasabbak.

Ha keleti fekvésű a lakás, akkor a délelőtti órákban számíthatunk több fényre – ez nem ideális például, ha szeretsz sokáig aludni, vagy esetleg osztott műszak miatt napközben pihennél, de a konyha vagy étkező tájolásának sokan szeretik. A nyugati tájolású lakásokban pedig a délutáni időszak jelent több világosságot. 

Tudj meg többet arról, hogy miért fontos az ingatlan megfelelő tájolása!
A déli fekvésű lakások a nap nagy részében világosak maradnak, azonban nyáron könnyebben felforrósodnak, ha nem használsz megfelelő klímaberendezést.

Mi a helyzet a kertes házakkal?

Ha kertes házba szeretnél költözni, akkor bizony a kert tájolását is figyelembe kell venned! Amikor megtekintésre érkezel, vedd szemügyre a szomszédos telkek beépítettségét és a kertben lévő növényeket is. Kertes házak esetében ugyanis ezek azok, amik beárnyékolhatják a kertet vagy a lakást. Amíg a kert árnyékolása nem feltétlenül jelent gondot, hiszen a nyári melegben hűsölni lehet a fák alatt, addig az ingatlan helyiségeit nem szerencsés, ha eltakarják a fény útját.

Derítsd ki, hogy miket kell figyelembe venned, ha fontos a kertes házad tájolása.
A kertben található fák és növények nyáron kiválóan védenek a tűző nap ellen.

Tippek és trükkök

Az ingatlanhirdetésekben gyakran legfontosabb helyiséghez, például a nappalihoz viszonyítva adják meg a tájolást. Akkor se ess kétségbe, ha például egy belső udvarra néző emeleti lakást kínálnak, hiszen lehet, hogy egy bizonyos magasság felett már bőven éri napfény a lakást. Hasonlóképpen, a korábban említett környező épületek miatt a hirdetésben olvasott déli tájolás sem lehet garancia egy világos beltérre. 

A megtekintés során mindenképpen ellenőrizd, hogy a legfontosabb helyiség mellett a további szobák tájolása is megfelelő-e az életstílusodnak. Mint a lakás sok más tulajdonsága esetében, a tájolást tekintve is érdemes akár többször ellátogatni az ingatlanba, és más-más napszakokban megtekinteni a fény- és hőmérsékleti viszonyokat.

2022. 03. 07.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább