Miért fontos a jó közös képviselet?

Miért fontos a jó közös képviselet?

Mik pontosan a közös képviselő feladatai és miben számíthatunk a segítségére lakóként? Egyáltalán miért fontos, hogy a megbízott közös képviselő jól végezze a munkáját? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket válaszolunk meg cikkünkben, tarts velünk, ha azt fontolgatod, hogy társasházba költözöl!

Ki is pontosan a közösképviselő?

A közös képviselő tulajdonképpen a társasház szervezeti képviselője. Feladatai igen sokfélék: az ő felelősségi körébe tartozik a teljes körű társasházi ügyintézés, valamint a lakóközösség képviselete harmadik felek, akár hatóságok felé. A közös képviselő elnevezés némiképp megtévesztő lehet, hiszen nem feltétlenül egy személyt jelent – akár jogi személy, cég is végezheti a közös képviselettel kapcsolatos teendőket.

Milyen feladatokat végez a közös képviselő?

A napi feladatokon felül a közös képviselő hívja össze a társasházi lakógyűléseket, tűzi ki a napirendi pontokat és biztosítja, hogy az előírásoknak megfelelően zajljon a gyűlés. A lakógyűlés után az ott meghozott döntéseket, határozatokat utóköveti és biztosítja a teljesülésüket. A közös képviselő köt szerződéseket is, például a biztonsági kamerákat üzemeltető céggel, vagy figyeli a helyi pályázati lehetőségeket.

Emellett a közös költséggel kapcsolatos feladatok, valamint a költségvetési javaslat, a társasház könyveinek vezetése és az éves elszámolás készítése is a tevékenységi körébe tartozik.

Összefoglalva, tehát a közös képviselő az, aki gondoskodik a társasház fenntartásáról, állapotának megőrzéséről vagy javításáról.  Emiatt kiemelten fontos, hogy megbízható, a munkáját alaposan és lelkiismeretesen végző közös képviselő feleljen a társasházért!

Hogy mindez miért fontos lakóként?

A fentiekből látszik, hogy milyen összetett feladatköre van egy közös képviselőnek. Lakóként fontos tisztában lenni azzal, hogy a közös képviselő munkája milyen nagy mértékben befolyásolja a mindennapi életünket! Egy jóközös képviselő biztosíthatja, hogy a lakók nyugodt, rendezett és biztonságos környezetben élhetnek, hiszen célja a társasház folyamatos karban tartása és fejlesztése.

 

Gyakori panaszok közé tartozik, hogy a közös képviselő elérhetetlen, probléma esetén nehézkes vele a kapcsolatfelvétel, hiszen annyi társasházat kezel, hogy egyszerűen elaprózódik a figyelme. Az is gyakori, hogy a közös képviselő beszedi ugyan a közös költséget, de a társasház mégis pénzügyi gondokkal küzd, vagy hogy a megbízott képviselő csak a díjak beszedésével foglalkozik, a lakók érdekeinek valódi képviseletével azonban kevésbé.

 

Ha költözés előtt meggyőződnél arról, hogy valóban hozzáértő, tenni akaró közös képviselő intézi a ház ügyeit, ne habozz becsöngetni egy-két szomszédhoz, és kikérni a véleményüket. Noha úgy tűnhet, hogy a közös képviselő személye nem befolyásolja a mindennapokat lakóként, ez valójában nem is lehetne messzebb az igazságtól. Gondolj csak bele: megrongálódott a tető és beázik a lépcsőház, de a közös képviselő nem elérhető, vagy csak annyit mond, hogy nem tud mit kezdeni a helyzettel, mert a tásasháznak nincs elég forrása a kár kijavítására. Egy ilyen helyzet az ingatlanod értékét is ronthatja, hiszen a társasház állapota épp olyan fontos szempont a vevők számára, mint magáé az ingatlané.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.