.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Miért fontos a jó közös képviselet?

Mik pontosan a közös képviselő feladatai és miben számíthatunk a segítségére lakóként? Egyáltalán miért fontos, hogy a megbízott közös képviselő jól végezze a munkáját? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket válaszolunk meg cikkünkben, tarts velünk, ha azt fontolgatod, hogy társasházba költözöl!

Ki is pontosan a közös képviselő?

A közös képviselő tulajdonképpen a társasház szervezeti képviselője. Feladatai igen sokfélék: az ő felelősségi körébe tartozik a teljes körű társasházi ügyintézés, valamint a lakóközösség képviselete harmadik felek, akár hatóságok felé. A közös képviselő elnevezés némiképp megtévesztő lehet, hiszen nem feltétlenül egy személyt jelent – akár jogi személy, cég is végezheti a közös képviselettel kapcsolatos teendőket.

Milyen feladatokat végez a közös képviselő?

A napi feladatokon felül a közös képviselő hívja össze a társasházi lakógyűléseket, tűzi ki a napirendi pontokat és biztosítja, hogy az előírásoknak megfelelően zajljon a gyűlés. A lakógyűlés után az ott meghozott döntéseket, határozatokat utóköveti és biztosítja a teljesülésüket. A közös képviselő köt szerződéseket is, például a biztonsági kamerákat üzemeltető céggel, vagy figyeli a helyi pályázati lehetőségeket.

Emellett a közös költséggel kapcsolatos feladatok, valamint a költségvetési javaslat, a társasház könyveinek vezetése és az éves elszámolás készítése is a tevékenységi körébe tartozik.

Összefoglalva, tehát a közös képviselő az, aki gondoskodik a társasház fenntartásáról, állapotának megőrzéséről vagy javításáról.  Emiatt kiemelten fontos, hogy megbízható, a munkáját alaposan és lelkiismeretesen végző közös képviselő feleljen a társasházért!

Tudd meg miért fontos a megfelelő közös képviselet, ha társasházba költözöl!
A legkönnyebben úgy derítheted ki, hogy milyen a közös képviselet helyzete a társasházban, ha megkérdezel néhány leendő szomszédot.

Hogy miért fontos mindez lakóként?

A fentiekből látszik, hogy milyen összetett feladatköre van egy közös képviselőnek. Lakóként fontos tisztában lenni azzal, hogy a közös képviselő munkája milyen nagy mértékben befolyásolja a mindennapi életünket! Egy jóközös képviselő biztosíthatja, hogy a lakók nyugodt, rendezett és biztonságos környezetben élhetnek, hiszen célja a társasház folyamatos karban tartása és fejlesztése. 

Gyakori panaszok közé tartozik, hogy a közös képviselő elérhetetlen, probléma esetén nehézkes vele a kapcsolatfelvétel, hiszen annyi társasházat kezel, hogy egyszerűen elaprózódik a figyelme. Az is gyakori, hogy a közös képviselő beszedi ugyan a közös költséget, de a társasház mégis pénzügyi gondokkal küzd, vagy hogy a megbízott képviselő csak a díjak beszedésével foglalkozik, a lakók érdekeinek valódi képviseletével azonban kevésbé.

Ha költözés előtt meggyőződnél arról, hogy valóban hozzáértő, tenni akaró közös képviselő intézi a ház ügyeit, ne habozz becsöngetni egy-két szomszédhoz, és kikérni a véleményüket. Noha úgy tűnhet, hogy a közös képviselő személye nem befolyásolja a mindennapokat lakóként, ez valójában nem is lehetne messzebb az igazságtól. Gondolj csak bele: megrongálódott a tető és beázik a lépcsőház, de a közös képviselő nem elérhető, vagy csak annyit mond, hogy nem tud mit kezdeni a helyzettel, mert a tásasháznak nincs elég forrása a kár kijavítására. Egy ilyen helyzet az ingatlanod értékét is ronthatja, hiszen a társasház állapota épp olyan fontos szempont a vevők számára, mint magáé az ingatlané.

2022. 11. 09.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább