.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Hogyan add el ingatlanod? – Eladási tippek, ha ingatlanközvetítő mellett döntesz.

Ingatlant eladni még egy erős keresleti piacon sem könnyű. Habár sok a potenciális vevő, nagy tömegben elérni őket igazán csak egy országos ingatlanközvetítő hálózattal lehetséges, ahol a nagy vevőkör számára az értékesítők az igényeknek megfelelő ingatlanokat rendszeresen kiajánlják. Érdemes tehát ingatlanközvetítőt megbízni ingatlanod értékesítésével.

A fentiek mellett azonban több érv is áll az ingatlanközvetítők mellett. Magyarországon átlagosan 42 évente cserél gazdát egy lakás. Egy eladó honnan is tudhatná, hogy mennyit ér az ingatlana, főleg változó piaci viszonyok között? Egy jó ingatlanos ismeri a piacot, ismeri az árakat és ismeri a vevőket. Ha az eladó ingatlan egyszerre több vevőnek is tetszik, a jó ingatlanos segítségével egy ár versenyben csak az Eladó lehet a nyertes.

Hogy működik az értékesítés folyamata a gyakorlatban?

Az ingatlan irányárának meghatározása
Az első, és egyben az egyik legfontosabb lépés egy ingatlan eladásánál a megfelelő irányár meghatározása. Hálózatunkban a CMA (Comparative Market Analysis) módszert használjuk, vagyis egy összehasonlító piaci elemzést, amelyből kitűnően meg tudjuk állapítani az ingatlanok reális piaci értékét. Ennek alapját a Duna House hálózatban az utolsó fél évben lebonyolított adásvételi tranzakciók adják.

Jogi körülmények tisztázása
Már az eladási szándék felmerülésekor érdemes minden jogi körülményt tisztázni az ingatlannal kapcsolatban, nehogy az eladás folyamán érjen téged meglepetés (pl. hogy egy haszonélvező nem egyezik bele az eladásba).

Ajánlatok kezelése
Miután meghirdeted ingatlanodat, érdemes felkészülnöd a meghökkentő ajánlatokra is! Ilyenkor a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy minden vételi ajánlatot komolyan kezelsz és teszel egy ellenajánlatot, amely akár az alku kiindulópontja is lehet. 

Amint megvan az ingatlanra a vevőjelölt – és te is komolyan gondolod az eladást - ragaszkodj a foglalóhoz. Sok minden történhet vevőddel, és a későbbi kellemetlenségeket tudod vele megelőzni.

A sikeres mutatás titkai

Egy fontos szempont, hogy az eladó ingatlan miként kerül bemutatásra! Erre a kijelentésre az Egyesült Államokban egy teljes iparág is épült, amelynek a neve „staging” vagyis színi előadás, díszletezés. Ennek a módszernek az alkalmazása a lakás árát 5, a ház árát akár 10%-kal képes emelni. A stratégia alapját az adja, hogy a vásárlás egy érzelmi folyamat, vagyis akkor tud egy vevő beleszeretni egy lakásba igazán, ha abban jól érzi magát. Ha te is kialakítasz egy kellemes környezetet az érkező vevőjelölteknek, növelheted az esélyeidet az ingatlaneladás során.
 
Mégis hogyan fogj hozzá? 
 
- Fontos, hogy rend legyen a lakásban, mivel a rendetlenség csökkenti a térérzetet!

- Ne legyen száradó ruha a lakásban, a személyes holmik elrettentik az érdeklődőket!

- Fogadd világosban a látogatókat! Amennyiben kint borús idő van vagy ingatlanod nem kap elég fényt, mindenképp kapcsolj villanyt!

- Az ingatlan mutatása előtt mindenképp frissen szellőztess! Az áporodott levegő nem bírja maradásra az érdeklődőket.

- Amennyiben légfrissítőt használsz otthonodban, ügyelj rá, hogy túl sok ne kerüljön a levegőbe mutatás előtt.

- Amennyiben lehetőséged van rá, fontos, hogy javíttasd ki az apróbb hibákat, pl. a vízcsap csepegését, a leszakadt redőnyt, karnist, törött ablaküveget.

- Ellenőrizd a nyílászárók működését!

- Ne hagyj az előtérben cipőket és felesleges kabátokat. Sok vevőnek a legelső benyomás a meghatározó.

- Mosatlan tányérokat, edényeket se hagyj a mosogatóban.

-  Az ágyat mindenképp vesd be, a hálóban akár egy ágytakaró is csodákra képes!

- Hajtsd le a WC ülőkét!

- A TV, rádió legyen kikapcsolva, maximum halk zene szóljon! Ennek oka, hogy könnyen megeshet, hogy az éppen futó műsort  az érdeklődő nem kedveli, rossz érzést kelthet benne.

-  Nyírd le a füvet vagy lapátold el a havat a bejárat elől!

- Amennyiben kis kedvenccel élsz együtt, próbáld meg őt elkülöníteni arra a kis időre. Nem mindenki szereti a lakásban a házi kedvenceket.

- Ha nem szorul teljes felújításra az ingatlan, egy tisztasági festés csodákra képes. Főleg kisebb térben vagy sötétebb helyiségekben érdemes fehér falakat varázsolni.

- Fogj egy vázát és tegyél bele frissen vágott virágot, majd helyezd el az étkező asztalon vagy a nappaliban. A friss virág mindig élettel tölti meg a lakást.  

És ha a fentiek már mind megvannak és még maradt egy kis energiád:
Süss egy finom süteményt, hogy jó illat legyen és amivel megkínálhatod az érdeklődőt. Sütés helyett egy jó kávé vagy egy finom illatú tea is megteszi. Garantáltan otthonossá varázsolja a lakást.

Kövesed ezeket az eladási tippeket ingatlanod sikeres értékesítéséhez!
A home staging egy remek módszer a pozitív első benyomás megteremtésében
2023. 12. 15.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Eladás
Ingatlanfotózási kisokos: add el lakásod profi módon!
Egyedül szeretnél belefogni otthonod értékesítésébe? Ha nem tudod, hogy hogyan készíthetnél jó képeket a hirdetéshez, akkor az alábbi blogbejegyzésünk épp neked szól!
2023. 02. 16.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Eladnád az otthonod? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Az intenzíven változó ingatlanpiac híreit olvasva nehéz lehet meghatározni, hogy mi a jó döntés, a piacra lépés során, ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, ha 2023-ban értékesítenéd az otthonod!
2023. 05. 19.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Falfesték színek, amikkel nem lőhetsz mellé
Ingatlanod eladásán gondolkodsz? Mutatjuk milyen falszínekben érdemes gondolkoznod, hogy a lehetséges vevők is könnyen magukénak érezhessék az ingatlant!
2022. 11. 04.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakberendezés
Készítsd fel lakásod az eladásra home staging segítségével
Készítsd fel ingatlanodat eladásra pár egyszerű lakberendezési trükkel, amely vonzóbbá teszik otthonodat a vevők számára.
2022. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Ezeket fontold meg, mielőtt eladnád ingatlanod.
Biztos vagy az eladásban? Tudod ki számodra az ideális vevő? Mennyi pénzt vársz az ingatlanért? Elsőre könnyűnek hangzik, de nem árt tisztázni ezeket a kérdéseket!
2022. 02. 18.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Így válassz ingatlanszakértőt magad mellé!
Akár eladni szeretnél ingatlant, vagy új álom otthonodat szeretnéd megvásárolni, fontos, hogy a megfelelő szakértő legyen melletted az adásvétel során.
2022. 06. 08.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakásfelújítás eladás előtt? Igen, vagy nem
Örök kérdés, amely minden lakás eladót foglalkoztat, hogy érdemes-e felújítani a lakást eladás esetén. Cikkünkből kiderül, hogy miket kell mérlegelni a döntés előtt.
2021. 09. 29.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább
Blog
Eladás
A kizárólagos szó.
Gondolatok és tények a kizárólagos szóról, mielőtt Prémium-ra változik a neve.
2019. 01. 02.
Olvass tovább