.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Költözés külvárosba - milyen előnyökkel és hátrányokkal jár?

A környezettudatos életmód sokak számára már a mindennapok részévé vált. Bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy miként tudsz hozzájárulni a fenntarthatóbb jövőhöz, amely kevés energiabefektetést, azonban annál is több tudatosságot igényel. Az ingatlanod rendben tartása egy tökéletes napirendi pont lehet ennek elérésében. Környezetbarát tisztítószerek használatával csökkenteni tudod a káros anyagok levegőbe jutását, emellett saját egészségeden is kímélhetsz. A következőkben olyan tippeket, információkat olvashatsz, amelyek segítenek egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.

Külvárosi kisokos 

A külváros még a város része, de távolabb esik a nyüzsgő belvárostól. Nem ugyanaz, mint az agglomeráció, de a tágas tereket és a természet közelségét jellemzően már megkapják az ott lakók. A távolságok jellemzően nem akkorák, mind vidéken, illetve a város nyújtotta infrastruktúra (orvosi rendelők, iskolák, boltok) még könnyedén elérhetők. Jellemzően jó ár-érték arányú ingatlanokat lehet találni a külvárosi kerületekben.

Az életstílust tekintve ideális azoknak, akik a csendesebb, kevésbé pezsgő, szinte már családias környékeket kedvelik, de még szükségük van a városi infrastruktúra nyújtotta kényelemre.

Ismerd meg a külváros előnyeit és hátrányait!
A külváros ugyan távolabb esik a frekventáltabb belvárosi helyszínektől, azonban ezt kárpótolja a természethez közeli, nyugalmasabb életstílus.

A legkedveltebb előnyök

A legnagyobb előnyt, amiért a legtöbben a kertvárost választják a belváros helyett, a csendesebb és nyugodtabb környék jelenti. A belvárosi utcák nyüzsgését és zsúfoltságát össze sem lehet hasonlítani a külváros nyugodt utcácskáival! A nagyobb terekből következik, hogy a privát szféra is nagyobb – nem kell attól tartani, hogy a szomszéd erkélye szinte a miénk folytatása, hanem nyugodtan élvezhetjük a pihenést.

A kertvárosokban jellemzően adott árért nagyobb ingatlant kap a vásárló, amit szintén a lokáció egyik fontos előnyeként tartanak számon. Sokan azért költöznek a belvárosból kijjebb, hogy nagyobb teret, több szobát engedhessenek meg bővülő családjuk számára.

Mivel kisebb a forgalom és több a park vagy zöld növényzet, így a levegő minősége is jobb, frissebbnek érződik. Sokan választják a kertvárost azért, hogy élvezhessék a szabadban töltött pillanatokat gyermekeikkel! A kertek és parkok közelsége nemcsak a kisgyerekeknek, hanem a négylábú kedvenceinek is ideális élőhelyet biztosítanak: a kertváros tökéletes hely a család első kutyájának vagy cicájának. 

Ugyan nem törvényszerű, de gyakran megfigyelhető, hogy a kertvárosokban összetartóbb a lakóközösség és névről ismerik egymást a szomszédok is. Az összetartás miatt a közbiztonság is jobb lehet, hiszen a lakók ismerik, hogy ki lakik ott, ki az idegen, és szükség esetén tudják egymást figyelmeztetni a gyanús jelenre. 

Ezeket gondold át, mielőtt külvárosba költözöl!
A kertvárosokban gyakran megfigyelhető egy összetartóbb lakóközösség.

Néhány szó a hátrányokról - ezeket gondold át mielőtt költözöl

Mint minden lokáció, a külvárosi kerületek is rendelkeznek egy pár hátrányos tulajdonsággal. A tömegközlekedést illetően például a járatok menetrendje kevésbé sűrű, mint a belvárosban, vagy többet kell sétálni egy-egy megálló eléréséig. Az autó szerepe megnő, segítségével könnyebben el lehet érni messzebbi célpontokat is. Jó hír viszont, hogy általában a parkolás is sokkal könnyebben megoldható, mint a belvárosban.

Ami a szolgáltatásokat illeti, a külvárosok – mivel a városhoz tartoznak – rendelkeznek minden olyan infrastruktúrával, amit a belvárosban is megtalálnak a lakók. Előfordulhat azonban, hogy a különböző szolgáltatások (orvos, boltok, iskolák stb) igénybevételéhez nagyobb távot kell megtenni, így megnő az utazással töltött idő.

Amikor egy család a belvárosból a külvárosba költözik, az jelentősen átalakíthatja a család tagjainak az életvitelét. Az addig megszokott helyek messzebbre kerülnek, így az ember gyakrabban dönt az otthonmaradás, és esetlegesen a kert vagy nagyobb ingatlan kiélvezése mellett.

Ezeknek a környezettudatos tippeknek a követésével a lehető leghatékonyabb módon fogod tudni kihasználni a kímélő takarítószerek adta előnyöket, miközben minimalizálod az ehhez köthető szennyezést.

2024. 05. 10.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább