.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Hogyan mérd fel, hogy mennyit ér a kerted? 

A pandémia alatt jócskán megugrott a kereslet a kertes házak iránt: a városban, tömbházakban élők szerettek volna kiszabadulni a bezártságból, így körükben kifejezetten népszerű lett ez az ingatlantípus. Joggal merülhet fel a kertes házak tulajdonosaiban, hogy a megnövekedett kereslet tükrében mennyit ér a kertjük. A kert értéke azok számára is érdekes lehet, akik most terveznek kertes házba költözni. Bejegyzésünkben összegeztük azokat a szempontokat, amik alapján biztonsággal meg lehet határozni egy kert értékét.

 

A kertek típusai 

Természetesen egy kert értéke függ attól, hogy milyen kertről van szó. Általánosságban elmondható, hogy a zártkerti ingatlanok kedvezőbb áron kelnek el, mert néhány olyan hátrányos jellemzővel rendelkeznek, amivel a hagyományos társaik nem.

A díszkertek azok a kertek, ahol gazdálkodás, növénytermesztés jellemzően nem, vagy kis mértékben – például néhány magaságyásban, hobbikertként – történik. A díszkertek közül jellemzőbben azok a legértékesebbek, amiket gondosan ápol és karban tart a tulajdonosuk. Az elhanyagolt, gazos kertek kevesebbet adnak hozzá az ingatlan értékéhez. Bejegyzésünkben a díszkertekkel foglalkozunk, a termőföldekről nem ejtünk szót.

Derítsd ki blogcikkünkből, hogy miket kell figyelembe venned kerted értékének meghatározásakor.
A díszkertekben jellemzően nem történik mezőgazdasági tevékenység.

Értéknövelő tényezők 

A jó megközelíthetőség jellemzően növel a telek értékén, csak úgy, mint a kedvező fekvés és tájolás is. Emellett azok a kertek is értékesebbek, amik lenyűgöző panorámát kínálnak, akár egy közeli városra, akár folyó- vagy vízpartra vagy a természetes környezetre. 

A kertépítés vagy kertrendezés során szakemberek a konkrét kert ismeretében megtervezik, hogy miként lehet a kert adottságait a leginkább kihasználni, majd egy meghatározott stílusban fákat, növényeket és egyéb használati és dísztárgyakat telepítenek bele. Azok a kertek, amiket szakember tervezett és épített, valamint a tulajdonosuk gondosan rendben tartott, jellemzően sokkal értékesebbek és többet adnak hozzá az ingatlan értékéhez, mint azok, ahol ezt a folyamatot nem végezték el. A kert értéke függ attól is, hogy a kertrendezés során milyen növényekkel, esetleg bútorokkal és egyéb kiegészítőkkel töltötték meg a teret, hiszen ezek értéke mind hozzáadódik a végső árhoz.

Értékcsökkentő tényezők 

A kert értékét leginkább az befolyásolja negatívan, ha elhanyagolt állapotban van. Ennek oka az, hogy rengeteg pénzt és erőforrást igényel, hogy újra megfelelő állapotba hozzák. A korhadt fákat például ki kell vágni, az elburjánzott növényzetet ki kell írtani, a gazos vagy kiégett gyepet pedig újra kell telepíteni, hogy a kert visszanyerhesse az eredeti pompáját. Ez azonban sok munkát, drága gépeket és szakembereket igényel. 

Egyenetlen terep legtöbbször akkor jelentkezik, ha egy építkezést nemrég fejeztek be, és a munkálatok után még nem volt alkalom arra, hogy a gépek által felforgatott kertek elrendezzék. Az egyenetlen terep legtöbbször nem alkalmas arra, hogy szép, rendezett kertet alakítsanak ki rajta, így szükség van arra, hogy a terepet elsimítsák, rendezzék. Ennek hiányában a kert értéke szintén csökkenhet.

Blogcikkünkben segítünk meghatározni, hogy pontosan mennyit érhet a kerted.
A kert értékét csökkenti, ha nincs megfelelően karbantartva.

Pontos becslést szeretnél? 

Amennyiben szükséges van az ingatlanod és a kerted értékének pontos becslésére, vedd igénybe a Duna House Saccoló díjmentes szolgáltatását vagy keresd értékbecslő kollégáinkat! Értékbecslőink nemcsak ingatlanokról, de építési telkekről, termőföldekről és zártkerti ingatlanokról is hivatalos szakértői véleményt készítenek, így bármilyen kérdés vagy igény esetén állnak a rendelkezésedre.

2022. 09. 14.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Eladás
Ingatlanfotózási kisokos: add el lakásod profi módon!
Egyedül szeretnél belefogni otthonod értékesítésébe? Ha nem tudod, hogy hogyan készíthetnél jó képeket a hirdetéshez, akkor az alábbi blogbejegyzésünk épp neked szól!
2023. 02. 16.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Eladnád az otthonod? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Az intenzíven változó ingatlanpiac híreit olvasva nehéz lehet meghatározni, hogy mi a jó döntés, a piacra lépés során, ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, ha 2023-ban értékesítenéd az otthonod!
2023. 05. 19.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Falfesték színek, amikkel nem lőhetsz mellé
Ingatlanod eladásán gondolkodsz? Mutatjuk milyen falszínekben érdemes gondolkoznod, hogy a lehetséges vevők is könnyen magukénak érezhessék az ingatlant!
2022. 11. 04.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakberendezés
Készítsd fel lakásod az eladásra home staging segítségével
Készítsd fel ingatlanodat eladásra pár egyszerű lakberendezési trükkel, amely vonzóbbá teszik otthonodat a vevők számára.
2022. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Ezeket fontold meg, mielőtt eladnád ingatlanod.
Biztos vagy az eladásban? Tudod ki számodra az ideális vevő? Mennyi pénzt vársz az ingatlanért? Elsőre könnyűnek hangzik, de nem árt tisztázni ezeket a kérdéseket!
2022. 02. 18.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Így válassz ingatlanszakértőt magad mellé!
Akár eladni szeretnél ingatlant, vagy új álom otthonodat szeretnéd megvásárolni, fontos, hogy a megfelelő szakértő legyen melletted az adásvétel során.
2022. 06. 08.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakásfelújítás eladás előtt? Igen, vagy nem
Örök kérdés, amely minden lakás eladót foglalkoztat, hogy érdemes-e felújítani a lakást eladás esetén. Cikkünkből kiderül, hogy miket kell mérlegelni a döntés előtt.
2021. 09. 29.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább
Blog
Eladás
A kizárólagos szó.
Gondolatok és tények a kizárólagos szóról, mielőtt Prémium-ra változik a neve.
2019. 01. 02.
Olvass tovább