Hogyan mérd fel, hogy mennyit ér a kerted?

Hogyan mérd fel, hogy mennyit ér a kerted?

A pandémia alatt jócskán megugrott a kereslet a kertes házak iránt: a városban, tömbházakban élők szerettek volna kiszabadulni a bezártságból, így körükben kifejezetten népszerű lett ez az ingatlantípus. Joggal merülhet fel a kertes házak tulajdonosaiban, hogy a megnövekedett kereslet tükrében mennyit ér a kertjük. A kert értéke azok számára is érdekes lehet, akik most terveznek kertes házba költö

A kertek típusai

Természetesen egy kert értéke függ attól, hogy milyen kertről van szó. Általánosságban elmondható, hogy a zártkerti ingatlanok kedvezőbb áron kelnek el, mert néhány olyan hátrányos jellemzővel rendelkeznek, amivel a hagyományos társaik nem. Ha még többet szeretnél tudni a zártkertekről, olvasd el a témáról szóló cikkünket!

Ingatlan rendezett kerttel, amely még otthonosabbá teszi a lakást.

 

A díszkertek azok a kertek, ahol gazdálkodás, növénytermesztés jellemzően nem, vagy kis mértékben – például néhány magaságyásban, hobbikertként – történik. A díszkertek közül jellemzőbben azok a legértékesebbek, amiket gondosan ápol és karban tart a tulajdonosuk. Az elhanyagolt, gazos kertek kevesebbet adnak hozzá az ingatlan értékéhez. Bejegyzésünkben a díszkertekkel foglalkozunk, a termőföldekről nem ejtünk szót. 

 

Értéknövelő tényezők  

 

A jó megközelíthetőség jellemzően növel a telek értékén, csak úgy, mint a kedvező fekvés és tájolás is. Emellett azok a kertek is értékesebbek, amik lenyűgöző panorámát kínálnak, akár egy közeli városra, akár folyó- vagy vízpartra vagy a természetes környezetre.

 

A kertépítés vagy kertrendezés során szakemberek a konkrét kert ismeretében megtervezik, hogy miként lehet a kert adottságait a leginkább kihasználni, majd egy meghatározott stílusban fákat, növényeket és egyéb használati és dísztárgyakat telepítenek bele. Azok a kertek, amiket szakember tervezett és épített, valamint a tulajdonosuk gondosan rendben tartott, jellemzően sokkal értékesebbek és többet adnak hozzá az ingatlan értékéhez, mint azok, ahol ezt a folyamatot nem végezték el. A kert értéke függ attól is, hogy a kertrendezés során milyen növényekkel, esetleg bútorokkal és egyéb kiegészítőkkel töltötték meg a teret, hiszen ezek értéke mind hozzáadódik a végső árhoz.

 

Értékcsökkentő tényezők 

 

A kert értékét leginkább az befolyásolja negatívan, ha elhanyagolt állapotban van. Ennek oka az, hogy rengeteg pénzt és erőforrást igényel, hogy újra megfelelő állapotba hozzák. A korhadt fákat például ki kell vágni, az elburjánzott növényzetet ki kell írtani, a gazos vagy kiégett gyepet pedig újra kell telepíteni, hogy a kert visszanyerhesse az eredeti pompáját. Ez azonban sok munkát, drága gépeket és szakembereket igényel. Ha tudni szeretnéd, hogy tulajdonosként miként hozhatod ki a maximumot rossz állapotú kertedből, kattints ide

 

 

Egyenetlen terep legtöbbször akkor jelentkezik, ha egy építkezést nemrég fejeztek be, és a munkálatok után még nem volt alkalom arra, hogy a gépek által felforgatott kertek elrendezzék. Az egyenetlen terep legtöbbször nem alkalmas arra, hogy szép, rendezett kertet alakítsanak ki rajta, így szükség van arra, hogy a terepet elsimítsák, rendezzék. Ennek hiányában a kert értéke szintén csökkenhet. 

 

Pontos becslést szeretnél?

 

Amennyiben szükséges van az ingatlanod és a kerted értékének pontos becslésére, vedd igénybe a Duna House Saccoló díjmentes szolgáltatását vagy keresd értékbecslő kollégáinkat! Értékbecslőink nemcsak ingatlanokról, de építési telkekről, termőföldekről és zártkerti ingatlanokról is hivatalos szakértői véleményt készítenek, így bármilyen kérdés vagy igény esetén állnak a rendelkezésedre. 

 

 


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.