Az alku eladói szemmel: érdemes-e védekezni és ha igen, hogyan?

Az alku eladói szemmel: érdemes-e védekezni és ha igen, hogyan?

Az alkutól sok eladó megijed, pedig természetes lépés az ingatlan-adásvétel során. Egy előre megtervezett, jó alkustratégiával biztosíthatod, hogy a kívánt áron add el az ingatlanod. Blogcikkünkben segítünk, hogy hogyan készülhetsz fel egy sikeres alkura eladóként!

Az előkészületek és tudnivalók

Eladóként az alkupozíciód valójában már jóval azelőtt kialakul, hogy a potenciális vevő ajánlatot tenne. Az általad meghatározott eladási ár hatással van arra is, hogy milyen pozícióból indulsz eladóként – emiatt is kiemelten fontos, hogy reális árat határozz meg. A Duna House Saccoló díjmentes, online szolgáltatás például 45 000 adásvétel és a honlapunkon található több mint 20 000 hirdetés alapján segít az ingatlan értékének meghatározásában.

 

Mielőtt elkészítenéd az ingatlan hirdetését, már érdemes felkészülnöd egy lehetséges alkura. Határozd meg előre, hogy mennyi a lélektani határ, ameddig kész vagy engedni az árból! Érdemes felkészülni arra, hogy az egyes helyzetekben hogyan fogsz cselekedni: például, ha a vevő rugalmas a kiköltözés dátumával kapcsolatban vagy ha jóval több engedményt kér az árból, mint amit te hajlandó vagy elfogadni.

 

 

Az alku folyamata

Az alku során jelentősége van annak is, hogy mikor kaptad az ajánlatot. Ha csak pár nappal azután, hogy meghirdetted az ingatlant, akkor feltételezhető, hogy reális árat kérsz, így nem feltétlenül érdemes 1-2%-nál nagyobb összegű alkut elfogadnod. Azonban, ha hónapok, évek óta a piacon van az ingatlan és elfogadható ajánlatot kaptál, nem érdemes visszautasítanod azt.

 

Fontos még, hogy a vevő ajánlatára ne reagálj azonnal! Kérj 1-2 nap gondolkodási időt, amely során gondold végig higgadt fejjel is az ajánlatot. A vevők sokszor az ingatlan állapotára hivatkozva ajánlanak kevesebbet. Ez eladóként érzelmileg megterhelő lehet, hiszen előfordulhat, hogy kötődünk a lakáshoz vagy nem látjuk a felújítás szükségességét. Azonban vannak olyan esetek, amikor érdemes engedni az alkunak, például ha az ingatlan szerkezete felújításra szorul.

 

Mikkel kapcsolatban lehet alkut kötni?

Az első és leggyakrabban előforduló tétel természetesen az ár. A vevők jellemzően az ár 10%-t próbálják meg lealkudni, de az ingatlan állapotától vagy elhelyezkedésétől függően ez akár változhat is. Eladóként törekedj az arany középút megtalálására, hogy a saját és a vevő elképzelései félúton találkozhassanak.

 

A bútorok és a beépített készülékek is képezhetik az alku tárgyát. Elképzelhető, hogy a home staging módszerével felkészített lakás annyira megtetszik a vevőnek, hogy a berendezési tárgyakkal együtt szeretné megvásárolni az ingatlant. Ha többet olvasnál arról, hogy mi az a home staging és hogyan segíthet jobb áron eladni az ingatlanodat, kattints ide!

 

Végül pedig az átadás-átvétel időpontja is képezheti az alku tárgyát, hiszen a költözés dátuma felvethet egyéb többletkiadásokat is. Például, ha az eladóként albérletbe kell költöznöd amiatt, hogy a vevő hamarabb szeretné átvenni új otthonát, az mindenképpen befolyásolja az alkupozíciódat.

 

A fiatal pár beköltözik egy új ingatlanba az áralkut követően.

 

Mi a teendő, ha nem komfortos számodra az alku?

Mivel a legtöbb ember élete során egy-két alkalommal érintett ingatlan-adásvételben, így természetes, ha a valaki számára nem komfortos az alku. Ha úgy érzed, hogy egy szakember jobban képviselné az érdekeidet a vevővel szemben, keress fel egy ingatlanközvetítőt! Az ingatlanos számára az alku a munkája része, így rutinosan vezet végig a folyamaton. A Duna House értékesítői örömmel állnak a rendelkezésedre az ingatlanadásvétel-menedzsmenttel kapcsolatos minden kérdésedben!


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.