.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Albérlet: hogyan érd el, hogy téged válasszon a tulaj? 

Albérletet keresni bizony stresszes lehet, főleg, ha már megtaláltad az ideális lakást, és azon izgulsz, hogy a sok-sok jelentkező közül téged válasszon a tulaj. Blogcikkünkben összegezzük, hogy milyen tulajdonságokat tartanak fontosan a főbérlők a bérlők kiválasztásánál, és segítünk, hogy hogyan érheted el, hogy rád essen a választás.

A jó bérlők ismérvei 

Általánosságban elmondható, hogy a tulajdonosok olyan bérlőket keresnek, akikről el tudják képzelni, hogy a saját lakásukban élnek. Az ideális bérlő tehát vigyáz a lakás és a bútorok épségére és életvitelével nem zavarja a szomszédokat. Emellett az is fontos szempont, hogy mennyire könnyen találja meg a közös hangot a főbérlővel – hiszen hónapról-hónapra kapcsolatban lesznek a lakbér és a számlák rendezése miatt, valamint a felmerülő problémákat is tudniuk kell orvosolni. A megbízhatóság és pontosság épp olyan elengedhetetlen tulajdonságai egy ideális bérlőnek, mint a tisztaság és a rend szeretete.

Hogyan közvetítheted ezeket a tulajdonságokat? 

Amikor kapcsolatba kerülsz a főbérlővel, törekedj rá, hogy a fentiekben összefoglalt tulajdonságokat tükrözze a magatartásod! Például amikor a lakás megtekintésére indulsz, semmiképpen se késs! Ha a megbeszélt időpontban érkezel, azzal nemcsak azt üzened a főbérlő számára, hogy udvarias vagy és tiszteled az idejét, hanem abban is megerősítheted, hogy a havi lakbért és a számlákat is mindig időben egyenlíted majd ki.

Ügyel arra, hogy ne tűnj követelőzőnek, hiszen ez eltántoríthatja a főbérlőt. Ha túl rámenősnek mutatod magad a találkozó során, akkor a főbérlő joggal hiheti azt, hogy a későbbiekben esetlegesen felmerülő problémák megoldásában sem leszel majd közreműködő.

Ha pedig többen vennétek ki az albérletet, mindenképpen menjetek el mindannyian a személyes találkozóra. Így a főbérlő megbizonyosodhat arról, hogy minden lakó szimpatikus-e a számára. Ez szintén előnyhöz juttat benneteket olyan érdeklődőkkel szemben, akik nem mutattak be minden potenciális lakót a főbérlőnek.

Olvasd el blogcikkünket és legyél te az albérlet tulajdonosok első választása!
Ha szeretnéd, hogy rád essen a tulajdonos választása, olyan magatartást kell mutatnod, ami szimpatikus számára, legyen szó a rend megtartásáról vagy akár a pontosságról.

Adj referenciát a megbízhatóságodról! 

Laktál már korábban albérletben? Ha igen, ez tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy referenciát kérj a korábbi főbérlődtől arról, hogy megbízható bérlő voltál, nem okoztál kárt és mindig pontosan fizetted a lakbért is. Egy ilyen referencia előnyhöz juttathat más érdeklődőkkel szemben, hiszen bizonyítékul szolgál arról, hogy te bizony ideális bérlő lennél.

Ne ess kétségbe azonban akkor sem, ha ilyen referencia még nem áll a rendelkezésedre, mert például elsőkét költözöl albérletbe. Ha megbízható, rendszerető személy vagy, és követed a fentiekben leírt tanácsokat, akkor is nagy eséllyel meggyőzheted a tulajt arról, hogy te bizony ideális bérlő lennél.

Emellett ha van rá lehetőséged, jövedelemigazolással még egy extra biztosítékot adhatsz arról, hogy a megbeszéltek szerint ki fogod tudni fizetni a lakbért minden hónapban. A jövedelemigazolás külföldön, ahol még nagyobb a verseny az egyes albérletekért, már bevett szokás, így várható, hogy itthon is elterjed előbb-utóbb. Mielőtt még elterjedté válna, előnyt biztosít számodra olyan jelentkezőkkel szemben, akik például nem foglalkoztak a jövedelmük igazolásával.

Győzd meg a tulajdonost a megbízható, pontos magatartásoddal és legyél te, aki megkapja az albérletet!
Ha van módid rá, kérj korábbi főbérlődtől referenciát, hogy egy megbízható és tiszta albérlő voltál.

Ne hallgass el semmilyen részletet!

A kiskutyáddal költöznél, vagy gyakran meglátogatnak és pár napot nálad töltenek a más városban élő rokonaid? Az ilyen információkat semmiképpen se hallgasd el a főbérlő elől, még akkor sem, ha úgy érzed, hogy hátrányba sorolnak a többi érdeklődővel szemben. A későbbiekben bizonyára kiderülnek az ilyen ferdítések, és nemcsak a főbérlőddel kialakult kapcsolatot rontják meg, hanem akár az albérleti jogod elvesztéséhez is vezethetnek.
Mielőtt megkötnétek a szerződést, mindenképpen tisztázd az olyan témákat, mint a kisállattartás vagy az időnként felbukkanó extra személyek. 

2022. 08. 26.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább