.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Panelben gondolkodsz? Mutatjuk az előnyöket és hátrányokat!

Csakúgy, mint minden használtan vásárolt lakásnak, a panelházaknak is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Sokan eleve tartózkodnak a panelektől, hiszen korábban sok szó esett a korszerűtlen berendezésekről, a papírvékony falakról vagy a kevésbé esztétikus, szürke megjelenésükről. A panelprogram bevezetése óta azonban rengeteget fejlődtek ezek az ingatlanok is, és mára már számos olyan előnyük van, ami a tulajdonosok számára kedvező lakhatási feltételeket tesznek lehetővé. Blogcikkünkben ezeket a pro és kontra érveket összegezzük.

Milyen előnyökről beszélhetünk egy panelház esetében?

Kedvező ár 
A panelek négyzetméterára – a legtöbb lokáció esetében – kedvezőbb, mint a téglából épült lakásoké. Így akár központi kerületekben is lakáshoz juthatsz ugyanakkora keretből. Sőt, egy panellakást hónapról-hónapra fenntartani is költséghatékonyabb.

Kiszámítható a felújítás
A panelek azok az ingatlantípusok, amik felújítása során lényegesen kevesebb alkalommal éri kellemetlen meglepetés a tulajdonost. Valószínűleg nem fogsz találni 3 réteg padlóburkolatot a jelenlegi padló alatt, és a veszélyes anyagok miatt sem kell aggódnod. Így a felújítás költségei és ütemterve viszont nagyon jól tervezhető!

Jó az elrendezésük
A legtöbb panellakást úgy tervezték, hogy az adott helyen minél több szoba és helyiség elférjen, így az elrendezés sokszor ideális nagyobb családok számára is. Szükség esetén – persze a megfelelő engedélyek birtokában – lehetőség van a falak áthelyezésére is, így valóban az igényeidnek megfelelő beltér alakítható ki. Szintén pozitívum, hogy sok lakás rendelkezik erkéllyel is, ami nemcsak a területet növeli, de lehetőséget is nyújt kellemes időtöltésre a szabadban.

Panelprogramos lakások korszerűbbek
Gyakori prekoncepció a panellakásokkal szemben, hogy korszerűtlenek és nem gazdaságos fenntartani őket az elavult rendszerek miatt. Jó hír, hogy a Panelprogramban részt vevő ingatlanok esetében ez már egyáltalán nem igaz, hiszen a hőszigetelés mellett az egyikori tulajdonosok gyakran a nyílászárók cseréjét is elintézték. 
Az egyedi fűtésmérőknek köszönhetően pedig a fűtés sem kerül vagyonokba, és télen könnyű fenntartani a kellemes meleg hőmérsékletet.

Blogcikkünkből kiderítheted, hogy milyen előnyei vannak a panellakásoknak!
Egy panellakás kiváló választás lehet családok számára, mivel jó területi elrendezés jellemzi őket, ahol minden családtagszámára elegendő privát tér áll rendelkezésre

Ami az előny, az sokszor a hátrány is 

Fontos, hogy milyen állapotúak 
A paneleknél hatványozottan igaz az az egyébként általános érvényű szabály, hogy az állapot kiemelten fontos szempont. Ha a ház részt vett a Panelprogramban, akkor nehezen lőhetsz mellé, hiszen így nagy valószínűséggel egy korszerű ingatlant kapsz. Egy jó állapotú panellakással szinte semmi teendőd nem lesz, azonban egy lelakott, felújításra szoruló ingatlan sok fejfájást tud okozni.

Nem zöldövezetben vannak
A „panelrengeteg” kifejezést bizonyára nem kell bemutatni. Ez a szó remekül leírja a panellakások egyik hátrányát, amely a zöldövezetektől való távolságot jelenti. Bizonyos esetekben ez a prioritási lista végére kerül, hiszen az egyéb pozitív tulajdonságok ellensúlyozni tudják azt.

Kellemetlen szagok
A kellemetlen szag sajnos gyakori jelenség egy panelben, hiszen a szellőzők sajnos nem mindig teszik megfelelően a dolgukat. Sok házban a lépcsőháznak és a liftnek is sajátos szaga van, ami a takarítás függvényében enyhül vagy erősödik időről időre.

Vékony falak
A másik leggyakrabban emlegetett hátránya a panellakásoknak a vékony falak. Ha a szigetelést nem újították fel, vagy nem szereltek be hangszigetelést, akkor bizony zavaró lehet a szomszédban zajló hangosabb összejövetel, takarítás vagy felújítás.

Az ingatlan kiválasztása során fontos, hogy tisztában legyél a lakástípus előnyeivel és hátrányaival, amelyeket mérlegelni kell a döntés meghozásakor.
A panellakások egyik legnagyobb hátránya, hogy általában nem a zöldövezetben helyezkednek el.

Megéri panellakást választanod?

Összességében elmondható, hogy a panelek megannyi előnnyel rendelkeznek, de hátrányuk is akad. Lakásvásárlás előtt érdemes ezeket a szempontokat mérlegelve meghozni a döntést, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az előnyök magasan felülmúlják a hátrányokat. 

2022. 04. 19.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább