.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Parkolás a belvárosban 

A belvárosi életnek van egy aspektusa, amiről költözés előtt általában kevesebbet hall az ember, de belvárosi lakosként azonban első kézből megtapasztalja. Ez nem más, mint a parkolás, ami bizony kihívás lehet a belvárosi lokációkat illetően – nem kizárólag a fővárosban, hanem a nagyobb vidéki városokban is. Mielőtt a belvárosba költöznél, olvasd el bejegyzésünket, amiben összegeztük a belvárosi parkolás legfontosabb tudnivalóit.

Ideális eset: saját parkolóhely 

A legszerencsésebbnek azok mondhatják magukat, akik saját parkolóhellyel rendelkező ingatlant birtokolnak a belvárosban. Nekik nem kell aggódniuk, hogy találnak-e parkolóhelyet a közeli utcákban, és nem kell idegeskedniük amiatt sem, hogy messziről kell a heti bevásárlást hazacipelniük vagy hogy esetleg megsérül az autójuk. A saját garázs vagy beálló tehát nemcsak a tulajdonos mindennapjait könnyíti meg, hanem az ingatlan értékét is növelheti.

Saját parkolóhellyel leggyakrabban az új építésű ingatlanok rendelkeznek, esetükben az építkezés során teremgarázsokat alakítanak ki. A régebbi társasházak, bérházak esetén gyakori, hogy az udvaron van lehetőségük parkolni a lakóknak. A saját parkolóhely további előnye a közterületen lévő parkoláshoz képest, hogy biztonságosabb is, hiszen zárt helyen jellemzően kisebb az esélye annak, hogy az autót megrongálják vagy akár ellopják.

Köztes megoldás: ingyenes parkolás az utcán kerületi lakosként 

Bizonyos városok vagy kerületek ingyenes közterületi parkolást biztosítanak a belvárosban lakóknak. Ez a saját parkolóhelyhez képest kevésbé ideális, hiszen még mindig közterületen, felügyelet nélkül kell hagynunk az autót, valamint egy szabad hely megtalálása is időbe telhet. Jóval kedvezőbb azonban annál, mintha mindezek mellett még fizetni is kéne a parkolóhelyért!

Az ingyenes parkolási lehetőségeknek érdemes még költözés előtt utánanézni, hiszen jellemzően csak bizonyos feltételek teljesülése mellett vehetők igénybe. Ilyen feltétel lehet például, hogy állandó lakcímmel kell rendelkezni az adott helyen. Városonként, kerületenként eltérő az is, hogy hány autóra vehető igénybe a kedvezmény, így költözés előtt mindig tájékozódj a rád vonatkozó szabályokra!

Tájékozódj a parkolási lehetőségekről, mielőtt új ingatlanba költözöl!
Amikor lakásvásárlás céljából nézel meg egy ingatlant, fontos, hogy a parkolási lehetőségeket is megfigyeld, ha mindennapi szinten használod autódat.

Parkolás a közterületeken 

A legnagyobb kihívást az a helyzet jelenti, ha az ingatlanod nem rendelkezik saját parkolóhellyel, de valamilyen okból kifolyólag az ingyenes parkolást sem tudod igénybe venni. Ekkor bizony közterületen, az ott érvényes díjszabás szerint kell parkolnod. Ilyenkor érdemes megfontolnod, hogy parkolóhelyet bérelj. Így havidíj ellenében biztonságban tudhatod az autódat, illetve mivel mindig lesz egy fix helye, a folytonos parkolóhely-keresgéléstől is elbúcsúzhatsz.

Hogyan parkolj közterületen belvárosi lakóként?
Ha a saját beállóhely nem opció, akkor érdemes havi bérleti díjat fizetned közterületi parkolóhelyért, hogy mindig biztonságban tudd autódat.

Jó tudni: parkolási szabályok Budapesten 

A fővárosban 2022 szeptembertől szigorítottak a parkolási renden, hogy csökkentsék az autók számát és limitálják, hogy egy autó milyen hosszú ideig foglal el egy parkolóhelyet. Bár bizonyos kerületek ingyenes parkolási lehetőséget adnak az állandó lakcímmel rendelkezőknek, ez a lehetőség nem minden kerületben elérhető, és csak bizonyos feltételek teljesülése esetén vehető igénybe.

Költözés vagy ingatlanvásárlás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy melyik zónába esik a kiszemelt ingatlan vagy hogy van-e lehetőség ingyenes parkolás igénylésére helyi lakosként.

2022. 10. 13.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább