.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Mit érdemes tudnod, ha agglomerációba költözöl? 

Friss levegő, csend és nyugalom... a kertvárosi élet háborítatlan bája. Vagy mégsem? Bár az agglomerációnak minden kétséget kizáróan számtalan előnye van, azért nem árt, ha a hátrányairól vagy az esetleges nehézségekről is tájékozódsz, mielőtt elkötelezed magad a lokáció mellett. Blogcikkünkben összegeztük, hogy mit érdemes tudnod, ha agglomerációba költözöl.

Közlekedés és utak

Az első és talán legfontosabb szempont: a közlekedés. Ha az otthonod az agglomerációban van, de munka vagy a gyerekek iskolája miatt naponta ingáznod kell a közeli városba, akkor bizony az utazással töltött idő óhatatlanul is meg fog nőni. Költözés előtt érdemes tájékozódnod arról, hogy milyen a közlekedés a csúcsidőszakokban, munka előtt és után, valamint hogy elérhető-e a tömegközlekedés. Ez utóbbi különösen fontos lesz akkor, ha gyermekeid felnőnek és egyedül közlekednek majd.

Ne lepődj meg akkor sem, ha az agglomerációs település bizonyos részein egyelőre csak földutakkal találkozol – ezek a települések jellemzően gyorsan feljődnek, így a földút helyét egy-két éven belül simára aszfaltozott út veheti majd át.

Infrastruktúra

Főleg akkor, ha egy nyüzsgő városból költözöl az agglomerációba, meglepő lehet a kontraszt a két lokáció infrastruktúrája között. Míg a belvárosban szinte mindig találsz nyitva kisboltot, rengeteg szórakozási és kikapcsolódási lehetőség vár, addig az agglomerációs településeken elképzelhető, hogy hétvégén kora délután már bezár a kisbolt, és autóba kell pattannod, ha elfelejtettél valamit megvenni a vacsorához.

Költözés előtt járj utána annak is, hogy biztosan van-e az adott településen orvosi rendelő, gyógyszertár, illetve hogy milyen óvodai és iskolai lehetőségek várják a legkisebbeket.

Ezeet figyeld meg, mielőtt agglomerációba költözöl?
Ha ingáznod kell majd munkahelyedre, érdemes több napszakban is megnézned a kiszemelt ingatlant, hogy számolni tudj az utazási idővel.

Vannak-e haszonállatok a közelben? 

Az agglomerációs településeknél nem ritka, hogy a lakóövezet közelében haszonállattartást is végeznek az erre kijelölt helyen, illetve az is gyakran előfordul, hogy a szomszédok tartanak például baromfit vagy háztáji állatokat. Amikor egy kiszemelt ingatlan megtekintésére érkezel, tegyél egy kört a környéken és ellenőrizd, hogy van-e olyan gazdaság vagy más létesítmény, ami hangokkal vagy szagokkal zavarná a nyugodt pihenésed.

4 dolog, amit érdemes megfontolnod az agglomerációba költözés előtt.
Tájékozódj a szomszédok által tartott háziállatokról is és mérlegeld, hogy a zajok és a kellemetlen szagok mennyire lesznek zavaró tényezők.

Csatornázás és közvilágítás

Még ha kertvárosi lakóövezetbe is költözöl, akkor is érdemes ellenőrizned, hogy biztosan ki van-e építve a csatornarendszer, hogy nehogy azután érjen kellemetlen meglepetés, ha már beleszerettél egy ingatlanba. Ha esetleg még nincs kiépítve a csatornarendszer, akkor sem kell kétségbe esned: nézz utána a helyi önkormányzat településfejlesztési terveinek, melyből kiderül, hogy mikorra várható a fejlesztés. Hasonlóan a csatornahálózathoz, a közvilágítás megléte is kérdéses lehet. Érdemes megfogadnod az örökérvényű tanácsunkat, mely szerint több alkalommal, különböző napszakokban is javasolt meglátogatni a kiszemelt lokációt.

2024. 06. 14.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább