Mit érdemes tudnod, ha agglomerációba költözöl?

Mit érdemes tudnod, ha agglomerációba költözöl?

Friss levegő, csend és nyugalom... a kertvárosi élet háborítatlan bája. Vagy mégsem? Bár az agglomerációnak minden kétséget kizáróan számtalan előnye van, azért nem árt, ha a hátrányairól vagy az esetleges nehézségekről is tájékozódsz, mielőtt elkötelezed magad a lokáció mellett. Blogcikkünkben összegeztük, hogy mit érdemes tudnod, ha agglomerációba költözöl.

Közlekedés és utak

Az első és talán legfontosabb szempont: a közlekedés. Ha az otthonod az agglomerációban van, de munka vagy a gyerekek iskolája miatt naponta ingáznod kell a közeli városba, akkor bizony az utazással töltött idő óhatatlanul is meg fog nőni. Költözés előtt érdemes tájékozódnod arról, hogy milyen a közlekedés a csúcsidőszakokban, munka előtt és után, valamint hogy elérhető-e a tömegközlekedés. Ez utóbbi különösen fontos lesz akkor, ha gyermekeid felnőnek és egyedül közlekednek majd.

Ne lepődj meg akkor sem, ha az agglomerációs település bizonyos részein egyelőre csak földutakkal találkozol – ezek a települések jellemzően gyorsan feljődnek, így a földút helyét egy-két éven belül simára aszfaltozott út veheti majd át.

Infrastruktúra

 

Főleg akkor, ha egy nyüzsgő városból költözöl az agglomerációba, meglepő lehet a kontraszt a két lokáció infrastruktúrája között. Míg a belvárosban szinte mindig találsz nyitva kisboltot, rengeteg szórakozási és kikapcsolódási lehetőség vár, addig az agglomerációs településeken elképzelhető, hogy hétvégén kora délután már bezár a kisbolt, és autóba kell pattannod, ha elfelejtettél valamit megvenni a vacsorához.

Költözés előtt járj utána annak is, hogy biztosan van-e az adott településen orvosi rendelő, gyógyszertár, illetve, hogy milyen óvodai és iskolai lehetőségek várják a legkisebbeket.

 

Vannak-e haszonállatok a közelben?

 

Az agglomerációs településeknél nem ritka, hogy a lakóövezet közelében haszonállattartást is végeznek az erre kijelölt helyen, illetve az is gyakran előfordul, hogy a szomszédok tartanak például baromfit vagy háztáji állatokat. Amikor egy kiszemelt ingatlan megtekintésére érkezel, tegyél egy kört a környéken és ellenőrizd, hogy van-e olyan gazdaság vagy más létesítmény, ami hangokkal vagy szagokkal zavarná a nyugodt pihenésed.

 

Csatornázás és közvilágítás

 

Még ha kertvárosi lakóövezetbe is költözöl, akkor is érdemes ellenőrizned, hogy biztosan ki van-e építve a csatornarendszer, hogy nehogy azután érjen kellemetlen meglepetés, ha már beleszerettél egy ingatlanba. Ha esetleg még nincs kiépítve a csatornarendszer, akkor sem kell kétségbe esned: nézz utána a helyi önkormányzat településfejlesztési terveinek, melyből kiderül, hogy mikorra várható a fejlesztés. Hasonlóan a csatornahálózathoz, a közvilágítás megléte is kérdéses lehet. Érdemes megfogadnod az örökérvényű tanácsunkat, mely szerint több alkalommal, különböző napszakokban is javasolt meglátogatni a kiszemelt lokációt. Ide kattintva további tippeket olvashatsz a témában!


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.