.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Költözz tudatosan!

Mindig nagy izgalmakkal jár a költözés, hiszen életünk egy fejezete lezárul és új kezdődik minden egyes új otthonnal. Bedobozoljuk az életünket és tovább állunk egy már jól ismert helyről egy még ismeretlen terepre, ahol újabb emlékeket gyűjthetünk. A költözés felfordulással jár és gyakran stressz is kíséri. Pár pontban összefoglaljuk, mit tehetsz annak érdekében, hogy minél gördülékenyebben történjen a régi ingatlan elhagyása.

Mérd fel az új lakást

Mielőtt rögtön belevágnál a csomagolásba és a bútorok szétszedésébe, tervezd meg, hogy mely helyiségbe mi fog átkerülni a régi lakásból, hogy már célirányosan tudd a holmikat átcipelni. Milyen bútorokat fogsz garantáltan átvinni és mi az, amire már nincs szükséged és nyugodtan túladhatsz rajta. Valaki más biztosan örülni fog egy olyan bútornak, ami számodra már feleslegessé vált. Azt is nézd meg, hogy mi az a berendezési tárgy, amit egyben át tud vinni egy költöztető és mi az, amit viszont muszáj lapra szerelni.

Időpont

Ahhoz, hogy ne övezze pánikhangulat a költözést, fontos, hogy alaposan megtervezd a költözés idejét: mely napra hívd a költöztető céget, mikor tudsz átvinni a lakásba kisebb csomagokat, mikor lesz idő kitakarítani az új, illetve a régi helyen, kik tudnak segíteni neked. Ha az ütemtervet sikerül fixálni, már tovább is léphetsz a következő fontos pontra. 

Legyél tudatos, ha új ingatlanba költözöl!
A költözés során érdemes előre megtervezned az időbeosztást.

Szelektálás

Gyakran nehéz megválni olyan holmiktól, amelyek már évek óta a birtokodban vannak, ha esetleg egy-egy fontos momentum is kötődik hozzájuk, akkor az még jobban nehezíti a dolgot. De legyél magadhoz őszinte mielőtt ezeket magaddal cipeled új otthonodba: biztos szükséged van ezekre? Amennyiben a szíved mélyén érzed, hogy az emlékek megmaradnak a nélkül is, hogy féltve őriznél egy törött bögrét, több éves mozijegyeket, vagy jegyzetfüzeteket, akkor itt az ideje megválni tőlük!

Sokszor abba a hibába eshetsz, hogy elteszel dolgokat „jó lesz még valamire” felkiáltással. Itt megint csak fontos, hogy ne csapd be magad és elgondolkozz azon, hogy használtad-e az elmúlt egy évben ezeket a tárgyakat, eszközöket. Ha a válasz egyértelműen nem, akkor ezeket is érdemes kiselejtezni.

A költözés arra is nagyszerű lehetőséget biztosít, hogy a ruhatáradat átnézd. Itt is fontos, hogy őszinte legyél magadhoz és minden kopott és sosem hordott ruhadarabtól megválj. Amennyiben nincs arra lehetőséged, hogy a még jó minőségű, hordható ruhadarabokat elajándékozd, akkor nézz utána a lehetőségeknek. Számos olyan leadási pont és ruházati üzlet van, ahol átveszik a használt ruhadarabokat és új életet adnak azoknak adomány formájában, vagy újrahasznosítják textil alapanyagként. 

Szelektálj és rendszerezd a költözéskor átvinni kívánt dolgaidat!
Szerezd be a megfelelő mennyiségű dobozt és csomagolóanyagot, mielőtt költözöl.

Dobozolás

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű csomagoló anyagot szerezd be, hogy ne érjen meglepetés a költözködés hevében. Ügyelj rá, hogy minden dobozt láss el címkével és írd rá annak tartalmát, illetve könnyítsd meg a költöztetők munkáját azzal, hogy ráírod a helyiséget, ahova vinni kell a dobozt. Ne pakold túl nehézre a dobozokat, kalkulálj azzal, hogy ezeket meg is kell emelni és akár ki is szakadhat az alja, ha túl nagy súly van benne. 

Mentőcsomag

A költözés után lehet nem lesz erőd rögtön kipakolni mindent, így érdemes összerakni egy olyan pakkot, ami azokat a dolgokat tartalmazza, amire az első napon szükséged lehet: pár tányért, egy-két evőeszközt, tisztálkodási felszerelést, váltóruhát.

A sikeres költözést követően ne felejtsd el megszámolni a sarkokat az első este új otthonodban!

2024. 04. 12.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább