.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Nyaralók Magyarországon - Balaton, Velencei-tó vagy a Tisza-tó?

Jön a nyár, mindenki a vízpartra vágyik, a legjobb pedig, ha saját nyaralóból élvezhetjük a napsugarakat. Cikkünkben összegezzük, hogy miket érdemes tudni a legnépszerűbb hazai vízparti nyaralóövezetekről.

A magyar tenger

Szinte vitathatatlan, hogy nyáron az ország egyik kedvenc célpontja a Balaton. Rengeteg embert fűz szép emlék a tóhoz, ami nem is csoda, hiszen itt minden korosztályú, érdeklődésű ember megtalálja a kedvére való kikapcsolódási lehetőséget. Az utóbbi években egyre több új építésű nyaralónak szánt lakással találkozhatunk, amelyek nem csak a melegebb hónapokban, de a beépített fűtőrendszereknek köszönhetően az év minden szakaszában képes otthont nyújtani. Ebből adódóan akár a téli hónapokban is kikapcsolódási lehetőséget nyújt, hogy megcsodáld a Balatont téli pompáját. Sok ember szíve húz a tó egyik, vagy másik partja felé is – lássuk, mi jellemző az északi, vagy épp a déli parton fekvő nyaralókra! 

Az északi partot jellemzően azok keresik fel, akik kulturális vagy aktív pihenésre vágynak, hiszen a környék számtalan kirándulási lehetőséget biztosít, például a hangulatos szőlőskertekben vagy akár a Balaton-felvidék közeli hegyein. Emellett az északi-parton található Keszthely is, amely a Balaton kulturális fővárosaként ismert. 

Kisgyermekes családok számára azonban kevésbé előnyös az északi part, hiszen – Budapestről indulva – autóval több idő elérni, és a gyorsan mélyülő strandok sem kedveznek a legkisebbeknek.

A déli part – az északival ellentétben – kedvező választás lehet a családosak számára: a sekély vízben órákig eljátszanak a gyerekek, és a legnépszerűbb strandokhoz általában az út is rövidebb. A kilátás pedig egyenesen pazar a szemközti hegyekre, Zamárdiból, Szántódról, vagy Siófokról például gyönyörű naplemente szemtanúi lehetünk, a Tihanyi-félszigetre néző panorámából adódóan. Ha a déli part mellett döntesz, a nyaraló vásárlása során érdemes figyelembe venned, hogy az itt található ingatlanok azonban jellemzően drágábbak, mint északi-parti társaik, különösen ha új építésű ingatlant vásárolnál.

Közel Budapesthez: a Velencei-tó

A Velencei-tó, Magyarország harmadik legnagyobb tava, a melegebb évszakokban könnyen felmelegszik, ezért kedvelt célpont a nyaralók körében. Ha valaki csak egy napos kikapcsolódásra vágyik, Budapestről és a környező városokból pillanatok alatt elérheti a tavat, de egyre többen választják állandó lakhelyükként is a Balatonhoz képest jóval nyugodtabb régiót.

A Velencei-tavat övező települések nagy változatosságot mutatnak. A legnépszerűbbek Velence és Gárdony: a legtöbb, Budapestről érkező, pihenni vágyó ide látogat el, így rendszerint pezsgő élettel, színes programokkal és kiépült infrastruktúrával találkozhatunk. Befektetésként kiváló helyszín, hiszen könnyedén kiadhatjuk az ingatlant akár rövidebb, akár hosszabb távra is.
A tó északnyugati partján viszont csendesebb településeket és falvakat találunk – ha a nyugalom és természetközeliség a fő szempontok új otthonunk kiválasztásakor, akkor ez a rész biztosan nem okoz majd csalódást!

Derítsd ki milyen vízparti befektetési lehetőségeid vannak, ha nyaralót vásárolnál Magyarországon!
A vízparti nyaralók vásárlásának egyik előnye, hogy a tavakban számos aktív kikapcsolódási vár.

A vadregényes Tisza-tó

A Tisza-tó is népszerű nyaralóhely, előnye pedig, hogy számtalan lehetőséget biztosít az aktív kikapcsolódásra. Nyaranta sokan körbetekerik a tavat, míg mások csónakkal fedezik fel az élővilágát, de a vízisportok szerelmeseinek is kedveznek a modern létesítmények. A térség állat- és növényvilága számos meglepetést tartogat, hajókázás során a tó egy-egy csendesebb zugában akár szabad szemmel is megfigyelheted majd a ritka madárfajokat, de ha a horgászat iránt érdeklődsz, akkor is pozitív élményekkel gazdagodhatsz majd nap mint nap.

A turisták körében a Tisza-tó fővárosaként is ismert Tiszafüred, valamint a Tisza-tavi Ökocentrumnak helyt adó Poroszló a legnépszerűbb városok. Ha befektetésen gondolkozunk, érdemes ezeket a helyszíneket szemügyre venni!

2024. 06. 07.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább