.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Hangos szomszédok, kutyatartás: mire érdemes figyelni, amikor egy ingatlant vásárlóként megnézel? 

A legtöbb lakásvásárló tisztában van azzal, hogy egy-egy megtekintés során a hangoskodó szomszédok, a sötét beltér, vagy a 3. emeleti, lift nélküli lakás intő jel lehet. De kevesebben tudják, hogy még számos olyan apróbb tényező létezik, amikre, ha odafigyelsz egy megtekintésen, később sok problémától és kellemetlenségtől óvhatod meg magad. Mutatjuk, mik ezek!

Négylábú házikedvencek 

A farkát lelkesen csóváló kutyus fogad az ajtóban, vagy egy békésen doromboló cica figyel a kanapéról? A négylábú házikedvencek bizonyára szívmelengető látványt nyújtanak, de ne feledkezz meg arról, hogy valószínűleg nem csak bájosságukkal, hanem a szőrükkel is nyomot hagynak a lakásban. Ha allergiás vagy, ez akár azt is jelentheti, hogy teljesen elállsz a vételtől, de egy alapos tisztítással mindenképp érdemes tervezned. Ez főleg akkor fontos, ha a vételárban az előző tulajdonos bútorai is benne vannak, a kanapén vagy a szőnyegeken például kiválóan meg tud ragadni az állatszőr. 

Ha allergiás vagy az állatszőrre, figyelj rá, hogy az ingatlannal együtt megvásárolt bútorokon ne legyen kis kedvencek nyoma.
Ha a megvásárolt ingatlanban előzetesen háziállat is élt, érdemes alaposan kitakarítanod, hogy megszabadulj minden állatszőrtől.

Ezekre figyelj a lakás állapotának felmérése során:

Látogasd meg a mosdót!

Hogy miért is? Hiszen így ellenőrizhetsz olyan dolgokat is, amik kipróbálás nélkül, szabad szemmel nem feltétlenül láthatóak. A WC lehúzásával például megbizonyosodhatsz arról, hogy nincsen dugulás, a kézmosással pedig kipróbálhatod, hogy csöpög-e a csap.

Keresd a beázás nyomait!

Vajon azért festett ki a jelenlegi tulajdonos, hogy költözhető állapotban adhassa el az ingatlant, vagy esetleg korábbi beázások nyomait szeretné eltűntetni? A beázás, vizesedés komoly gondokat jelent, hiszen rongálhatja az épület szerkezetét, és akár penész megjelenéséhez is vezethet. Megtekintéskor keresd az intő jeleket, és kérdezz is rá, ha felmerül a gyanú.

Kellemetlen kertes házak 

A kertes házba költözés hatalmas lépés lehet, hiszen végre kiszabadulhatsz a nyüzsgő városból, és közvetlenül élvezheted a természetet. Vagy mégsem? A megtekintés során ne csak a lakást, hanem a kertet is nézd meg alaposan, mérd fel, hogy mennyi teendőt jelent majd a gondozása. A fák vagy örökzöldek lehet, hogy első pillantásra szépnek tűnnek, de ellenőrizd (akár szakértő bevonásával) azt is, hogy nem korhadtak, betegek-e, hiszen ez esetben a rendbetételük is rád vár majd. 

Ha kertes házak után kutatsz, a megtekintéskor ne feledd el felmérni a kertet!
A kert gondozásához szükséges idő- és energiabefektetés meghatározó lehet az ingatlan vásárlása során.
2021. 12. 01.
Megosztás

Városfejlesztési tervek 

Idilli, fákkal teli park van az ingatlan közelében, ami elnyerte a tetszésedet? Vagy épp ellenkezőleg, földút vezet a házhoz, ami ront az ingatlan megközelíthetőségén? A legfontosabb kérdés ilyen esetekben az, hogy vajon meddig marad így az adott helyzet. Könnyen lehet, hogy a helyi önkormányzat a közeli park helyére bevásárlóközpont vagy irodaház építését tervezi egy-két éven belül, vagy már be is van ütemezve a földút felújítása jövő tavaszra. Mindenképp érdeklődj az önkormányzat fejlesztési terveiről a vásárlás előtt, hiszen lehetséges, hogy a környék várható változásai befolyásolják azt, hogy megfelelő-e számodra az ingatlan. Érdemes akár helyi Facebook csoportokba belépni, vagy a helyi újságot, fórumokat olvasgatni a jobb informáltság érdekében.

Ne köss kompromisszumokat!

Ami elsőre problémásnak tűnik, az valószínűleg hosszú távon is rengeteg bosszúságot okoz majd. Könnyen előfordulhat, hogy a kiszemelt ingatlan egy-egy vonzó tulajdonsága felülírja a többi, akár kevésbé pozitív jellemzőit. Vonzó lehet például egy tágas erkély egy belvárosi polgári lakás esetében, de ha a lakás csak egy fürdőszobával rendelkezik, te pedig kettőt szerettél volna, az feltehetően minden reggel kellemetlenséget okoz majd. Emiatt is érdemes tisztában lenned azzal, hogy a leendő otthonodnak milyen tulajdonságokat kell feltétlenül teljesítenie ahhoz, hogy hosszú távon jól érezd magad ott. 

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább