.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Minden, amit a kertről tudnod érdemes 

Ha az ingatlanhoz kert is tartozik, az jelentős mértékben képes befolyásolni az értékét – de mik azok egy kertben, amik növelik vagy épp csökkentik azt? Blogcikkünkben pontról-pontra elemezzük ezeket a szempontokat és segítünk, hogy eladáskor a kert ne egy plusz teher, hanem egy kiváló értéknövelő tényező legyen.

Első benyomás

A kert – főleg, ha az ingatlanhoz előkert is tartozik – befolyásolhatja, hogy milyen első benyomás alakul ki az érdeklődőkben. Gondolj bele a potenciális vásárlók helyzetébe: ha elhanyagolt, gazos vagy rendezetlen kert fogadja őket, valószínűleg kevesebb eséllyel veszik észre a lehetőségeket, amiket rejt. Ehelyett valószínűleg az lesz az első gondolatuk, hogy mennyi munka, pénz és idő lesz rendbe tenni a kertet, amíg olyan válik belőle, ahol szívesen pihennek és töltenek időt a családjukkal.

Nem nehéz tehát belátni, hogy egy szép, rendezett kert pedig képes növelni az ingatlan értékét, így érdemes némi erőforrást fordítani rá, mielőtt eladásra kínálod. Az alapok mindenképpen legyenek meg: nyírd le a füvet, gereblyézd össze a lehullott lombot és helyezz el egy-két virágos növényt, és máris szebb lesz az összhatás!

Árnyékos kert 

Általánosságban elmondható, hogy az olyan kertek, ahol élő növényzet nyújt árnyékot a napsütötte hónapokban, értékesebbek, mint azok a társaik, ahol a tűző nap miatt nem kellemes a kertben tartózkodni. Ha eladást fontolgatsz, érdemes növényeket telepítened a kertbe, amelyre az őszi időszak (növénytípustól függően) pont ideális lehet.

Nem feltétlenül kell facsemetékkel beültetni a teljes kertet, ha szorít az idő vagy szűkösek a lehetőségeid, akár nagyobb méretű, cserepes növényekkel is árnyas, kellemes kertet varázsolhatsz.

Tudd meg milyen értéknövelő tényezőkkel rendelkezik a kerted!
Ha a kertedben található növények árnyékolják a terület egy részét, az hozzáadott értéket jelent majd az eladás során.

Évszakhoz illő növényzet 

A növényzet, ha jól állapotú és egészséges, szintén növelheti a kert értékét. Ez különösen igaz a termő gyümölcsfákra és az örökzöldekre, azonban ügyelj arra, hogy valóban egészségesek legyenek! A beteg és öreg növények sajnos ronthatnak a kert értékén, hiszen feltehetően rövidesen el kell őket távolítani, ami további költségeket jelenthet az új lakónak.

Szintén értéknövelő lehet, ha nemcsak a fák egészségesek, hanem a kisebb növények is hozzáadnak a kert szépségéhez. Törekedj arra, hogy mindig évszakhoz illő növényzet pompázzon a kertben: tavasszal és nyáron rengeteg féle színes virág kövül választhatsz, de ősszel sem kell lemondanod a vonzó látványról. A teljesség igénye nélkül néhány tipp: az őszirózsa, krizantém vagy az árvácska a hűvösebb hónapokban is színt visz a kertedbe. 

 

Egy gondozott kerttel magasabb értéket teremthetsz ingatlanodnak.
A szabadidős tevékenységeknek teret és lehetőséget nyújtó kertek sokkal vonzóbbak a vásárlók számára.

Szabadidős lehetőségek 

A növényeken felül a szabadidős lehetőségek tovább növelhetik a kert értékét. Rendelkezel egy minőségi kertibútor-garnitúrával vagy van a kertben egy kerti grill, amit családi összejövetelek alkalmával több mindenre is használhatnak az új lakók? Ezek a szabadidős lehetőségek mind hozzáadhatnak az értékhez, persze csak akkor, ha jó állapotúak és szépen karban tartottad őket. A cserére szoruló vagy rozoga bútoroktól, gyerekjátékoktól jobb megszabadulni, mielőtt elkészítenéd a hirdetést!

Kerti tároló, garázs vagy melléképület

A korábbiakban már sokat emlegetett alapelv itt is érvényes: amennyiben jó állapotban vannak a kerti épületek, úgy növelhetik az ingatlan értékét. A kerti beálló vagy garázs különösen gyakran keresett jellemzői egy családi háznak, így jó eséllyel növelhetik az ingatlan értékét. 

 

2024. 05. 17.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább