.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Ingatlanközvetítő — kereséshez is? Mi mindent gondolj át, mit szeretnél, mire vágysz?

Bevett gyakorlat, hogy ingatlanunk gyors és gördülékeny eladásához ingatlanközvetítő segítségét vesszük igénybe. Valamivel kevesebben élnek azonban azzal a lehetőséggel, hogy következő álomotthonuk megtalálását is szakértőre bízzák, pedig a keresés sikeréhez is nagyban hozzájárulhat egy ingatlanközvetítő. Cikkünkben összegeztük, hogy mi mindent gondolj át, mielőtt belevágsz a keresésbe!

Az ingatlanközvetítő segít megtalálni új álomotthonodat! 

Az ingatlanközvetítő szakértelmével és tapasztalatával segít megtalálni az elképzeléseidnek megfelelő új otthont. Alapos igényfelmérés után megtekintésre invitál, ahova személyesen el is kísér, valamint rendelkezésedre bocsát minden információt az ingatlannal kapcsolatban, és végigkísér az adásvételi folyamaton.

A közös munka előtt érdemes átgondolni, hogy milyen számodra az ideális otthon, milyen elvárásokkal vágsz neki a keresésnek! Mutatjuk a legfontosabb szempontokat, amiket mindenképpen gondolj át.

Milyen számodra az ideális otthon?

Megkönnyíti a keresést, ha tudod, milyen környéken szeretnél lakni! A városhoz köt a munkád, és egyébként is remekül érzed magad a programokkal és élettel teli városban? Vagy éppen a csendesebb, családias hangulatú és természetközeli vidéki településen szeretnéd felnevelni a gyermekeidet?

A potenciális ingatlanok körét tovább szűkítheted a típus meghatározásával: ragaszkodsz-e egy kertes, családi házhoz, vagy egy polgári stílusú belvárosi lakásban képzeled el az életedet?

Gondold át azt is, hogy újépítésű, vagy használt ingatlant szeretnél-e. Az utóbbiak jellemzően kedvezőbb árú ingatlanok, de gyakrabban merül fel többletkiadás is, hiszen lehet szükség felújításra, az apróbb változtatásoktól az egészen komplex átalakításokig. Esetleg felújítással tervezel, és kifejezetten átalakítandó lakást keresel? Mindenképp hívd fel erre az ingatlanosod figyelmét!

Gondold át azt is, hogy milyen lehetőségeid vannak közlekedni. Van-e autód, esetleg szívesen biciklizel-e a városközpontba, boltokba, vagy kényelmesebb a számodra, ha gyalog is elérhetőek a fontosabb boltok, a gyógyszertár, és a tömegközlekedési csomópontok. Apropó, közlekedés: ha van autód, szeretnél-e garázst, vagy autóbeállót, parkolóhelyet a biztonságos tárolásához? Ha igen, ez legyen közvetlenül a lakáshoz, házhoz kapcsolódó, vagy a különálló garázs is működőképes megoldás lehet?

A következő fontos szempont, hogy mekkora ingatlant szeretnél, hány szoba, fürdőszoba lenne az ideális. A legtöbben nem egy-két évre, hanem hosszútávra terveznek a költözéskor, így érdemes a terveid figyelembevételével meghatározni a szobák számát, hogy az otthonod 5-10, vagy akár 15-20 év múlva is a kényelmedet szolgálja. A lakás elrendezésével kapcsolatban fontos információ, hogy hány szintet képzelsz el: míg az egyszintes lakások akadálymentes közlekedést biztosítanak, és tágassá teszik a teret, addig a többszintes lakásokban könnyen ki tudunk alakítani több életteret. Ha igényed van extra helyiségekre, például a dolgozószobának vagy egy házi edzőteremnek, ezt is jelezd az ingatlanosod felé, illetve gondold át, hogy szeretnél-e például kandallós nappalit, szaunát vagy medencét új otthonodba.

Kérj ingatlanközvetítői segítséget álomotthonod megtalálásában.
Az ingatlanszakértő alaposan méri fel igényeidet és annak alapján segít megtalálni a hozzád legjobban passzoló otthont.

Milyen lehetőségeid vannak, és mik azok, amik terén nem kötsz kompromisszumot?

Elengedhetetlen átgondolni a pénzügyi szempontokat is, hogy mekkora keretet szánsz az ingatlanra, illetve, hogy készpénzzel tervezel fizetni, vagy esetleg hitel felvételével tervezel.

Az otthon az a hely, ahol a családunkkal lehetünk, pihenhetünk és ahova visszavonulhatunk a világ zaja elől, így természetes, ha bizonyos dolgok terén nem szeretnénk kompromisszumot tenni. Gondold végig, hogy számodra mik azok a szempontok, amikből nem engednél az új otthonod kapcsán! Érdemes egy nagyjából 5-6 elemből álló listát felálltani, de figyelj arra, hogy ne határozz meg túl sok kizáró okot, hiszen az túlságosan leszűkíti a keresést. Illetve fordítva, ha túl kevés kritériumod van, akkor nagyobb az esélye, hogy olyan ingatlanokkal találkozol, amelyek valójában mégsem ideálisak a számodra.

Priorizálj szempontjaid között!

Utolsó lépésként készíts fontossági sorrendet a felsorolt szempontjaid között, állítsd fontossági sorrendbe azokat a szempontokat, amik a kizáró okokon kívül esnek. Erre azért lesz szükség, mert így az ingatlanosod is pontosabban tud tervezni a megtekintésre érdemes ingatlanokkal, valamint a döntés során számodra is hasznos, ha konkrét szempontok alapján tudsz mérlegelni. Ha családi házat készültök vásárolni, esetleg több generáció is együtt fogja használni az új otthont, érdemes a családtagokkal is beszélgetni a számukra fontos szempontokról, hogy mindenki számára ideális legyen az új helyzet.

Hasznos lista lakáskereséshez

Javasoljuk, hogy a következő listán tételesen menj végig, hogy pontosabb képet alkothass a számodra ideális új otthonról!

 • Melyik régióban/településen keresel ingatlant, településen belül van-e preferált kerület!
 • Milyen típusú ingatlant szeretnél? (Családi ház, lakás, újépítésű vagy használt)
 • Családi ház esetében szeretnél-e kertet?
 • Használt lakás esetében nyitott vagy-e a felújításra, vagy kulcsrakész ingatlant keresel?
 • Milyen lehetőségeid vannak a közlekedésre? Rendelkezel-e saját autóval, vagy fontos a tömegközlekedési csomópontok közelsége?
 • Ha van autód, szeretnél-e garázst? Ha igen, milyen típusú legyen?
 • Mekkora ingatlant szeretnél? A szobák, fürdőszobák számát és az alapterületet is gondold végig!
 • Hány szintes lakást szeretnél? Egy- vagy többszintes lakás az ideális?
 • Van-e igényed és lehetőséged extra helyiségekre? (Például edzőteremnek, dolgozószobának)
 • Szeretnél-e extrákat, mint például a kandalló, medence vagy szauna?
 • Mekkora keretet szánsz az ingatlanra? Tervezel-e hitelt felvenni?
 • Mik a KO kritériumaid, amik ha nem teljesülnek, nem jöhet szóba az ingatlan?
 • A további szempontoknak mi a fontossági sorrendje?
2021. 10. 06.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább