.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Minigarzonok. A szerethető kis otthonok.

A nagyjából 20 négyzetméter alapterületű ingatlanok, vagyis a minigarzonok mindig különlegességnek számítottak a lakáspiacon, hiszen rengeteg lehetőséget rejtenek magukban. Jellemzően inkább befektetési céllal vásárolt otthonok ideálisak lehetnek lakáskiadás szempontjából, legyen szó hosszútávú bérleti lehetőségről, vagy rövidebb, turisták körében népszerű időszakokról.

Röviden a minigarzonokról

A minilakások legtöbb esetben valamilyen egyéb funkciót betöltő helyiségek voltak. Ezek a jellemzően szuterén, vagy földszinti részen található gondok- vagy cselédlakások, esetleg tárolók kerültek átalakításra. Gyakorta előfordul, hogy nagypolgári, vagy nagyobb alapterületű ingatlanokat osztanak fel több kis alapterületű új lakássá.

Ha te is szeretnél egy ilyen minilakást otthonná átalakítani, akkor érdemes pár dolgot szem előtt tartani, hogy garantáltan praktikus életteret kapj.

A lakásfunkció megléte

Az első és legfontosabb dolog, amire oda kell figyelned mégsem a lakberendezéshez köthető, sokkal inkább adminisztrációhoz. Fontos, hogy a tárolóból, vagy egyéb más funkciót betöltő helységekből átalakított lakások esetén a tulajdoni lapon is át legyen vezetve a lakásfunkció. Ha nagyobb alapterületű lakás lett felosztva, szintén át kell vezetni a tulajdoni lapon a változásokat, illetve arra is figyelni kell, hogy önálló mérőkkel rendelkezzenek a lakások.

Hozd ki a legtöbbet minigarzonodból az alábbi lakberendezési tippek segítségével!
Ha találtál egy számodra megfelelő minigarzont, mindenképp ellenőrizd, hogy a tulajdoni lapon lakásfunkcióként van megjelölve!

Erre a négy fő funkcionális zónára figyelj a lakberendezés során

Négy fő funkcionális zónáról lehet beszélni a lakás kialakításakor: a fürdőszobáról, konyháról, nappaliról és a hálóról. Ezek közül a fürdőszoba szeparált tér, ám a konyha, nappali és a háló gyakran egy légtérben helyezkedik el a minigarzonok esetén.  Ahhoz, hogy egy tér több funkciót tudjon ellátni, nagyon fontos az elválasztás, amely jelen esetben falakkal nem megoldható és nem is lenne praktikus. Térelválasztóként funkcionálhatnak bútorok, mint például egy kanapé, vagy konyhapult, de vizuálisan, például más-más színű, ám egymással harmonizáló színűre festett falakkal is elkülöníthetjük a lakás különböző funkciókra szánt tereit.

Megkönnyíthetik a berendezést és a helykihasználást a többfunkciós vagy mobil bútorok. Egy lehajtható asztalka használható étkezőasztalként, vagy munkaterületként is. Egy komód tárolási, térelválasztó szerepet is betölthet és egyszerre lehet TV állvány is akár.

Nem szabad elfelejtkezni a megfelelő mennyiségű tárolóhely kialakításról sem. Érdemes felfelé terjeszkedni és a minél magasabban lévő területeket is kihasználni, beépíteni szekrényekkel és polcokkal. Amennyiben a helyiség adottságai megengedik, akár galéria kialakítását is érdemes megfontolni.

Sokszor egy kis lakás nagyobb fejtörést okoz, mint egy tágasabb tér berendezése, ezért érdemes lehet szakértő segítségét kérni a kialakítás folyamán.

2022. 01. 27.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Konyhakert a balkonon? Mutatjuk, hogy csináld!
Te is szeretnél saját konyhakertet gondozni de nem tudod, hogyan is kell hozzálátni a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök neveléséhez? Akkor legfrissebb blogbejegyzésünk ideális időtöltés lesz számodra!
2023. 04. 28.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Természet az otthonodban: válaszd a szobanövényeket!
A mindennapok során kiemelten fontos, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott és feltöltő környezetet alakítsunk ki ingatlanunkban. Vajon hogyan segíthet néhány szobanövény mindezek elérésében? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 06. 09.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Növeld ingatlanod komfortját, építsd be ingatlanod tetőterét!
Ha úgy döntesz, hogy belefogsz a tetőtér projektbe, érdemes átgondolni és figyelembe venni néhány kulcsfontosságú tényezőt. Mutatjuk, hogy mik ezek!
2023. 06. 16.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
5 tipp, hogyan hozd ki a legtöbbet kis méretű ingatlanodból!
5 hasznos tippet hoztunk számodra, amellyel a lehető legjobban kihasználhatod a rendelkezésre álló teret ingatlanodban, úgy, hogy a lakás esztétikus és komfortos maradjon.
2023. 06. 30.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakberendezés
Készítsd fel lakásod az eladásra home staging segítségével
Készítsd fel ingatlanodat eladásra pár egyszerű lakberendezési trükkel, amely vonzóbbá teszik otthonodat a vevők számára.
2022. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Hová helyezd a karácsonyfát otthonodban?
Blogcikkünkben megmutatjuk, hogy ingatlantípustól függően hogyan válaszd ki a megfelelő helyszínt karácsonyfád számára, valamint milyen szempontokat kell figyelembe venned, hogy szembetűnő, de biztonságos eleme legyen otthonodnak.
2023. 12. 22.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Lakberendezés
5 hasznos applikáció az új ottjonod kialakításához!
Ingatlanvásárlás, felújítás, vagy berendezés előtt állsz? A költözés minden fázisához ajánlunk olyan praktikus alkalmazásokat, amelyek nagyban megkönnyíthetik életed.
2021. 09. 22.
Olvass tovább
Lakberendezés
Blog
Hogyan színesítsd erkélyed a nyári hónapokban?
Az erkélyed berendezése során pénztárcádhoz illeszkedő megoldásokkal egy komfortos kuckót tudsz kialakítani! Mutatjuk, hogyan kezdj hozzá.
2023. 07. 07.
Olvass tovább