Konyhakert a balkonon? Mutatjuk, hogyan csináld!

Konyhakert a balkonon? Mutatjuk, hogyan csináld!

Jövő héten beköszönt a május, és ha május, akkor kezdetét veszi a balkonkertészkedés időszaka. Ha Te is épp azon töprengsz, hogy vajon alkalmas-e a lakásod erkélye vagy terasza arra, hogy saját konyhakertet gondozz és hogy hogyan is kell hozzálátni a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök neveléséhez, akkor legfrissebb blogbejegyzésünk ideális időtöltés lesz számodra!

Tudtad, hogy szinte bármilyen zöldség vagy gyümölcs kellő odafigyeléssel és megfelelő gondozással akár a lakótelepi lakásod erkélyén is megteremhet? Ha nem áll tőled távol a kertészkedés vagy épp csak most kezded megismerni a növénygondozás világát, akkor sem kell kétségbeesned, hiszen pár apróság észben tartásával ínycsiklandó, friss és saját nevelésű alapanyagokkal gazdagíthatod konyhádat.

Fontos a jó időzítés, a megfelelő alapanyag és eszközválasztás

A balkonkertészet elsősorban elhatározás kérdése, hiszen kora tavasztól őszig bármikor hozzáláthatsz, azonban a májusi hónap az, ami kifejezetten kedvez az ültetésnek. Erkélyed vagy teraszod méretéhez igazodó, elsősorban könnyen mozgatható, műanyag kaspókat vagy ládákat érdemes választani a növények számára, amelyekbe kártevőktől mentes, zsákos termőföld elhelyezése javasolt. A cseperedő palánták épsége szempontjából kiemelt jelentőségű a szélvédettség, így, ha a korlátra erősíthető balkonládák mellett döntesz, törekedj arra, hogy az erkély védettebb belső felén helyezd el őket.

Tipp: a gazdaboltban beszerezhető vetőmagok, palánták és a növények gondozása során szükséges szaporító szerek, tápoldatok mindig megbízhatóbbak, mint a nagy áruházak kertészetei által kínált alternatívák.

Szinte bármi megterem, ha kellő napsütés éri

A tapasztalatlan, kezdő kertészek számára a paradicsom, a paprika és a fűszernövények ültetése javasolt, amelyek gondozása nem igényel különös odafigyelést, azonban a kicsit bátrabbak akár ízletesnél ízletesebb gyümölcsök termesztésébe is belevághatnak, viszont figyelembe kell venni a hely adottságait is a növényválasztás során. A termesztésre használt területet érő nap mennyisége nem elhanyagolható, ugyanis a legigénytelenebb típusoknak is minimum 4-6 óra napsütésre van szükségük. Ha félárnyékos területre ültetnél, az sem gond, hiszen azok a növények, amelyeknek a föld feletti részeit fogyasztjuk, még ilyen körülmények között is jól teremhetnek.

 


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.