.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Hogyan növelheted otthonod komfortját ingatlanod tetőterének beépítésével?

Előfordult már, hogy arról ábrándoztál, hogy milyen jó lenne elköltözni egy nagyobb ingatlanba, ahol minden családtag saját privát élettérrel rendelkezik? Egy költözés rendkívül költséges lehet, azonban, ha ingatlanod rendelkezik beépíthető tetőtérrel, otthonod lecserélése nélkül bővítheted a rendelkezésre álló teret. Ez kevesebb anyagi befektetést jelent, emellett megkímél a költözés okozta stresszhelyzetektől, és az ingatlan értékét is jelentősen megnöveli. 


A padláson kialakított otthonos környezet több szempontból is hasznos lehet hosszú távon, hiszen akár az otthoni munkavégzéshez szükséges irodaként, akár egy új nappaliként, vagy vendégszobaként is funkcionálhat. Ha érdeklődsz a lakberendezés iránt, kreatív ötleteid számára is üres vászont jelenthet! Ha úgy döntesz, hogy belefogsz a tetőtér projektbe, érdemes átgondolni és figyelembe venni néhány kulcsfontosságú tényezőt.

Megfelelő paraméterekkel rendelkezik-e az átalakítani kívánt helyiség?

A beépítés megkezdése előtt nem árt szem előtt tartani, hogy a padlástérnek megfelelő méretűnek és szerkezetűnek kell lennie ahhoz, hogy eleget tegyen az országos építésügyi szabályzatnak, illetve a településképi rendeletnek egyaránt! Elsőként kérj szakértő segítséget a felméréshez, majd az átalakítás tervének elkészítéséhez. 

A legpraktikusabb tetőformák

Ahhoz, hogy a padlásunk alapterületét a leginkább ki tudjuk használni, a házunknak rendelkeznie kell egy olyan tetőszerkezettel, amely hajlásszögéből adódóan nem vesz el túl nagy teret a hasznos alapterületből. Erre a célra alkalmas tetőformák közé sorolható a nyeregtető, a manzárdtető és a kontyos tetőszerkezet, mivel a tető hajlásszöge ezeknél a típusoknál jóval meghaladja a minimális 35 fokot.

Több tényezőt is figyelembe kell venned a tetőtér beépítése során.
A tetőtér beépítése során fontos a megfelelő hőszigetelés!

Ügyelj a természetes fényforrásokra!

A tervezés során szem előtt kell tartanod, hogy elegendő ablakot helyezz el a padláson, mivel a hasznos lakótér legalább 10%-a kell, hogy rendelkezzen ablakokkal, amelyek elősegítik a természetes fény bejutását. Érdemes azonban lehetőségeid szerint több nyílászárót is beépíteni, mivel ez a helyiség szellőzését és a levegő cirkulációját is elősegíti majd. 

Energiahatékonyság megfelelő hőszigeteléssel

Gyakran előfordul, hogy a padlástérben, az ablakok és a megfelelő szigetelés hiánya miatt, nyáron túl meleg, télen pedig túl hideg van ahhoz, hogy huzamosabb ideig a helyiségben tartózkodjunk. Ebből kifolyólag fontos, hogy a beépítés tervezése során kiemelt figyelmet fordítsunk a falak és a padló megfelelő burkolására, szigetelésére, amelyekkel kiküszöbölhetjük az ilyen problémákat. Egy jól szigetelt padlástér a ház energiahatékonyságán akár 2-3 kategóriát is javíthat, ezzel egy pénztárcakímélő praktikát biztosítva a jövőre nézve. 


A tetőtér beépítése költséghatékony megoldást nyújthat azoknak, akik költözés nélkül szeretnének egy komfortosabb otthoni környezetet kialakítani a családtagok számára. A rekonstrukció előtt azonban érdemes felmérni a helyiség adottságait, részletes terveket kidolgozni, hogy biztosan megfeleljen majd az aktuális szabályozásoknak, és hosszú távon növelje az ingatlan értékét!

2023. 06. 16.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Konyhakert a balkonon? Mutatjuk, hogy csináld!
Te is szeretnél saját konyhakertet gondozni de nem tudod, hogyan is kell hozzálátni a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök neveléséhez? Akkor legfrissebb blogbejegyzésünk ideális időtöltés lesz számodra!
2023. 04. 28.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Természet az otthonodban: válaszd a szobanövényeket!
A mindennapok során kiemelten fontos, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott és feltöltő környezetet alakítsunk ki ingatlanunkban. Vajon hogyan segíthet néhány szobanövény mindezek elérésében? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 06. 09.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
5 tipp, hogyan hozd ki a legtöbbet kis méretű ingatlanodból!
5 hasznos tippet hoztunk számodra, amellyel a lehető legjobban kihasználhatod a rendelkezésre álló teret ingatlanodban, úgy, hogy a lakás esztétikus és komfortos maradjon.
2023. 06. 30.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakberendezés
Készítsd fel lakásod az eladásra home staging segítségével
Készítsd fel ingatlanodat eladásra pár egyszerű lakberendezési trükkel, amely vonzóbbá teszik otthonodat a vevők számára.
2022. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Hová helyezd a karácsonyfát otthonodban?
Blogcikkünkben megmutatjuk, hogy ingatlantípustól függően hogyan válaszd ki a megfelelő helyszínt karácsonyfád számára, valamint milyen szempontokat kell figyelembe venned, hogy szembetűnő, de biztonságos eleme legyen otthonodnak.
2023. 12. 22.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Lakberendezés
5 hasznos applikáció az új ottjonod kialakításához!
Ingatlanvásárlás, felújítás, vagy berendezés előtt állsz? A költözés minden fázisához ajánlunk olyan praktikus alkalmazásokat, amelyek nagyban megkönnyíthetik életed.
2021. 09. 22.
Olvass tovább
Lakberendezés
Blog
Hogyan színesítsd erkélyed a nyári hónapokban?
Az erkélyed berendezése során pénztárcádhoz illeszkedő megoldásokkal egy komfortos kuckót tudsz kialakítani! Mutatjuk, hogyan kezdj hozzá.
2023. 07. 07.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Berendezés: új vagy használt bútorokkal?
Megvan az új otthonod? Akkor ideje eldönteni, hogy milyen bútorokkal rendezed be lakásodat. Mutatunk pár érvet az új és a használt bútorok mellett is!
2021. 11. 08.
Olvass tovább