Hogyan növelheted otthonod komfortját ingatlanod tetőterének beépítésével?

Hogyan növelheted otthonod komfortját ingatlanod tetőterének beépítésével?

Előfordult már, hogy arról ábrándoztál, hogy milyen jó lenne elköltözni egy nagyobb ingatlanba, ahol minden családtag saját privát élettérrel rendelkezik? Egy költözés rendkívül költséges lehet, azonban, ha ingatlanod rendelkezik beépíthető tetőtérrel, otthonod lecserélése nélkül bővítheted a rendelkezésre álló teret.

Ez kevesebb anyagi befektetést jelent, emellett megkímél a költözés okozta stresszhelyzetektől, és az ingatlan értékét is jelentősen megnöveli.

A padláson kialakított otthonos környezet több szempontból is hasznos lehet hosszú távon, hiszen akár az otthoni munkavégzéshez szükséges irodaként, akár egy új nappaliként, vagy vendégszobaként is funkcionálhat. Ha érdeklődsz a lakberendezés iránt, kreatív ötleteid számára is üres vászont jelenthet! Ha úgy döntesz, hogy belefogsz a tetőtér projektbe, érdemes átgondolni és figyelembe venni néhány kulcsfontosságú tényezőt.

Megfelelő paraméterekkel rendelkezik-e az átalakítani kívánt helyiség?

A beépítés megkezdése előtt nem árt szem előtt tartani, hogy a padlástérnek megfelelő méretűnek és szerkezetűnek kell lennie ahhoz, hogy eleget tegyen az országos építésügyi szabályzatnak, illetve a településképi rendeletnek egyaránt! Elsőként kérj szakértő segítséget a felméréshez, majd az átalakítás tervének elkészítéséhez.

A legpraktikusabb tetőformák

Ahhoz, hogy a padlásunk alapterületét a leginkább ki tudjuk használni, a házunknak rendelkeznie kell egy olyan tetőszerkezettel, amely hajlásszögéből adódóan nem vesz el túl nagy teret a hasznos alapterületből. Erre a célra alkalmas tetőformák közé sorolható a nyeregtető, a manzárdtető és a kontyos tetőszerkezet, mivel a tető hajlásszöge ezeknél a típusoknál jóval meghaladja a minimális 35 fokot.

Ügyelj a természetes fényforrásokra!

A tervezés során szem előtt kell tartanod, hogy elegendő ablakot helyezz el a padláson, mivel a hasznos lakótér legalább 10%-a kell, hogy rendelkezzen ablakokkal, amelyek elősegítik a természetes fény bejutását. Érdemes azonban lehetőségeid szerint több nyílászárót is beépíteni, mivel ez a helyiség szellőzését és a levegő cirkulációját is elősegíti majd.

Energiahatékonyság megfelelő hőszigeteléssel

Gyakran előfordul, hogy a padlástérben, az ablakok és a megfelelő szigetelés hiánya miatt, nyáron túl meleg, télen pedig túl hideg van ahhoz, hogy huzamosabb ideig a helyiségben tartózkodjunk. Ebből kifolyólag fontos, hogy a beépítés tervezése során kiemelt figyelmet fordítsunk a falak és a padló megfelelő burkolására, szigetelésére, amelyekkel kiküszöbölhetjük az ilyen problémákat. Egy jól szigetelt padlástér a ház energiahatékonyságán akár 2-3 kategóriát is javíthat, ezzel egy pénztárcakímélő praktikát biztosítva a jövőre nézve.

A tetőtér beépítése költséghatékony megoldást nyújthat azoknak, akik költözés nélkül szeretnének egy komfortosabb otthoni környezetet kialakítani a családtagok számára. A rekonstrukció előtt azonban érdemes felmérni a helyiség adottságait, részletes terveket kidolgozni, hogy biztosan megfeleljen majd az aktuális szabályozásoknak, és hosszú távon növelje az ingatlan értékét!


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.