.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Mennyi az annyi? Minden, amit a rezsiről tudni érdemes költözés előtt!

A rezsiköltség leggyakrabban a víz, gáz, a villany és a szemétszállítás havidíjaiból adódik össze. Egy ingatlan rezsije rengeteg mindentől függhet: lakásról vagy házról van-e szó, milyen modern például a fűtési technológia, vagy hogy lakóként miként használod a különböző gépeket. Blogcikkünkben összegezzük, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a rezsiről, hogy elkerülhesd a bosszantóan magas költségeket!

Ne feledd azonban, hogy a rezsi összege függ attól is, hogy miként használod a lakást. Nyugodtan kérdezz rá a megtekintés során, hogy az előző bérlő, vagy az előző tulajdonos mennyi rezsit fizetett havonta, azonban jó, ha szem előtt tartod, hogy ez az összeg a te esetedben akár egészen máshogy is alakulhat. 

Tudnivalók a fűtésről

A havi rezsiköltség általában nem semleges kérdés. Hogy pontosabban tudj kalkulálni, egy lakás megtekintésekor mindenképpen érdeklődj a szigetelésről, illetve arról, hogy milyenek (fa, műanyag, szimpla- vagy duplaüveges ablakok) a nyílászárók! Az ingatlan belmagassága és az alapterülete sem elhanyagolható tényező a fűtésszámla mértékében, hiszen minél nagyobb helyiségeket kell befűtened, annál nagyobb lehet a költség.

A korszerű nyílászárókkal és a felújított szigeteléssel például rengeteget spórolhatsz télen a fűtésszezonban, hiszen nem szökik ki a meleg, így kevesebbet kell fűtened.

Hogyan spórolj a fűtésen?
Fontos, hogy nyílászáróid megfelelően szigeteljenek, hogy a lehető legjobban benn tudják tartani a meleget a lakásban.

Mi a helyzet a vízórával? 

Kérdezz rá arra is, hogy van-e a lakásban vízóra! Ez azért lényeges kérdés, mert vízóra hiányában számolnod kell azzal, hogy több lesz a közös költség, hiszen ennek a részeként fogod a vízdíjat befizetni. Egy vízórát utólag is beszereltethetsz, az egyszeri kiadás hosszútávon könnyedén megtérülhet, de ha albérletbe költözöl, feltehetőleg nem szeretnél majd, vagy nem lesz lehetőséged ilyen változtatások véghezvitelére.

A vízóra mellett érdemes azt is ellenőrizni, hogy milyen csapok vannak a lakásban! Egy csöpögő, ósdi csap nagy valószínűséggel pörgeti a vízórát anélkül, hogy észrevennéd. Ezzel szemben egy modern, vízáramszabályzóval rendelkező csap ezzel szemben segít spórolni, és nem utolsó sorban a környezetet is védi.

Spórolj egyszerűen a vízszámládon!
Ha nincs vízóra a lakásban, akkor valószínűleg a vízfogyasztás a közös költséghez számolandó.

Villanyszámla kisokos 

Az energiaárak drágulásáról sokat lehet olvasni, és vitathatatlan tény, hogy a rezsiköltség egy jó részét a villanyszámla teszi ki. Egy lakás megtekintésekor nézd át, hogy mely eszközök működnek villannyal, van-e például indukciós főzőlap vagy légkondicionáló, amelyek ugyan hasznosak, sajnos képesek megdobni a villanyszámlát. Az is fontos, hogy a lakásban található gépek milyen energiaigényűek, hiszen minél korszerűbb gépekkel van felszerelve a lakás, annál kevesebb lehet a villanyszámlád is.

A gépekhez hasonlóan az ingatlanokhoz is kötelező energetikai tanúsítványt készíteni, amely célja, hogy felismerve a jelenlegi, akár túlzott energiafogyasztást, konkrét intézkedéseket tegyünk a csökkentése érdekében. Vevőként mindenképpen kérd az ingatlan energetikai tanúsítványát, hiszen ez rengeteg fontos információval lát el a várható költségekről. Ha pedig eladnád az ingatlanod, kérd a Duna House szakértőinek a segítségét az energetikai tanúsítvány elkészítésében.

Tippek, ha rezsid nagy részét a villanyszámla teszi ki!
Egy lakás megtekintésekor kérdezz rá, hogy pontosan mik teszik ki a villanyfogyasztás nagy részét.

Milyen helyi adókkal kell tervezned? 

A fentieken kívül fontos tisztában lenned azzal is, hogy milyen adókat, egyéb költségeket kell befizetned. A helyi önkormányzatok kiszabhatnak különféle adókat, mint például az építményadó, telekadó vagy kommunális adó, amikkel szintén fontos tervezned!

2021. 11. 03.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Így spórolj álmaid lakására az új évben!
Az egészen apró spórolási trükköktől a nagyobb léptékű teendőkig itt minden olyan szokást megtalálsz, amik segítenek az ingatlanvásárlásban.
2023. 01. 06.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Három ok, amiért érdemes pénzügyi szakértő segítségét kérned!
Ha lakásvásárláson gondolkodsz, érdemes pénzügyi szakértő segítségét kérned már az ingatlan keresést megelőzően, hogy pontos képet kapj pénzügyi helyzetedről és tudd milyen lakásokat nézegethetsz.
2023. 03. 10.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Lakásvásárlásra készülsz? - Válaszd az lakástakarékpénztárt!
Ha belátható időn belül lakásvásárlást vagy felújítást tervezel és a havi büdzsédbe belefér egy minimum 10 ezer forintos megtakarítás, akkor az újraindított, akár 30%-os prémiumot vagy bónuszt garantáló lakástakarékot neked találták ki.
2023. 03. 17.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább