Mennyi az annyi? Minden, amit a rezsiről tudni érdemes költözés előtt.

Mennyi az annyi? Minden, amit a rezsiről tudni érdemes költözés előtt.

A rezsiköltség leggyakrabban a víz, gáz, a villany és a szemétszállítás havidíjaiból adódik össze. Egy ingatlan rezsije rengeteg mindentől függhet: lakásról vagy házról van-e szó, milyen modern például a fűtési technológia, vagy hogy lakóként miként használod a különböző gépeket. Összegezzük, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a rezsiről, hogy elkerülhesd a bosszantóan magas költségeket!

Ne feledd azonban, hogy a rezsi összege függ attól is, hogy miként használod a lakást. Nyugodtan kérdezz rá a megtekintés során, hogy az előző bérlő, vagy az előző tulajdonos mennyi rezsit fizetett havonta, azonban jó, ha szem előtt tartod, hogy ez az összeg a te esetedben akár egészen máshogy is alakulhat.

 

Tudnivalók a fűtésről

A havi rezsiköltség általában nem semleges kérdés. Hogy pontosabban tudj kalkulálni, egy lakás megtekintésekor mindenképpen érdeklődj a szigetelésről, illetve arról, hogy milyenek (fa, műanyag, szimpla- vagy duplaüveges ablakok) a nyílászárók! Az ingatlan belmagassága és az alapterülete sem elhanyagolható tényező a fűtésszámla mértékében, hiszen minél nagyobb helyiségeket kell befűtened, annál nagyobb lehet a költség.

A korszerű nyílászárókkal és a felújított szigeteléssel például rengeteget spórolhatsz télen a fűtésszezonban, hiszen nem szökik ki a meleg, így kevesebbet kell fűtened.


 

 

Mi a helyzet a vízórával?

Kérdezz rá arra is, hogy van-e a lakásban vízóra! Ez azért lényeges kérdés, mert vízóra hiányában számolnod kell azzal, hogy több lesz a közös költség, hiszen ennek a részeként fogod a vízdíjat befizetni. Egy vízórát utólag is beszereltethetsz, az egyszeri kiadás hosszútávon könnyedén megtérülhet, de ha albérletbe költözöl, feltehetőleg nem szeretnél majd, vagy nem lesz lehetőséged ilyen változtatások véghezvitelére.

A vízóra mellett érdemes azt is ellenőrizni, hogy milyen csapok vannak a lakásban! Egy csöpögő, ósdi csap nagy valószínűséggel pörgeti a vízórát anélkül, hogy észrevennéd. Ezzel szemben egy modern, vízáramszabályzóval rendelkező csap ezzel szemben segít spórolni, és nem utolsó sorban a környezetet is védi.

 

Villanyszámla kisokos

Az energiaárak drágulásáról sokat lehet olvasni, és vitathatatlan tény, hogy a rezsiköltség egy jó részét a villanyszámla teszi ki. Egy lakás megtekintésekor nézd át, hogy mely eszközök működnek villannyal, van-e például indukciós főzőlap vagy légkondicionáló, amelyek ugyan hasznosak, sajnos képesek megdobni a villanyszámlát. Az is fontos, hogy a lakásban található gépek milyen energiaigényűek, hiszen minél korszerűbb gépekkel van felszerelve a lakás, annál kevesebb lehet a villanyszámlád is.

A gépekhez hasonlóan az ingatlanokhoz is kötelező energetikai tanúsítványt készíteni, amely célja, hogy felismerve a jelenlegi, akár túlzott energiafogyasztást, konkrét intézkedéseket tegyünk a csökkentése érdekében. Vevőként mindenképpen kérd az ingatlan energetikai tanúsítványát, hiszen ez rengeteg fontos információval lát el a várható költségekről. Ha pedig eladnád az ingatlanod, kérd a Duna House szakértőinek a segítségét az energetikai tanúsítvány elkészítésében.

 

Milyen helyi adókkal kell tervezned?

A fentieken kívül fontos tisztában lenned azzal is, hogy milyen adókat, egyéb költségeket kell befizetned. A helyi önkormányzatok kiszabhatnak különféle adókat, mint például az építményadó, telekadó vagy kommunális adó, amikkel szintén fontos tervezned!

Ingatlan szerződéssel és számlákkal álló nő.

 

 


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.