Lakásvásárlásra készülsz? Ezzel a megtakarítási formával könnyedén juthatsz egyről a kettőre

Lakásvásárlásra készülsz? Ezzel a megtakarítási formával könnyedén juthatsz egyről a kettőre

Te is az a típus vagy, aki szeret jó előre gondolkodni vagy még csak most tanulod a fegyelmezett rendszerességet pénzügyeid terén? Ha belátható időn belül lakásvásárlást vagy felújítást tervezel és a havi büdzsédbe belefér egy minimum 10 ezer forintos megtakarítás, akkor az újraindított, akár 30%-os prémiumot vagy bónuszt garantáló lakástakarékot neked találták ki!

A piacon elérhető megtakarítási termékek bár alapjaiban megegyeznek, mégsem egyszerű közülük a választás, ezért segítségképpen összeszedtük bejegyzésünkben a legfontosabb különbségeket!

Újraindította lakástakarékpénztári szolgáltatását március 1-től az OTP Lakástakarék, így a Fundamenta által kínált háromfajta lakáscélú megtakarítás mellett további kettő módozat közül választhatnak a lakásvásárlást tervező ügyfelek. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy minimális a különbség az öt elérhető típus között, azonban a takarékoskodók igényeinek és hosszú távú céljainak függvényében változhat, hogy melyik konstrukcióra éri meg jobban szerződni.

Egyedi ügyféligények és különböző távlati célok

Számos, különböző okból dönthet rendszeres, havi megtakarítás fizetése mellett egy ügyfél. A lakástakarékpénztári spórolás kiváló opció, ha: 

  • kiindulási alapot szeretnél a gyermeked későbbi otthonteremtéséhez,
  • meglévő, magas kamatozású hitel kiváltását, elő- vagy végtörlesztését tervezed,
  • minél magasabb hozam elérésére törekszel.

Rugalmasság és kedvező kamatozású hitel

Az elérhető, kifejezetten lakáscélú megtakarítási formák közös jellemzője, hogy a választott takarékoskodási idő végén kedvező és a teljes futamidő alatt végig fix kamatozású lakáshitel is igényelhető mellé, ami jó kiindulási alap a lakásvásárláshoz, de egy nagyobb korszerűsítési munkába is belefoghat a tulajdonos.

Akár lakásvásárláshoz, akár meglévő hitel kiváltásához kedvező lakáshitelre pályázók körében a Fundamenta kínálatából érdemes válogatni, itt érhetőek el a legalacsonyabb hitelkamatok (3,9-5,5%), továbbá a megtakarítás idejét tekintve rugalmasabb konstrukciókat is a Fundamenta kínál.

Tartós spórolás és magas hozam

Ha gyermekünk otthonteremtését szeretnénk megalapozni, akkor a Fundamenta ún. Gyerek Lakásszámlája a jó választás. Az elérhető, 30%-os bónuszhoz hosszú ideig, 16,5 évig kell fizetni minden hónapban a vállalt összeget és hogy tényleg meg is várja gyermekünket az összegyűlt pénz, kedvezményezettként szerepelnie kell a szerződésben is. 

Rövid futamidő, magas hozam

Ha a spórolás célja, a rövid idő alatt elérhető minél magasabb hozam, akkor az OTP megoldásai között érdemes válogatni, hiszen megtakarítási oldalról duplán kedvezőbb, mint a Fundamenta által kínált változatok. Az OTP a negyedik év végével 10% prémiumot fizet, tehát rövid távon, ha nincs szükség hitelfelvételre, akkor az OTP a nyerő. 

Ha a 30%-ot tekintjük hívószónak, akkor az OTP szintén duplán veri a Fundamentát, hiszen az OTP-nél 8 év alatt a 30%-os prémium bárki számára elérhető és még gyermek sem szükséges hozzá. 

 

A Credipass pénzügyi szakértői szerint kiemelten FONTOS, hogy az újraindított lakástakarékpénztári megtakarítások esetében:
  • nem az állam garantálja a hozamot
  • az összegyűjtött összeg lakáscélú felhasználásáról elegendő mindössze nyilatkozatot tenni, nem szükséges számlával igazolni a teljesítést
  • bármelyik szolgáltató mellett dönt is az ügyfél, bármennyi megtakarítási szerződést megköthet, sőt, akár az OTP-nél és a Fundamentánál is takarékoskodhat egyszerre.

 


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.