.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Így spórolj álmaid lakására az új évben

Ha évek óta az újévi fogadalmad visszatérő eleme az álmaid lakására való spórolás, jó hírünk van: bejegyzésünkben összefoglaltuk azokat a lépéseket, amikkel végre megvalósíthatod az álmod. Az egészen apró spórolási trükköktől a nagyobb léptékű teendőkig itt minden olyan szokást megtalálsz, amik segítenek elérni a célodat.

Mérd fel a lehetőségeidet!

Az első és legfontosabb teendőd: képbe kerülni azzal, hogy mik is pontosan a körülményeid. Készíts összegzést a jelenlegi megtakarításaidról, hogy tisztán lásd, honnan indulsz. Hasznos, ha a havi bevételeidet és kiadásaidat is pontosan vezeted, hiszen így látod, mennyit tudsz lakáscélra félretenni hónapról hónapra. Erre a célra egyszerű kockás füzet is kiváló, de vezetheted akár Excel táblában is az adatokat. Emellett mára már számos banki alkalmazásban is elérhető hasonló funkció. 
A következő tételeket érdemes havonta követni:
-    Bevétel(ek)
-    Kiadások: itt sorolj fel minden számlát, bevásárlást és egyéb kiadást
-    Év elején különíts el egy bizonyos összeget arra az esetre, ha nagyobb kiadással kell szembenézned (például szerelőhöz kell vinned az autódat)
-    Valamint sorold fel az esetleges befektetéseidet is

Még nincsenek befektetéseid? Gondolkozz el a számodra megfelelő konstrukció megtalálásán, hiszen az egyre növekvő infláció miatt érdemes nem a bankszámládon tartanod a megtakarításokat. Emellett a befektetések is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy összegyűjtsd az álomlakásodhoz szükséges összeget.

Mire figyelj, ha álmaid otthonára spórolsz?
Fontos, hogy pontosan vezesd havi bevételeidet és kiadásaidat.

Tájékozódj a piacon! 

Miután pontos képet kaptál a kiinduló helyzetről, ideje megismerned a lakáspiacot. Szánj rá időt, hogy átgondold, pontosan milyen típusú ingatlant szeretnél megvásárolni, majd nézz körbe a piacon, hogy megismerd a jelenlegi árakat. Fontos azonban tudnod, hogy az ingatlanpiac néha rendkívül gyorsan változik, így a mostani árak néhány év múlva feltehetően teljesen máshogy alakulnak majd. Tájékozódás céljából azonban elengedhetetlen, hogy megismerd a piacot. 

Készíts egy listát arról is, hogy mik azok az igényeid, amikhez feltétlenül ragaszkodsz, és mik azok, amikből adott esetben engedni tudsz. Határozz meg időkorlátot is: ha bármi okból sürgősen költöznöd kell, előfordulhat, hogy több igényről kell lemondanod, ha pedig nem köt semmi az időhöz, akkor bátran keresgélhetsz és spórolhatsz addig, amíg a megfelelő ingatlant megtalálod.

Ne felejtsd el megismerni a jelenleg elérhető támogatásokat és hiteleket, hiszen ezek igénybevétele adott esetben megkönnyítheti a céljaid elérését. Ha túl bonyolult és nehezen érthető számodra a hitelek és lakáscélú támogatások folyamatosan változó piaca, ne habozz segítséget kérni szakértőktől. A Duna House nemzetközi pénzügyi vállalata, a Credipass szakértői például irányt mutatnak a pénzügyekben, segítenek kiválasztani a megfelelő konstrukciót és az adminisztratív teendőket is elintézik.

Ahhoz, hogy megszerezd álmaid otthonát, fontos információt szerezned az ingatlanpiaci körülményekről.
Következő lépésként ismerd meg az ingatlanpiacot és az aktuális árakat!

Spórolj apró lépésekkel!

Végezetül pedig vizsgáld felül a jelenlegi költési szokásaidat! Sokan észre sem veszik, de a havi előfizetéseik észrevétlenül nagyobb összegeket emésztenek fel hónapról hónapra. Vizsgáld meg, hogy mikre vagy előfizetve, és gondold át, hogy biztosan szükséged van-e 3 különböző filmes vagy két különféle zenei streaming-előfizetésre. Ha csak azokat tartod meg, amiket a leggyakrabban nézel vagy ahol a kedvenc zenéidet hallgatod, máris szemmel látható összeget spórolhatsz meg minden hónapban.

Gondoltál már arra, hogy szelektálj a gardróbodban, lakásodban, és eladd a felesleges holmijaidat? Ez szintén egy hatásos módszer a spórolásra, hiszen a neked nem kellő tárgyakat pénzzé tudod tenni. A pénztárcád mellett a környezet is hálás lesz érte, hogy a megunt tárgyak nem a szemétben végzik, hanem új életet kapnak.

Újabb hasznos tipp: vásárolj nagy kiszerelésben. Így jellemzően kedvezőbb áron juthatsz hozzá azokhoz az élelmiszerekhez, tisztítószerekhez stb, amiket amúgy is megvásárolnál. Persze ügyelj arra, hogy a felesleges felhalmozást elkerüld, és mindig csak abból és annyit vásárolj, amiről tudod, hogy biztosan el is fogod használni.

2023. 01. 06.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Pénzügyek
Három ok, amiért érdemes pénzügyi szakértő segítségét kérned!
Ha lakásvásárláson gondolkodsz, érdemes pénzügyi szakértő segítségét kérned már az ingatlan keresést megelőzően, hogy pontos képet kapj pénzügyi helyzetedről és tudd milyen lakásokat nézegethetsz.
2023. 03. 10.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Lakásvásárlásra készülsz? - Válaszd az lakástakarékpénztárt!
Ha belátható időn belül lakásvásárlást vagy felújítást tervezel és a havi büdzsédbe belefér egy minimum 10 ezer forintos megtakarítás, akkor az újraindított, akár 30%-os prémiumot vagy bónuszt garantáló lakástakarékot neked találták ki.
2023. 03. 17.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Lakáshitel-törlesztés egészségpénztári befizetésből? Lehetséges!
Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés után igénybe vett kedvezmény.
2023. 03. 24.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Minden, amit a rezsinövekedésről tudnod kell!
A kedvezményes tarifa egy meghatározott mennyiségig érvényes, felette pedig a piaci energiaárat fizetik a fogyasztók. Új blogcikkünkben összegeztük, hogy milyen hatással lesz ez a változás az ingatlanpiacra
2022. 08. 05.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Ezekkel a költségekkel számolj, ha eladod az ingatlanod
Van pár költség, amellyel ingatlan eladás során számolnod kell. Ezeket gyűjtöttük most össze, hogy ne érjen váratlan meglepetés.
2022. 03. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Pénzügyek
Minden, amit a rezsiről tudni érdemes költözés előtt.
Spórolj okosan! Blogcikkünkben összegezzük, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a rezsiről, hogy elkerülhesd a bosszantóan magas költségeket!
2021. 11. 03.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Hitelfelvétel lépésről lépésre - Ennyi idővel kalkulálj!
Hitelfelvétel gyorsan és egyszerűen? Ismerd meg a teljes folyamatot és tudd meg mire kell odafigyelned, ha hitellel kapcsolatos banki ügyintézésbe kezdesz.
2021. 09. 06.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Illeték — ezt se hagyd ki a költségek tervezésekor
Lakásvásárláskor ne csak a vételár összegével kalkulálj, hanem a vagyonszerzési illeték mértékéről se feledkezz meg!
2021. 10. 19.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Három tévhit az otthonfelújítási programról
Az ingatlanok felújítását célzó támogatást sok tévhit lengi körül, amit tisztázni kell, hogy zökkenőmentessé váljon a támogatáshoz való hozzájutás.
2021. 11. 14.
Olvass tovább