.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Környezettudatosság a társasházakban - könnyebb, mint hinnéd

Egyre gyakrabban fogalmazódik meg az igény a környezettudatos szokások iránt azokban is, akik városokban, társasházakban élnek. Azonban sokakban kétségek is támadnak, főleg, ha kertes házból költöznek társasházba, hiszen az általános vélekedés szerint a társasházakban nagyobb kihívást jelent fenntartani ezeket a szokásokat. Blogcikkünkben összegyűjtöttük, hogy miként lehet társasházi lakóként is óvni a környezetet.

Kezdjük az alapokkal! 

Szerencsére mára a legtöbb társasházban a hagyományos kukák mellett szelektív hulladékgyűjtő konténereket is találunk. Városonként eltérhet, hogy milyen típusú hulladékot melyik kukába kell helyezni, ezért, ha új helyre költözöl, mindig nézz utána a szabályoknak. Az üveghulladékot például gyakran nem gyűjtik szelektíven a társasházakban. Ebben az esetben az utcán vagy bizonyos bevásárlóközpontokban, üzletekben található hulladékgyűjtő szigeteken adhatod le, vagy válthatod vissza az üvegeket.

A szelektív hulladékgyűjtés igazán nem igényel nagy erőforrást! Egy kis odafigyeléssel társasházi lakóként is rengeteget tehetsz a környezetért általa. Jelölj ki egy helyet a lakásodban, például a konyhában vagy a kamrában, ahol szétválogatva tudod gyűjteni az újrahasznosítható csomagolásokat, hulladékokat. A nagyobb bútoráruházakban például kapható olyan szelektívhulladékgyűjtő-konténer, amit kifejezetten társasházakba terveztek – így nem foglal el nagy helyet.

Ha a társasház, amibe költözöl, egy kisebb településen található, akkor valószínűleg szelektívhulladékgyűjtő-zsákkal fogsz találkozni. A kertes házak esetében is ezt a megoldást alkalmazzák, hiszen az ilyen lokációk esetében gyakori, hogy a szelektívhulladékgyűjtő-szigetek messzebb találhatók az ingatlantól. A zsák is hasonlóan működik, mint bármely otthoni gyűjtő: egyszerűen csak szétválogatva gyűjtsd benne a szemetet, majd vidd el a kijelölt helyre leadni.

Hasonlóan könnyű lépés, ha nem kérsz szórólapokat, reklámújságokat. Ezt a postaládádon jelezheted: egyszerűen csak ragassz ki rá egy feliratod, amin jelzed a postás számára, hogy ne dobjon be hozzád reklámot. A legtöbb szórólapot ma már az interneten is elérheted, és rengeteg felesleges hulladékot spórolhatsz meg, ha nem kéred a papíralapú verziót.

 

Néhány egyszerű praktika, hogy miként maradj környezettudatos egy társas házi élet során is!
Ha szelektíven gyűjtöd háztartási hulladékodat, egyszerűen védheted a környezetedet!

Energiatakarékosság a társasházakban 

Könnyedén energiát takaríthatsz meg, ha például a lift helyett gyalog közlekedsz – persze csak akkor, ha a helyzeted megengedi. Érdemes arra is figyelni, hogy a lépcsőházban vagy a tárolókban lekapcsold magad után a villanyt. Ha azt veszed észre, hogy figyelmetlenségből gyakran égve marad a lámpa, akkor – a közös képviselővel egyeztetve – hívd fel lakótársaid figyelmét is az energiatakarékosságra!

A környezettudatos bevásárlás 

Városi lakóként szintén egy kiváló és elérhető környezettudatos szokás, ha termelői piacon vásárolsz. Törekedj arra, hogy helyi termelőktől származó, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket válassz. A szupermarketek jó alternatívái a csomagolásmentes boltok, amik már egyre több városban érhetők el. Ha kerékpáron vagy akár tömegközlekedéssel közelíted meg ezeket a boltokat, még egy újabb környezettudatos szokást tudhatsz a magadénak.

Tippek, hogyan legyél környezettudatos, ha társasházba költözöl.
Vásárlási szokásaid változtatásával is tehetsz környezetedért!

Haladóknak: komposztálás társasházban 

Ha kertes házból költözöl társasházba, lehet, hogy aggódsz amiatt, hogy ezentúl hogyan fogod a komposztálást megoldani. Jó hírünk van: bizonyos társasházakban már üzemelnek közösségi komposztálók, vagy a környékbeli közösségi kertekben is lehetőséged nyílik a komposztálható szerves hulladéktól környezettudatos módon megszabadulni.

Érdemes még a költözés előtt érdeklődni a komposztálási lehetőségekről, de akkor se csüggedj, ha jelenleg még nem üzemel komposztáló a házban: bizonyos időközönként lehet pályázni a telepítésére. Ezzel kapcsolatban a közös képviselőnél érdemes jelentkezni!

Emellett akkor is komposztálhatsz, ha sem a házban, sem közeli közösségi kertekben nem működik komposztáló. Ma már lehet kapni olyan komposztálókat, amiket kifejezetten társasházi használatra találtak ki: vagyis nem foglalnak nagy helyet, és a kellemetlen szagokat is magukba zárják. A bennük termelt humusszal pedig a szobanövényeidet is gondozhatod.

2022. 06. 22.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább