Környezettudatosság a társasházakban

Környezettudatosság a társasházakban

Egyre gyakrabban fogalmazódik meg az igény a környezettudatos szokások iránt azokban is, akik városokban, társasházakban élnek. Azonban sokakban kétségek is támadnak, főleg, ha kertes házból költöznek társasházba, hiszen az általános vélekedés szerint a társasházakban nagyobb kihívást jelent fenntartani ezeket a szokásokat. Blogcikkünkben összegyűjtöttük, hogy miként lehet társasházi lakóként is ó

Kezdjük az alapokkal!

Szerencsére mára a legtöbb társasházban a hagyományos kukák mellett szelektív hulladékgyűjtő konténereket is találunk. Városonként eltérhet, hogy milyen típusú hulladékot melyik kukába kell helyezni, ezért, ha új helyre költözöl, mindig nézz utána a szabályoknak. Az üveghulladékot például gyakran nem gyűjtik szelektíven a társasházakban. Ebben az esetben az utcán vagy bizonyos bevásárlóközpontokban, üzletekben található hulladékgyűjtő szigeteken adhatod le, vagy válthatod vissza az üvegeket.

 

A szelektív hulladékgyűjtés igazán nem igényel nagy erőforrást! Egy kis odafigyeléssel társasházi lakóként is rengeteget tehetsz a környezetért általa. Jelölj ki egy helyet a lakásodban, például a konyhában vagy a kamrában, ahol szétválogatva tudod gyűjteni az újrahasznosítható csomagolásokat, hulladékokat. A nagyobb bútoráruházakban például kapható olyan szelektívhulladékgyűjtő-konténer, amit kifejezetten társasházakba terveztek – így nem foglal el nagy helyet.

 

Ha a társasház, amibe költözöl, egy kisebb településen található, akkor valószínűleg szelektívhulladékgyűjtő-zsákkal fogsz találkozni. A kertes házak esetében is ezt a megoldást alkalmazzák, hiszen az ilyen lokációk esetében gyakori, hogy a szelektívhulladékgyűjtő-szigetek messzebb találhatók az ingatlantól. A zsák is hasonlóan működik, mint bármely otthoni gyűjtő: egyszerűen csak szétválogatva gyűjtsd benne a szemetet, majd vidd el a kijelölt helyre leadni.

 

Társasházi ingatlanokban a szelektív hulladékgyűjtés fontossága.Hasonlóan könnyű lépés, ha nem kérsz szórólapokat, reklámújságokat. Ezt a postaládádon jelezheted: egyszerűen csak ragassz ki rá egy feliratod, amin jelzed a postás számára, hogy ne dobjon be hozzád reklámot. A legtöbb szórólapot ma már az interneten is elérheted, és rengeteg felesleges hulladékot spórolhatsz meg, ha nem kéred a papíralapú verziót.

 

Energiatakarékosság a társasházakban

Könnyedén energiát takaríthatsz meg, ha például a lift helyett gyalog közlekedsz – persze csak akkor, ha a helyzeted megengedi. Érdemes arra is figyelni, hogy a lépcsőházban vagy a tárolókban lekapcsold magad után a villanyt. Ha azt veszed észre, hogy figyelmetlenségből gyakran égve marad a lámpa, akkor – a közös képviselővel egyeztetve – hívd fel lakótársaid figyelmét is az energiatakarékosságra!

 

A környezettudatos bevásárlás

Városi lakóként szintén egy kiváló és elérhető környezettudatos szokás, ha termelői piacon vásárolsz. Törekedj arra, hogy helyi termelőktől származó, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket válassz. A szupermarketek jó alternatívái a csomagolásmentes boltok, amik már egyre több városban érhetők el. Ha kerékpáron vagy akár tömegközlekedéssel közelíted meg ezeket a boltokat, még egy újabb környezettudatos szokást tudhatsz a magadénak.

Haladóknak: komposztálás társasházban

Ha kertes házból költözöl társasházba, lehet, hogy aggódsz amiatt, hogy ezentúl hogyan fogod a komposztálást megoldani. Jó hírünk van: bizonyos társasházakban már üzemelnek közösségi komposztálók, vagy a környékbeli közösségi kertekben is lehetőséged nyílik a komposztálható szerves hulladéktól környezettudatos módon megszabadulni.

Érdemes még a költözés előtt érdeklődni a komposztálási lehetőségekről, de akkor se csüggedj, ha jelenleg még nem üzemel komposztáló a házban: bizonyos időközönként lehet pályázni a telepítésére. Ezzel kapcsolatban a közös képviselőnél érdemes jelentkezni!

 

Emellett akkor is komposztálhatsz, ha sem a házban, sem közeli közösségi kertekben nem működik komposztáló. Ma már lehet kapni olyan komposztálókat, amiket kifejezetten társasházi használatra találtak ki: vagyis nem foglalnak nagy helyet, és a kellemetlen szagokat is magukba zárják. A bennük termelt humusszal pedig a szobanövényeidet is gondozhatod.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.