Berendezés: új vagy használt bútorokkal?

Berendezés: új vagy használt bútorokkal?

Ha már sikeresen túlvagyunk az új otthonunk megteremtésének a legnehezebb részén, azaz az ingatlanvásárláson, jöhet az egyik legizgalmasabb folyamat: a lakás berendezése. Most az új vs. használt bútorok kérdéskörét járjuk körbe praktikus szempontok alapján.

Egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttünk olyan appokat, amik megkönnyítik és szórakoztatóvá teszik a lakberendezést: katt ide a listáért!

 

Érvek az új bútorok mellett

Az új bútorok kényelmes és gyors megoldást jelentenek, hiszen online nézelődhetünk, és akár házhozszállítással meg is rendelhetjük a kiszemelt darabokat. Ha mégis személyesen választanánk ki a stílusunkhoz illő bútorokat és kiegészítőket, akkor sincs gond, hiszen a bútoráruházak által kínált szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a nagyobb méretű csomagokat ne nekünk kelljen hazaszállítanunk.

Lakásban bútort szerelő pár költözés után.
 

Talán mindenki számára egyértelmű, hogy bizonyos bútorokat nem érdemes használtan megvenni. Higiéniai okokból mindenképpen ajánlatos új matracot venni, és a textíliákat illetően is érdemes új darabokra beruházni. Mi a teendő akkor, ha az előző tulajdonos otthagyta a lakásban például az ágyneműt, párnákat, vagy akár a matracot? Ahelyett, hogy kidobnánk mindent a szemétbe, érdemes a környéken körülnézni, hogy van-e olyan szervezet, amely (természetesen megfelelő tisztítás után) szívesen fogadja a textíliákat! Az állatmenhelyek például jellemzően örülnek a textil adományoknak.

A háztartási gépeket illetően is ajánlatos újat venni, de alapos és szakértő tisztítás után nyugodt szívvel használhatjuk az előző lakó mosogató- vagy mosógépét, sütőjét is.

 

A használt bútorok előnyei

Lehet, hogy elsőre nem is gondolnánk, hogy mennyi előnnyel jár az, ha használt bútorokkal rendezzük be új otthonunkat. Általánosságban elmondható, hogy a használt tárgyak jóval költséghatékonyabbak, mintha mindent újonnan vásárolnánk meg. A különböző apróhirdetési oldalakon ki lehet fogni jó állapotban lévő bútorokat a bolti ár töredékéért, így, ha az ingatlan megvásárlása és az esetleges felújtás után szűkös a lakberendezésre fordítható keretünk, érdemes használt bútorokban gondolkozni.

Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a használt bútorok környezetbarátabb megoldást jelentenek, hiszen nem terheljük a környezetet egy új tárgy előállításával.

Vitathatatlan előny az is, hogy a használt bútorokat böngészve könnyedén találhatunk karakteres, akár vintage darabokat is. Ez főleg akkor jelent hatalmas pozitívumot, ha lakást egy-egy jellegzetes stílusnak megfelelően szeretnénk berendezni.

 

Használt bútor: de hogyan?

Ha szeretnénk használt bútorokat a lakásunkba, jó, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy honnan és milyen darabokat érdemes megvásárolni.

Az online apróhirdetési oldalak, csoportok gyors és kényelmes alternatívát nyújtanak, de nem árt résen lenni: a jó állapotú, kedvező árú darabokat általában gyorsan elviszik. A bútorok méretétől függően a szállítás kihívást jelenthet, hiszen erről általában magadnak kell gondoskodnod. Emiatt érdemes a szállítást előre átgondolni, és akár barátok segítségét, vagy szállításra szakosodott cégek szolgáltatásait igénybe venni. A személyes megtekintéshez viszont ragaszkodj: előfordulhat, hogy noha kiváló állapotú bútort hirdetnek meg, a valóságban egy rozoga darabbal találkozol csak.

 

Ha nem szorít az idő, érdemes a bolhapiacokon, régiségkereskedőknél is nézelődni, hiszen valódi kincsekre és egyedi darabokra lelhetünk! Ha pedig kreatívak vagyunk és szívesen foglalkozunk bútorok felújításával, számtalan módon lehelhetünk új életet használt berendezési tárgyakba. A kopottas festés nem akadály, hiszen könnyedén újjá varázsolhatjuk a kedvenc festékünk segítségével. Az ósdi kárpit sem jelent gondot, hiszen egyszerűen újrahúzhatod a huzatokat az ízlésednek megfelelő szövetekkel, és így a stílusodnak megfelelő, költséghatékony és környezetbarát módon rendezheted be új otthonodat.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.