Kiadnád a lakásodat? Így újítsd fel, hogy az ideális bérlőt találd meg!

Kiadnád a lakásodat? Így újítsd fel, hogy az ideális bérlőt találd meg!

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen bérlők laknak az ingatlanodban – főleg, ha a saját lakásodat adod ki – hiszen természetes, hogy aggódsz annak állapota és tisztasága miatt. Bejegyzésünkben segítünk, hogy hogyan érdemes kialakítanod a kiadó lakást úgy, hogy az ideális bérlőket találd meg.

Tudod, hogy kiknek szeretnéd kiadni a lakást?

Az első és legfontosabb lépés azt meghatározni, hogy kiknek szeretnéd bérbe adni az ingatlant. Egyetemek és főiskolák közvetlen közelében, a pezsgő belvárosi élet központjában van az ingatlanod? Akkor érdemes az egyetemistákat és pályakezdő fiatalokat megcéloznod: ha kisebb a lakás, add ki egy diáknak, ha pedig nagyobb, akkor érdemes több hálószobát is kialakítanod és több egyetemistának kiadnod. Ha valamilyen turisztikai látványosság közelében helyezkedik el az ingatlan, akkor megfontolandó, hogy szálláshelyet alakíts ki, akár hosszabb, akár rövidebb távra.

Keress tehát olyan jellemzőket a környéken, amik fontosak lehetnek bizonyos élethelyzetben lévő emberek számára! Ha sikeresen meghatároztad, hogy milyen bérlői kör számára lehet érdekes az ingatlanod, jöhet a következő lépés.

 

Gondolkozz a bérlőid fejével!

 

Hogy a legmagasabb áron adhasd ki az ingatlant, vonzóvá kell tenned a bérlők szemében. Ehhez gondolkozz az ő fejükkel: írd össze, hogy mik lehetnek nekik fontosak az albérletükben. Diákok számára elengedhetetlen az íróasztal és jól működő internet, a turistákat pedig például a kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek vonzzák.

 

Emellett fontos szempont a bérlők számára a rezsiköltség is: minél magasabb a lakás havi fenntartási költsége, annál kevesebb lakbért kérhetsz el érte. Ha van rá lehetőséged és kereted, akkor korszerűsítsd az ingatlant, mielőtt kiadnád, hiszen ez a befektetés hosszabb távon megtérül a magasabb lakbér által.

Csak kisebb munkálatokra van lehetőséged? Cseréld le a hagyományos izzókat LED-lámpákra, és hívj szakembert, hogy átnézze és kitisztítsa a hűtő- és fűtőberendezéseket. Ha nagyobb projektekhez is hozzálátnál, cseréltesd korszerűre a nyílászárókat és a szigetelést, vagy szerezz be jó energetikai besorolású háztartási gépeket.

 

Bútorozott vagy bútorozatlan?

 

Ez a kérdés leggyakrabban annak a függvénye, hogy már bútorozott, vagy épp még üresen álló lakást szeretnénk kiadni. A berendezett lakás esetében a bútorok állapota is fontos szempont lehet, hiszen az ócska, ódivatú vagy máshonnan leselejtezett bútorok valószínűleg nemhogy növelik, hanem épp csökkentik a bérleti díjat, illetve sok bérlő szívesebben választana üres lakást, mint régi bútorokkal berendezettet.

 

A berendezés témakörénél is fontos ismerni a potenciális bérlők körét! A diákok (főleg külföldiek) gyakran csak egy-egy bőröndnyi személyes holmival költöznek, és bútorozott lakásokat preferálnak. Azonban így rövid időn belül tovább is tudnak állni, ami akár több hónapnyi bevételkiesést is jelenthet. Akik viszont üres lakásba költöznek a saját bútoraikkal, nekik hosszabb idő és nagyobb költség lakhelyet váltani. Emiatt jellemzően több évig is egy lakásban maradnak, ami folyamatos bevételt jelent neked főbérlőként.

 

Ha bútorozott lakást adsz ki, a bérleti szerződéshez rögzíts egy leltárat, ami a lakásban található bútorokat, gépeket és egyéb holmikat rögzíti. A bérleti szerződésben előírhatod azt is, hogy kiköltözés előtt az eredeti állapotban adják vissza a lakást a bérlők – sok helyen például tisztasági festést is kérnek, hogy megőrizzék a lakás tisztaságát és jó állapotát.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.