.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Kiadnád a lakásodat? Így újítsd fel, hogy az ideális bérlőt találd meg! 

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen bérlők laknak az ingatlanodban – főleg, ha a saját lakásodat adod ki – hiszen természetes, hogy aggódsz annak állapota és tisztasága miatt. 

Bejegyzésünkben segítünk, hogy hogyan érdemes kialakítanod a kiadó lakást úgy, hogy az ideális bérlőket találd meg.

Tudod, hogy kiknek szeretnéd kiadni a lakást? 

Az első és legfontosabb lépés azt meghatározni, hogy kiknek szeretnéd bérbe adni az ingatlant. Egyetemek és főiskolák közvetlen közelében, a pezsgő belvárosi élet központjában van az ingatlanod? Akkor érdemes az egyetemistákat és pályakezdő fiatalokat megcéloznod: ha kisebb a lakás, add ki egy diáknak, ha pedig nagyobb, akkor érdemes több hálószobát is kialakítanod és több egyetemistának kiadnod. Ha valamilyen turisztikai látványosság közelében helyezkedik el az ingatlan, akkor megfontolandó, hogy szálláshelyet alakíts ki, akár hosszabb, akár rövidebb távra.

Keress tehát olyan jellemzőket a környéken, amik fontosak lehetnek bizonyos élethelyzetben lévő emberek számára! Ha sikeresen meghatároztad, hogy milyen bérlői kör számára lehet érdekes az ingatlanod, jöhet a következő lépés.

Gondolkozz a bérlőid fejével! 

Hogy a legmagasabb áron adhasd ki az ingatlant, vonzóvá kell tenned a bérlők szemében. Ehhez gondolkozz az ő fejükkel: írd össze, hogy mik lehetnek nekik fontosak az albérletükben. Diákok számára elengedhetetlen az íróasztal és jól működő internet, a turistákat pedig például a kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek vonzzák.

Emellett fontos szempont a bérlők számára a rezsiköltség is: minél magasabb a lakás havi fenntartási költsége, annál kevesebb lakbért kérhetsz el érte. Ha van rá lehetőséged és kereted, akkor korszerűsítsd az ingatlant, mielőtt kiadnád, hiszen ez a befektetés hosszabb távon megtérül a magasabb lakbér által.

Csak kisebb munkálatokra van lehetőséged? Cseréld le a hagyományos izzókat LED-lámpákra, és hívj szakembert, hogy átnézze és kitisztítsa a hűtő- és fűtőberendezéseket. Ha nagyobb projektekhez is hozzálátnál, cseréltesd korszerűre a nyílászárókat és a szigetelést, vagy szerezz be jó energetikai besorolású háztartási gépeket. 

Hogyan újítsd fel ingatlanodat az ideális bérlődnek?
Könnyen vonzóvá teheted ingatlanod, ha belegondolsz abba, mit tartanak fontosnak az albérlők.

Bútorozott vagy bútorozatlan? 

Ez a kérdés leggyakrabban annak a függvénye, hogy már bútorozott, vagy épp még üresen álló lakást szeretnénk kiadni. A berendezett lakás esetében a bútorok állapota is fontos szempont lehet, hiszen az ócska, ódivatú vagy máshonnan leselejtezett bútorok valószínűleg nemhogy növelik, hanem épp csökkentik a bérleti díjat, illetve sok bérlő szívesebben választana üres lakást, mint régi bútorokkal berendezettet.

A berendezés témakörénél is fontos ismerni a potenciális bérlők körét! A diákok (főleg külföldiek) gyakran csak egy-egy bőröndnyi személyes holmival költöznek, és bútorozott lakásokat preferálnak. Azonban így rövid időn belül tovább is tudnak állni, ami akár több hónapnyi bevételkiesést is jelenthet. Akik viszont üres lakásba költöznek a saját bútoraikkal, nekik hosszabb idő és nagyobb költség lakhelyet váltani. Emiatt jellemzően több évig is egy lakásban maradnak, ami folyamatos bevételt jelent neked főbérlőként.

Ha bútorozott lakást adsz ki, a bérleti szerződéshez rögzíts egy leltárat, ami a lakásban található bútorokat, gépeket és egyéb holmikat rögzíti. A bérleti szerződésben előírhatod azt is, hogy kiköltözés előtt az eredeti állapotban adják vissza a lakást a bérlők – sok helyen például tisztasági festést is kérnek, hogy megőrizzék a lakás tisztaságát és jó állapotát.

2022. 08. 17.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Eladás
Ingatlanfotózási kisokos: add el lakásod profi módon!
Egyedül szeretnél belefogni otthonod értékesítésébe? Ha nem tudod, hogy hogyan készíthetnél jó képeket a hirdetéshez, akkor az alábbi blogbejegyzésünk épp neked szól!
2023. 02. 16.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Eladnád az otthonod? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Az intenzíven változó ingatlanpiac híreit olvasva nehéz lehet meghatározni, hogy mi a jó döntés, a piacra lépés során, ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, ha 2023-ban értékesítenéd az otthonod!
2023. 05. 19.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Falfesték színek, amikkel nem lőhetsz mellé
Ingatlanod eladásán gondolkodsz? Mutatjuk milyen falszínekben érdemes gondolkoznod, hogy a lehetséges vevők is könnyen magukénak érezhessék az ingatlant!
2022. 11. 04.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakberendezés
Készítsd fel lakásod az eladásra home staging segítségével
Készítsd fel ingatlanodat eladásra pár egyszerű lakberendezési trükkel, amely vonzóbbá teszik otthonodat a vevők számára.
2022. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Ezeket fontold meg, mielőtt eladnád ingatlanod.
Biztos vagy az eladásban? Tudod ki számodra az ideális vevő? Mennyi pénzt vársz az ingatlanért? Elsőre könnyűnek hangzik, de nem árt tisztázni ezeket a kérdéseket!
2022. 02. 18.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Így válassz ingatlanszakértőt magad mellé!
Akár eladni szeretnél ingatlant, vagy új álom otthonodat szeretnéd megvásárolni, fontos, hogy a megfelelő szakértő legyen melletted az adásvétel során.
2022. 06. 08.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakásfelújítás eladás előtt? Igen, vagy nem
Örök kérdés, amely minden lakás eladót foglalkoztat, hogy érdemes-e felújítani a lakást eladás esetén. Cikkünkből kiderül, hogy miket kell mérlegelni a döntés előtt.
2021. 09. 29.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább
Blog
Eladás
A kizárólagos szó.
Gondolatok és tények a kizárólagos szóról, mielőtt Prémium-ra változik a neve.
2019. 01. 02.
Olvass tovább