.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Ingatlan, mint befektetési lehetőség

Az ingatlant a befektetések egyik legbiztonságosabb és legkevesebb kockázatot jelentő formájaként tartják számon már hosszú ideje. Bejegyzésünkben összegezzük, hogy mikor érdemes megfontolnod, hogy befektetési céllal ingatlant vásárolj, milyen lehetőségek vannak, illetve miket érdemes szem előtt tartanod egy befektetési döntés során.

A saját otthonod

Érdemes a saját ingatlanodra is úgy tekinteni, mint egy befektetésre. Ez főleg igaz akkor, ha albérletből váltasz saját tulajdonú otthonra. Noha az ingatlan megvásárlásakor az életkörülmények jelentik a legfontosabb szempontot, érdemes ezen kívül más jellemzőket is figyelembe venni: ilyen például a lokáció vagy a településfejlesztési tervek. Ha felújítást eszközölsz az ingatlanon, modernizálod a gépeket vagy korszerűsíted a szigetelést, nyílászárókat, azáltal mind növeled az ingatlanod, tehát végső soron a befektetésed értékét.

Az ingatlan kiadása 

A befektetés egyik formája, ha kiadod az ingatlanodat. A magánszemélyek leggyakrabban lakhatási célból adják bérbe az ingatlanukat, akár hosszú távra (albérletként), akár rövidebb távra (például Airbnb-ként). Ez esetben passzív bevételi forrásra teszel szert a bérleti díjból, de ezzel párhuzamosan az ingatlan értéke is folyamatosan növekedhet.

Ha abból a célból vásárolsz ingatlant, hogy később bérbe add, érdemes pár szempontot szem előtt tartanod.  Az elhelyezkedés sarkalatos pont: ha egyetemek vagy irodakomplexumok, esetleg népszerű turisztikai látványosságok közelében helyezkedik el az ingatlan, akkor várható, hogy mindig lesz érdeklődés iránta. Az ingatlan főbb jellemzői is fontos szempontot jelentenek: olyan ingatlant vásárolj, amit megfelelő a bérlők igényének, tehát egyetemek közelében ideális a garzonlakás vagy egy olyan két szobás lakás, ahol a szobáknak külön bejárata van.

Hasonlóképp érdemes szem előtt tartani a kiszemelt környék várható fejlesztéseit, beruházásait, és aktívan keresni a jó befektetési lehetőségeket. Új oktatási intézmény vagy gyár építését tervezik? Nézz körül az eladó ingatlanok között, hátha látsz olyat, amit érdemes megvásárolnod befektetés céljából.

Egy gyakori módja az ingatlanokba való befektetéseknek, ha kiadod a lakást.
Mérlegeld a környéket, mielőtt bérbe adod ingatlanodat!

Ingatlanok adásvétele befektetésként 

Az is a befektetés egyik formája, ha abból a célból vásárolsz ingatlant, hogy magasabb áron továbbadd. Ez esetben kétfajta megközelítést érdemes megfontolnod. Az első – és kézenfekvőbb – megközelítés szerint érdemes olyan ingatlanokat vásárolnod, amelyeken gyorsan továbbadhatsz, tehát jó állapotúak, jó az elhelyezkedésük és széleskörű célcsoport számára érdekesek lehetnek.

A másik megközelítés viszont azokat az ingatlanokat részesíti előnyben, amik felújításra szorulnak. Ha van már egy megbízható szakemberekből álló csapat, akikkel együtt tudsz működni fejújítások kapcsán, akkor megfontolhatod ezt a megközelítést is. A haszon ez esetben onnan származik, hogy a felújításra szoruló ingatlant kedvező áron vásárolhatod meg, majd jóval magasabb értéken adhatod el a felújítás után.

Akik ezt a típusú befektetést kedvelik, gyakran működnek együtt ingatlanszakértővel. Az ingatlanos jellemzően jól ismeri a befektető számára érdekes környéket és korán értesül az új lehetőségekről, így tanácsot tud adni a befektetőnek.

Az adásvételek lebonyolítása is egy jó módja az ingatlanbefektetéseknek.
Egy jó befektetési lehetőség, ha azért vásárolsz ingatlant, hogy később, magasabb áron eladd azt.

Mit kell tudni a kockázatokról? 

Jó, ha tisztában vagy vele, hogy mint minden befektetés, az ingatlan is kockázattal jár. Lehetséges például, hogy a várakozással ellentétben nem emelkedik az ingatlan értéke, illetve az is előfordulhat, hogy az ingatlan megvásárlása után a tervezettnél nagyobb összeget kell költeni a felújításra, ami miatt csökken az elérhető haszon.

Fontos, hogy mindig körültekintően tervezd meg a befektetésedet, és készülj fel a lehetséges kockázatokra is! Ha például több ingatlant is vásárolnál befektetési célból, akkor a város vagy régió különböző pontjain válassz lakást, házat, hogy csökkentsd a kockázatot.

2022. 07. 07.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább