Hogyan kezdj bele ingatlanod eladásába, ha még soha nem csináltad?

Hogyan kezdj bele ingatlanod eladásába, ha még soha nem csináltad?

Az ingatlanod eladása hatalmas feladatnak tűnhet, főleg, ha még korábban nem volt tapasztalatod benne. Cikkünkben lépésről-lépésre, minden részletre kitérve végigvezetünk a folyamaton, hogy zökkenőmentesen értékesíthesd az ingatlanodat.

Az alapok

Az első és legfontosabb kérdés, mielőtt belevágsz az eladásba: biztos vagy benne? Gondold át, hogy nem jelentene-e költség- és időhatékonyabb megoldást felújítani, vagy lakberendező segítségével teljesen újragondolni a lakást? Ne akkor gondold meg magad, amikor már az árban is megállapodtatok a vevővel, hiszen ez rengeteg kényelmetlenséget és akár jogi következményeket is eredményezhet.

 

Időkeret és határidők

Biztosan össze tudod hangolni az eladást és az új ingatlan megvásárlását, vagy lesz hova menned, ha korábban eladod a jelenlegi lakásodat, minthogy meglenne az új? Tartsd szem előtt azt is, hogy túl korán nem érdemes belevágnod az eladásba akkor sem, ha költözésedet semmi sem sürgeti. Minél tovább van eladósorban az ingatlan, annál kedvezőtlenebbül alakulhat a vételár.

 

Erőforrások megtervezése

Az adásvételi folyamat minden kétséget kizáróan sok erőforrást igényel. Gondold végig, hogy ki fog foglalkozni az egyes folyamatokkal, számíthatsz-e a családtagok segítségére vagy ingatlanközvetítő szakértelmét veszed-e igénybe!

Bizonyos esetekben az ingatlant érdemes felújítani az eladás előtt, így határozd meg, hogy szánsz-e erőforrást a renovációra. Arról, hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelni, ha felújítást fontolgatsz, itt olvashatsz bővebben.

 

Nélkülözhetetlen előkészületek

Információgyűjtés

Kezd azzal, hogy összegyűjtesz minden fontosabb adatot és dokumentációt az ingatlanról! Az olyan információk, hogy mikor és miből épült a ház, volt-e felújítva, milyen a fűtési rendszer, mennyi a havi rezsi, a hirdetés megfogalmazásában is a hasznodra válnak majd. A részletes alaprajzot se felejtsd el előkészíteni!

A saját ingatlanodon kívül az aktuális piaci helyzetről és a környékbeli, hasonló állapotú ingatlanok áráról is tájékozódj. Az irányár meghatározásához segítségedre lehet a Duna House Saccoló, amely által online határozhatod meg az árat, de igénybe veheted értékbecslőink szakértelmét is.

 

Törvények és jogszabályok

Fontos tisztában lenned az aktuális törvényekkel és jogszabályokkal is. Nézz utána, hogy az érvényes adótörvények értelmében milyen költségeket jelent majd az adásvétel.

 

Tulajdoni lap

Majd kérd le a tulajdoni lapot is, és ellenőrizd, hogy minden rajta szereplő adat valósághű és aktuális. Ezt a dokumentumot a vevő is kérni fogja az adásvételi folyamat egy pontján, így kellemetlen, ha akkor derül ki, hogy valami helytelenül szerepel rajta.

 

Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány kötelező minden eladáshoz. Az okirat megmutatja az ingatlan energetikai minőségét és azt is, hogy előreláthatóan egy év alatt mekkora lesz az energiafelhasználás. A dokumentum elkészítésében segítségedre lesznek a Duna House szakértői.

 

Ingatlan felkészítése az eladásra

Az ingatlanodnak a biztos siker érdekében a lehető legjobb formáját kell mutatnia. Ez nem csak a hirdetésben szereplő fotókhoz elengedhetetlen, hanem később, a megtekintések során is kulcsfontosságú szerepet játszik. Ha nem újítod fel az ingatlant, akkor is takaríts ki alaposan, tedd el a személyes tárgyaidat és szerezz be néhány vonzó kiegészítőt.

 

Fotózás

Ha túl vagy az ingatlanod rendbetételén, jöhet a fotózás. Figyelj arra, hogy lehetőleg nappali fényben készítsd el a képeket és hogy emberek és állatok ne szerepeljenek a fotón. A rend és tisztaság természetesen alapfeltétele a jó képeknek! Érdemes arra is figyelned, hogy milyen szögből fotózol: a szoba egyik sarkából az átellenes sarok felé fókuszálni jó kiindulópont lehet, de tartsd szem előtt az adott helyiség sajátosságait. Készítsd bőven fényképeket, jobb, ha több képet feltöltesz, mintha hiányérzet maradna az érdeklődőkben.

 

Az ingatlan hirdetés

 

Hirdetés elkészítése

A hirdetés szövegének megírásához szükséged lesz annak a meghatározására, hogy pontosan milyen célcsoportnak lehet érdekes az ingatlan. Ehhez gondold végig, hogy te milyen élethelyzetben voltál, amikor odaköltöztél, kiknek ideálisak elsősorban a környék és a lakás adottságai. Erre azért lesz szükséged, mert a hirdetés szövegét ennek a célcsoportnak érdemes címezned, kihangsúlyozva azokat az előnyöket, amik számukra érdekesek lehetnek.

A korábban összegzett információkat (mint az építés éve, rezsi, fűtés, alaprajz) és az elkészült képeket se hagyd ki a hirdetésből. Tartsd szem előtt, hogy a hirdetésben annyi információt kell közölnöd, hogy az érdeklődők biztosan eldönthessék, vajon tényleg szeretnék-e megtekinteni a lakást.

 

Hol érdemes hirdetni?

Az online módszereket semmiképpen sem érdemes kihagynod!  A hirdetést sok helyen ingyen feladhatod, és költségtérítés ellenében kiemelt pozíciót adhatsz neki egy időre. Az ingyenes apróhirdetési oldalak is jó alternatívát nyújtanak. Vezess egy listát arról, hogy hova raktad fel a hirdetést, és nézz is rájuk naponta legalább egyszer.

 

Érdeklődők kezelése

 

Telefonálás

Ha jól összeállítottad a hirdetést, hamarosan keresni fognak majd telefonon az érdeklődők. A telefonbeszélgetés során jegyezd fel az érdeklődő nevét és elérhetőségét, és hagyd, hogy feltegye ő a kérdéseit. Ezeket válaszold meg részletesen, de ne beszélj többről, mint amit kérdezett! Az időpontegyeztetést érdemes a beszélgetés végére hagyni, hogy az érdeklődő a hallott információk alapján eldönthesse, hogy valóban érdekli-e az ingatlan.

 

Megtekintés

A megtekintés alatt legyen szép rend és tisztaság, és csak azok tartózkodjanak otthon, akiknek nem megoldható, hogy addig máshol legyenek! Amikor érdeklődők érkeznek hozzád, az egyik legfontosabb feladat, hogy tedd félre az érzelmeidet és légy tárgyilagos a lakás bemutatása során. Próbáld meg megismerni a vevőt, hogy mi motiválja őt, és hogy mivel keltheted fel a figyelmét az ingatlan iránt.

A megtekintés után pedig írj le pár gondolatot az érdeklődőről, hogy a későbbiekben könnyen be tudd őt azonosítani.

 

Az eladás folyamata

 

Alku és árajánlat

Ha egy érdeklődőnek tetszik az ingatlan és az ár csökkentéséről kérdez, fontos, hogy eladóként soha ne mondj alsó határt! Kérdezz rá inkább, hogy ő mennyire gondolt, és tartsd szem előtt, hogy a folyamat lehet, hogy több lépésből tart majd. Azt se felejtsd el, hogy az alku nem kizárólag az árról szól, tehát árengedményért cserébe kérheted például, hogy rövidebb legyen a fizetési határidő. Az alku során törekedj arra, hogy rugalmas légy a számodra kevésbé fontos kérdésekben, és képviseld az álláspontodat azokat illetően, amik lényegesek számodra.

Az egész folyamat során pedig igyekezz érzelmekről mentesen, racionálisan dönteni. Nem kell az első ajánlatot elfogadnod, hiszen valószínű, hogy további megkeresések érkeznek majd.

 

Szerződéskötés

A szerződéskötésnél egy fontos szempont van: vedd igénybe jogi szakember segítségét! Mivel ténylegesen itt adod el az ingatlant, fontos, hogy minden szakszerűen és jogilag helyesen történjen. Ha a vevő választja az ügyvédet, a szerződést akkor is érdemes a saját ügyvéddel átnézetni, mielőtt aláírnád.

 

Birtokbaadás

A birtokbaadás során fizikailag is átadod az ingatlant a vevőnek. Előtte távolíts el a lakásból mindent, amit a vevő nem vásárolt meg, illetve takarítsd is ki alaposan.

Az eseményről egy jegyzőkönyv is kiállításra kerül, amiben rögzítik a mérőórák állását és a kulcsok átadásának tényét. A jegyzőkönyv aláírásához 2 tanú is szükséges lesz!

A közüzemi szolgáltatóknál is be kell jelenteni a tulajdonosváltást. Ezt megállapodás alapján elvégezheti az új tulajdonos, vagy te is, és jó hír, hogy az ügyintézés akár teljesen online is történhet.

 

Adók

Az ingatlanod eladásából származott jövedelmed adóköteles. Mivel erre bonyolult jogszabályok vonatkoznak, mindenképpen – még mielőtt belevágnál az adásvételi folyamatba – egyeztess az aktuális előríásokról szakemberrel!

 

 


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.